Niels Fockaert: "Ik voelde de zenuwen door mijn lijf"

Niels Fockaert: "Ik voelde de zenuwen door mijn lijf"
De jonge Antwerpenaar Niels Fockaert mocht afgelopen weekend starten op Jumping Antwerpen dankzij een Wildcard die hij via de Gouden Laars had gewonnen. Net als elke Gouden Laars vertegenwoordiger mocht ook Niels Fockaert een BLOG schrijven voor Equnews, de media partner van de Gouden Laars.

Niels Fockaert - Chanel van den Aard Z - Antwerpen 15Dinsdag was voor ons nog een heel rustige dag, want de jumping begon pas op woensdag. We vertrokken wel op tijd, zodat we rustig alles konden bekijken en klaar maken want het was nog maar mijn 2de internationale wedstrijd.
We kwamen dinsdag rond 10 uur aan op de jumping. Eerst hebben we de stallen en alles in orde gemaakt voor de paarden. Toen zijn we ons gaan aanmelden. Op de vorige internationale wedstrijden kregen we gewoon een bandje waarmee je dan in de stallen mocht, in Antwerpen was dat iets anders. Daar kreeg je een badge met foto, dat was best wel chique.
Om 13 uur moesten we naar de vetcheck. Mijn groom en ik namen samen elk een paard, zodat we snel klaar waren. Hier merkte we al dat de paarden heel fris waren en onder de indruk waren van alles wat ze zagen. Na de vetcheck hadden we nog even tijd, want we mochten pas om 16 uur de piste verkennen. We maakte van die tijd gebruik om even naar het stad te fietsen voor een ijsje. Zalig met dit weer! Om 16 uur zat ik terug op mijn paard om de main arena te verkennen. Veel ruiters wilde de piste verkennen. Het was echt heel druk in de piste. Mijn paarden waren niet echt onder de indruk, dus dat was een meevaller. Na de piste te verkennen, hebben we nog de paarden eten gegeven en alles afgewerkt aan de stallen en zijn we samen met de eigenaars nog iets gaan eten in het stad. En dan vroeg in bed zodat we woensdag fris aan de dag konden beginnen.


Niels Fockaert - Chanel van de Aard Z - gct - 15.3Op woensdag hadden we de 2de en de 3de proef. Omstreeks half 8 waren we in de stallen en hebben we samen de paarden eten gegeven en ze even aan de hand gestapt. Vervolgens zijn we snel even gaan ontbijten in het restaurant voor de ruiters. Nadien hebben we even de proef van het 1m15 gevolgd en zijn we gaan verkennen. De proef viel op zich heel goed te rijden. Het was enkel de vraag hoe Chanel van den Aard zou reageren als ze alleen in de piste was, het was haar eerste internationale en ik heb haar nog niet zolang om te rijden. Het inspringen verliep naar wens. Ze sprong op zich heel goed, maar ze was toch serieus onder de indruk in de piste. Dit resulteerde in 1 springfout. Lichtjes teleurgesteld ging ik terug naar de stal. Samen met mijn groom heb ik haar even verfrist en ben ik gaan verkennen voor de volgende proef, de 1m40 reeks. Hier startte ik Ballerina van dan Aard, dankzij haar kon ik hier op Jumping Antwerpen van start gaan. Ballerina was heel fris tijdens het inspringen. Eens in het parcours ging het goed, tot de laatste lijn, hier was ik haar even kwijt wat resulteerde in 2 springfouten. Op zich was ik wel tevreden, ze was niet bang en sprong super voor het gevoel. Na Ballerina ben ik nog samen met mijn groom iets gaan eten in de stad en hebben we nog even de sfeer van de jumping opgesnoven. Na de laatste proef zijn we meteen gaan slapen, want het wordt nog een lange week.

Niels Fockaert - Ballerina van den Aard - Antwerpen - 15 (2)Donderdagmorgen hadden we de eerste proef met Ballerina van den Aard opnieuw een 1m40 reeks. Om 6 uur liep de wekker af, want ik wilde Ballerina nog even rijden, zodat de spanning er al af was. Deze keer was ze al veel rustiger en liet ze haar al beter rijden. De proef was rechtstreeks op tijd. De tijd zat super, enkel kregen we de laatste hindernis af. Dit was echt balen, we waren de snelste vierfouter en eindigde nog op een 22ste plaats. Met een goed gevoel begon ik aan Chanel. Ze voelde super aan bij het inspringen, dit gevoel zette ze verder in het parcours. Ze bleef dan ook foutloos, deze proef was ook rechtstreeks op tijd, dit is niet Chanel haar ding, maar ik was super tevreden van haar parcours. Zij eindigde op de 14de plaats. Nadien hebben we eerst de paarden nog gewassen en toen zijn we verder naar de jumping gaan kijken, naar de echte mannen! Vijf ster niveau op een hoogte van 1m50, echt de moeite om te zien. Als je dat ziet, weet je meteen dat er nog werk aan de winkel is. Het is half 12 als het gedaan is, dringend tijd om te gaan slapen, want morgen start Chanel de 1m35 reeks en dat is de eerste proef.

