Patrik Kittel: "Wees niet bang om iets uit te proberen, doe het gewoon!"

Patrik Kittel: "Wees niet bang om iets uit te proberen, doe het gewoon!"
Na afloop van de clinic van Patrik Kittel tijdens de Winter Equestrian Nights had Equnews een gesprek met hem over de Wereldbekerwedstrijden, zijn toekomstplannen en de clinic. Als laatste gaf hij nog een tip mee voor al onze lezers.

Na de Wereldbekerwedstrijd zaterdag in Amsterdam, ben je opnieuw de leider in het klassement. Hoe voelt dat?

Het is natuurlijk 'cool' om de leider van het klassement te zijn. Ik was zeer tevreden over de wedstrijd in Amsterdam. Het was heel indrukwekkend, Amsterdam is één van de beste wedstrijden ter wereld, het is een wedstrijd van zeer hoog niveau. Ik had bijna 80% voor mijn proef en eindigde op een zevende plaats. Normaal gezien win je bijna elke wedstrijd met zo'n score. Het was dus best wel gek, maar ik hou van wedstrijden waar er goede ruiters en een goed publiek aanwezig zijn. Dat maakt het juist interessant. Het publiek in Amsterdam was zoals in Mechelen, ze supporteren voor alle ruiters en dat maakt de sport perfect.

Hoe was het gevoel met Watermill Scandic?

Hij was super, bijna te fris zelf. Hij is ondertussen al zeventien jaar oud maar wordt steeds beter en beter. Ik denk dat als hij vijfentwintig jaar is hij nog steeds piaffe-passage zal doen, zelf in de weide. Hij is een echte vechter en wil altijd zijn best doen. Daarom hou ik zoveel van hem. Hij heeft een fantastisch karakter.

Zal je hem starten tijdens de Wereldbekerfinale?

Als het mogelijk is, zou ik dat graag doen. Het is voor mijn thuispubliek, in Göteborg. Als hij aanvoelt zoals nu dan zal ik hem zeker kiezen.

Wat staat er de komende maanden op de planning?

Eerst ga ik naar Neumünster, daarna naar Doha en dan de Wereldbekerfinale. Er zijn best nog wel wat wedstrijden voor de finale. Na de finale zal er een pauze zijn van ongeveer vier weken. Dan zal ik naar Amerika gaan waar ik ook enkele leerlingen heb. De eerste outdoor wedstrijd waar ik naartoe ga is Hagen.

Je hebt drie paarden die in de running zijn voor Rio, hoe bereid je hen voor op de Olympische Spelen?

Ik doe zoals anders, ik verander niets. Je moet altijd normaal blijven doen, niet veranderen. Blijf doen zoals anders en dat is het.

Wat vond je van de clinic?

Het was fantastisch. Het is hier echt geweldig. Ik had nooit gedacht dat het hier zo groot ging zijn. Er was heel veel volk aanwezig. Ik was hier nog nooit geweest, iedereen is echt enthousiast. Ik wou echt mijn best doen en ik hoop dat iedereen iets van mijn advies mee naar huis heeft kunnen nemen. Ik hoop ook dat er nog meer Belgische ruiters zich verder ontwikkelen en op het hoogste niveau uitkomen. Als je kijkt naar Fanny Verliefden, Jorinde Verwimp, Jeroen Devroe... Ze worden steeds beter en beter. Hoe meer we werken en trainen, hoe beter het wordt.

Jorinde Verwimp reed een zesjarig paard in de clinic. Ik had hem nog nooit eerder gezien, maar ik vond hem wel leuk. Hij was een beetje nerveus in de ring, wat best normaal is. Dit vind ik wel leuk aan jonge paarden.
Isabel Cool had Coolhorses Cheatodon mee, dit paard ken ik heel goed. Hij heeft heel veel talent, maar bij hem moeten we aan de ontspanning werken. Hij kan heel gevoelig en heet worden. Tijdens de clinic hebben we getoond hoe we hier aan werken. Ikzelf heb Toy Story gereden. Hij deed het fantastisch hier. Hij houdt echt van publiek. Je kan hem gewoon rijden en hij kijkt naar niets. Hij lijkt mij het meest geschikte paard om een clinic mee te doen, met hem voel ik me veilig.

Heb je nog een tip voor onze lezers?

Mijn tip is om te kijken naar ruiters met een 'open mind' en het beste van iedereen moet je onthouden. Je moet van iedereen het beste 'stelen'. Niemand heeft alles van zichzelf. Kijk naar iedereen waarvan je iets wil bijleren, Edward Gal, Isabel Cool, ik... Neem van iedereen iets mee naar huis en probeer het zelf uit. Het ergste dat kan gebeuren, is dat je een fout maakt. Wees niet bang om iets uit te proberen, doe het gewoon!

Enkele foto's van tijdens de clinic:

12656476_976073349134132_1264572011_o   12656473_976073372467463_1604895141_o   12669883_976073365800797_238809188_o12669828_976073332467467_915609729_o