Julie De Pelsmaeker: "Calypso won even graag als ikzelf"

Julie De Pelsmaeker: "Calypso won even graag als ikzelf"
De 19-jarige Antwerpse amazone Julie De Pelsmaeker zag recent twee paarden vertrekken in haar stallen. Samen met Equnews blikt zij terug op het afscheid van deze paarden en blikt zij vooruit naar de toekomst.

Onlangs verkocht je niet alleen de beloftevolle Jorgos maar ook Calypso van de Zuuthoeve. Hoe is dit tot stand gekomen?
Er waren voor beide paarden veel potentiële kopers. Na de verkoop van Jorgos was het niet de bedoeling Calypso te verkopen. We werden echter meermaals door potentiële kopers gecontacteerd voor Calypso en dat gaf uiteindelijk de doorslag. Calypso zal nu in de toekomst alle kansen krijgen die hij verdient en dat argument gaf voor ons de doorslag.

Jorgos is een ander verhaal, die had je nog niet zo lang onder het zadel?
We hebben hem vorig jaar voor het concours van Oliva op een veilig gekocht. Toen wij hem kochten had hij al een paar kleine parcourtjes gelopen. Ik heb dan rustig met hem opgebouwd en zo toegewerkt naar zijn goede prestaties op hoger niveau.

Even de verkoop buiten beschouwing gelaten wat was je planning met Jorgos?
Jorgos is een heel goed paard en ik ben er van overtuigd dat we samen nog een heel leuke toekomst hadden gehad. Het plan was om hem volgend jaar verder uit te brengen in de proeven voor 7-jarige paarden en de hengstencompetitie, rustig opbouwen naar het hoogste niveau. Nu, dit was het doel …

Hoe zou je Jorgos omschrijven?
Ik omschrijf hem telkens als perfect. Elk meisje droomt toch van een mooie zwarte hengst? Jorgos is een heel mooi en lief paard. Als paard is zijn zacht karakter een pluspunt. Zeker als je weet dat hij een hengst is, blijft dit verbazen. Als sportpaard is hij perfect aangezien hij enorm voorzichtig is en heel wat vermogen heeft. Hij heeft bloed genoeg maar laat zich toch goed rijden. Toegegeven, hij heeft zijn eigen stijl van springen, toch denkt hij graag mee om elke keer foutloos over de finish te komen.

Samen met Calypso kaapte je de ene na de andere internationale overwinning... wordt hij een groot gemis op stal?
Helaas wel. Jorgos had ik nog niet lang, maar Calypso zal ik niet snel kunnen vervangen. Calypso was mijn zekerheid. Elke keer als we vertrokken richting de wedstrijd wist ik dat ik met een glimlach kon terugkeren. Hij liet mij nooit in de steek en deed telkens zijn uiterste best. Zonder twijfel won Calypso even graag als ikzelf (lacht). Hij was telkens heel constant en niets leek ooit te moeilijk of te hoog voor hem.

Het vertrek van Calypso heeft waarschijnlijk zijn gevolgen. Komt je sportief programma in de war of kan je je beroepen op nog enkele andere top paarden?
Naast Daloubette was Calypso mijn beste paard en ik had grote verwachtingen voor hem de volgende jaren. We kijken nu verder naar de toekomst en ik kan blijven rekenen op Daloubette. Toch zal ik nu beter moeten plannen. Als je tweede toppaard weg valt moet je zorgvuldiger plannen zodat je je andere topper niet gaat opbranden.

 Wat brengt de toekomst? Staan er enkele leuke paarden klaar?
Daloubette en Estoril zijn mijn oudere ervaren paarden waar ik telkens op kan rekenen. Verder hebben we nog enkele leuke jonge paarden met wie ik rustig wil opbouwen om zo mijn sportieve toekomst te verzekeren.