Niels Fockaert - Chanel van de Aard Z - gct - 15.1De eerste proef begint vandaag pas om 9 uur, dus om 7 uur waren we weer aanwezig op stal. Vandaag moet enkel Chanel lopen. Vandaag staat de proef uitgeschreven als 1.35. Het is een pittig parcours. Chanel begint er met een heel goed gevoel aan, maar op het einde denk ik dat ze een beetje moe wordt en krijgt ze de 2 laatste af. Ik ben wel super tevreden van haar. Ik ben blij dat ik haar nu onder het zadel heb. Nadat we Chanel hebben afgezadeld en verzorgt hebben gaan we even naar Pieter Kenis kijken. Hij krijgt jammer genoeg 1 fout, maar sprong zo abnormaal goed! Aangezien we klaar waren met rijden voor vandaag, zijn we even naar vrienden in de stad gereden. Het weer liet het dan ook toe om een terrasje te doen, even genieten. Dat maakt het helemaal fijn om midden in de stad op jumping te gaan. Mijn groom vond het ook super om eens rustig door de winkeltjes te wandelen. Toen we terug aankwamen op de jumping was de 1m45 reeks van de 3 ster competitie bezig. Het was een proef rechtstreeks op tijd en heel fijn om te zien dat elke ruiter zoveel risico nam om toch maar te winnen. Het was een hele spannende proef. Nadien zijn we nog gauw even in de vrachtwagen gaan eten en ons gaan klaar maken voor de avond. 'S avonds kwamen er een deel vrienden om samen naar de 1m55 reeks te kijken. Zalig hoe die mannen barrage rijden. Zeker Marlon Zanotelli, naar deze ruiter kijk ik echt wel op. Wat hij met zijn paarden kan is ongelofelijk. Hem wens ik dan ook de overwinning toe van de Global! 'S avonds was er dan nog een party. Ikzelf ben maar even gebleven omdat ik fris wou zijn voor de Grote Prijs van de 2 ster. Mijn groom is wel op het feestje gebleven, voor die ene keer dat we niet de eerste proef hadden, zou ik wel alleen gaan eten geven.

IMG_6740Vandaag is het de laatste dag op Jumping Antwerpen. Het was sowieso al een geslaagde week, waarin ik veel heb geleerd op gebied van rijden. Maar ook heb ik hele aangename mensen leren kennen. Ik ben om half 8 gaan eten geven en even later kwam mijn groom ook aan aan de stallen, toen zijn we samen gaan ontbijten en met de paarden gaan stappen. Ballerina was nog steeds fris. De proef begon om 12u30 en ik moest als 35ste binnen. Tot nu toe had ik mijn zenuwen onder controle kunnen houden. Tot ik ging verkennen, het was een pittige proef. Ik moest sowieso constant mijn gedachten erbij houden en hopen dat Ballerina mee dacht met mij. Het inspringen verliep goed. Eens ik klaar stond om te piste in te rijden begonnen de zenuwen nog harder door mijn lijf te gieren. Zo een proef had ik nog nooit gereden en Ballerina ook niet. We kwamen 2 keer iets te kort wat resulteerde in 2 fouten. Ik was super tevreden, ook ergens een beetje teleurgesteld omdat het gevoel zo goed was! Toch eindigde ik nog op de 14e plaats van de 42 starters. Wat volgens mij er toch op duidt dat het een hele pittige proef was.

Het was een super ervaring. En ik hoop om in de toekomst verder te kunnen groeien op dit niveau. Zeker nu ik weet dat ik 2 paarden heb waar ik dit niveau mee kan rijden.

Ik wil ook nog een paar mensen bedanken, want zonder hen had ik deze kans nooit gekregen en was het mij nooit gelukt om dit te bereiken. Eerst en vooral het bestuur van de Gouden Laars, dankzij hen mocht ik hier startte. Mijn eigenaars, Dirk en Liliane van den heuvel, dankzij hen heb ik de paarden die ik mag uitbrengen op deze wedstrijden.
Mijn ouders, die mij altijd steunen in mijn hobby, die uiteindelijk ook mijn beroep is geworden.
De organisatie van Jumping Antwerpen, die ervoor zorgde dat alles zo goed geregeld was. En uiteindelijk mijn groom Lien Veyfeyken die me altijd steunt en helpt met de paarden.