Leonie Peeters: "Paarden zullen nooit uit mijn leven verdwijnen"

Leonie Peeters: "Paarden zullen nooit uit mijn leven verdwijnen"
Enkele weken geleden werden de nieuwe Belgische kampioenen in Neeroeteren gekroond. Leonie Peeters wist bij de young riders deze felbegeerde titel op haar naam te schrijven. Zij won de gouden medaille met haar 14-jarige topper Catho (v. Millar). Hoog tijd dus voor een interview met deze beloftevolle amazone.

leonie peeters catho bk 16 1Dat dit BK op voorhand niet makkelijk ging worden, was wel duidelijk. Zo had je heel wat sterke concurrenten. Hoe ging je daarmee om?
Ik wist op voorhand dat er wel een aantal concurrenten waren en dat het niet gemakkelijk zou zijn om op het podium te staan, laat staan Belgisch kampioen te worden. Ik heb me niet bezig gehouden met de resultaten van de andere deelnemers. Ik heb gewoon mijn ding gedaan en ronde per ronde zo goed mogelijk proberen te rijden. Ik stond na elke ronde aan de leiding, wat wel voor wat stress zorgde. Ik ben gewoon rustig gebleven en had alle vertrouwen in Catho aangezien ze al veel ervaring heeft op dit niveau en we al een heel goed begin van het seizoen achter de rug hebben.

Had je op voorhand verwacht dat je wel eens de nieuwe Belgische kampioene kon worden?
Het verleden heeft me geleerd dat je niet naar een kampioenschap mag vertrekken met al te veel verwachtingen. Ik weet dat Catho het kan en dat ze me quasi nooit in de steek laat maar dan nog, het moet altijd opnieuw gereden worden. Ergens hoop je er natuurlijk wel op, zoals iedereen waarschijnlijk, maar een kampioenschap gaat over vier rondes en een balk is snel gevallen. In Lanaken hebben we ons voorbereid op dit kampioenschap en daar ging alles al volgens plan. Ook in Antwerpen was Catho in topvorm. We hadden een 2de plaats in de ranking proef en een 8ste plaats in de grote prijs. Dat zorgde natuurlijk voor extra vertrouwen en motivatie om aan het Belgisch kampioenschap te beginnen.

leonie peeters bk 16Je hebt ondertussen al heel wat prachtige resultaten op je palmares staan, zoals bijvoorbeeld onlangs nog die mooie prestaties in Antwerpen waar je net over sprak. Hoe voelt het voor jou om zo’n Belgisch kampioenschap te winnen?
Een kampioenschap blijft toch altijd speciaal en daar wil je eigenlijk altijd extra goed presteren. Ik ben al eens Belgisch kampioene geweest bij de pony's en de amazones, en haalde een bronzen medaille bij de junioren, maar goud winnen bij de young riders is toch wel een speciaal gevoel. Ik was heel blij en hoop dat we even goed kunnen blijven presteren in de toekomst.

Wat zijn de plannen voor de rest van het zomerseizoen?
Na de CSIO van Opglabbeek verschuift de focus enkele weken naar school. Nadien is er Knokke waar ik een tweetal weken zal rijden met alle paarden. Verder is er nog niets speciaal gepland. We zullen zien hoe alles verloopt.

10154005_10152121788133271_5445492730078291287_nDoor wie word je getraind?
Ik word al 5 jaar getraind door Johan Philippaerts, die een hele grote hulp en steun is voor mij. Ik kreeg al les van hem in de ponytijd en hij heeft mij gebracht tot waar ik nu sta. Hij is er altijd op de belangrijke momenten en dat geeft mij veel vertrouwen. Hij kent mijn paarden door en door en ik hoop dat we samen nog veel doelen kunnen bereiken. Ook mijn papa is zeer belangrijk voor mij. Hij kent heel veel van de sport en heeft naast mijn zijde gestaan vanaf het begin en geeft mij nog steeds dagelijks nuttige tips, ook qua management. Op de dag van vandaag is het management enorm van belang en dankzij het goede team dat Rostal heeft en mijn sponsors Equiline, Samshield en Tucci lukt het momenteel naar behoren.
Mijn papa heeft ervoor gezorgd dat ik op elk niveau (pony's, children, juniors, young riders) over de ideale paarden kan beschikken en is altijd volop bezig met het zoeken naar goede paarden voor de toekomst. Mijn ouders zijn er ook elk weekend opnieuw bij om te helpen. Als zij er niet zijn, is het plaatje niet compleet.

Denk je al na over het BK van volgend jaar, eventueel met oog op een titelverlenging?
Volgend jaar is mijn laatste jaar bij de young riders. Ik hoop dat ik dan weer geëvolueerd ben en ook dan een goed resultaat kan neerzetten, maar dat is nog ver weg.

En nu hopen op deelname aan het EK nadat je er vorig jaar niet bij was?
Ik ben niet echt bezig met het EK. Wat komt, dat komt. Ik heb al 5 EK's achter de rug en het is natuurlijk telkens een unieke ervaring. Ik ga mij eerst en vooral focussen op de examens en Knokke, daarna zullen we wel zien waar ik sta.

leonie peeters catho bk 16Wat zijn je ambities als amazone? Droom je van een internationale carrière in de paardensport?
Ik wil eerst en vooral mijn diploma Rechtspraktijk halen. Daarna overweeg ik wel om een jaar voltijds te rijden en te zien hoe dit gaat. Ik droom wel van een internationale carrière, al is dat niet altijd even realistisch. Er komt veel bij kijken en het is niet altijd even rooskleurig. Ik weet wel dat ik op mijn ouders zal kunnen rekenen en dat zij mij deze kans zullen geven en altijd zullen helpen. Ik heb op dit moment goede paarden zoals Catho en Sunny, waar ik al enorm veel plezier van heb gehad. Ook verwacht ik zeer veel van Cardenta in de toekomst en daarnaast hebben we veel goede 6- en 7-jarigen op stal, dus de toekomst is alleszins verzekerd. Ik weet nog niet goed hoe mijn toekomst er zal uitzien, maar paarden zullen in ieder geval nooit uit mijn leven verdwijnen.

Naar welke ruiter kijk je enorm naar op en waarom?
Er zijn veel ruiters waar ik naar opkijk, maar degene die ik echt fantastisch vind zijn Harrie Smolders en Marlon Zanotelli. Vooral omdat zij enorm veel gevoel hebben op een paard en dressuurmatig heel sterk zijn.