Interview: Speaker Guy Caes kwam jaar geleden om het leven

Interview: Speaker Guy Caes kwam jaar geleden om het leven
Precies een jaar geleden kwam de bekende speaker Guy Caes om bij een verkeersongeval. Hij kreeg een bestelauto frontaal tegen zijn auto, van een verkeersongeval dat gebeurde in de tegenover gestelde richting op de Autolei in Wommelgem. Dit weekend staat ter nagedachtenis van Guy de ā€˜Memorial Guy Caesā€™ op het programma in het Azelhof te Lier.

Equnews ondersteunt dit initiatief en had een interview met zijn dochter Kristel.

Hoe kijk je terug op die bewuste dag?
Hij kwam die dag van bij Mike Hazebroek in ā€™s Gravenwezel. Daar ging hij wekelijks zijn koffietje drinken. Papa was een goede vriend aan huis ten huize Hazebroek. Om 11u45 op weg naar zijn tweede thuis te Borsbeek, sloeg het noodlot toe. Het nieuws sloeg in als een donderslag, zowel bij de familie als in de paardenwereld. Honderden leefden met ons mee.

Op die dag zelf ontstond onmiddellijk het idee om een wedstrijd te organiseren ter ere van hem. Hij wasĀ  tenslotte vaste speaker bij Mike. En hij zou ook in het Azelhof de vaste speaker geworden zijn. De locatie en plaats waren dus onmiddellijk gekend.
De begrafenis zelf van papa was een overvolle kerk, met vele gekende gezichten uit zijn omgeving.
Eline Beevers had heel de paardenwereld opgetrommeld om een waardig afscheid mee te organiseren voor papa in de kerk. Iedere ruiter was daar in volledig ruiteruniform om een laatste groet te brengen. Papa zou heel fier geweest zijn. Een eerbetoon waar hij alleen maar van kon dromen.

Wie zijn de drijvende krachten achter deze memorial?
De grote drijvende krachten achter het idee zijn in de eerste plaats Ives Bastiaens en Cindy De Wolf. Ik zelf heb mee mijn schouders gezet achter de jumping als het verdriet stilaan plaats maakte voor een eerbetoon aan hem. Het moest en zou iets moois worden. Onder de organisatie ā€˜Cavaroā€™ werd heel het wedstrijdgebeuren opgestart.
Papa droomde altijd van een wedstrijd die volledig volgeboekt was en waar iedereen van sprak. Wel, dat heeft hij alvast gekregen. Alle plaatsen waren al snel volgeboekt en er werden extra startplaatsen bijgemaakt daar waar mogelijk was.

Mogen de deelnemers iets anders verwachten dan ze gewoon zijn in het Azelhof?
De wedstrijd zelf zal qua uitstraling niet echt iets ā€˜andersā€™ zijn dan we gewoon zijn in het Azelhof. De prachtige gerenoveerde sportaccommodatie is op zich al prachtig genoeg om zulk gebeuren te laten plaatsvinden.
Hetgeen waar we zeker voor willen staan is een wedstrijd met een warme ziel, waar iedereen welkom is, en waar er een leuke vriendschappelijke band bestaat tussen deelnemers en organisatie. Niets is ons te veel. Problemen zijn er om onmiddellijk opgelost te worden.
Zo was deze week ons eerste probleem onze parcoursbouwer Marc Vygh. Op de vraag of hij wilde komen bouwen, antwoordde hij met de woorden: ā€˜voor de Guy,Ā meteenā€™.ā€™Ā Ook hijĀ wildeĀ zijn eerbetoon laten zien aan zijn goede vriend.Ā Maarā€¦ orkanen beslisten er anders overā€¦ Marc zit nu vast op een eiland en geraakt niet thuis voor zondagavond. Hij vond het verschrikkelijk!
Onmiddellijk werd er rond gebeld om een waardige vervanger te vinden voor Marc Vygh, en via Gunther Van Lent, kwamen we terecht bij Eddy Gijsemans die de parcoursbouwer zal worden voor de ā€˜Memorial Guy Caesā€™. Wij willen hem dan ook zeer hartelijk danken om ons ter hulp te snellen bij dit probleem.

Welke ruiters zullen vrijdagavond starten in de Masters?
Enkele van de genodigde ruiters zijn James Peeters, Catherine Van Roosbroeck, Danny Van Es en zijn vrouw Ellen De Swert, Jorien Lievens, Benjamin Dirickx (winnaar laatste Masters in het Azelhof), Jeroen De Winter, Alex Grove, ā€¦

Concreet, dit weekend ā€¦.
Op vrijdag zullen eerst de jonge paarden aan bod komen, dan een 1m15 en een 1m25 proef, om nadien rond 20u30 te kunnen starten met de Masters.Ā Voor de Masters van vrijdag en de Grote Prijs op zaterdag in goede banen te leiden, komt een goede vriend van papa, Leo De Vos speciaal voor hem.
Leo was mede toneelspeler in zijn jongere jaren met papa. Zij maakten deel uit van toneelgroep ā€˜Strevenā€™, met wie zij voor de koning het Landjuweel wonnen. Een van de grootste onderscheidingen in de toneelwereld.Ā Iets wat eigenlijk niemand echt weet van beide heren.

Zaterdag avond is een nog een Riders Party met een gratis vat,Ā deze start aansluitend op de Grote Prijs in de piste. Iedereen is dus welkom om mee te feesten.

Zondag wordt afgesloten met de lage proeven van 70 cm tot 1m10. Waarom op zondag? Omdat papa ook deel uitmaakte van Trens Antwerpen. Trens gaat door op zondag. Ook die mensen komen dus aan bod.

Klik hier voor alle informatie.

Foto's: PrivƩ collectie familie Caes

Guy aan het springenguy met paard