Het verschil tussen Geopat en Geopat®

Het verschil tussen Geopat en Geopat®
Je hoort verschillende ruiters meerdere malen spreken over een Geopat bodem, maar wat is dat nu? We spraken met Ivan Peeters, de ontwikkelaar van het product. Samen met zijn vrouw Linda Rutten verdelen zij GEOPAT® door gans Europa. Ivan en Linda zijn niet enkel gekend voor hun goede sportbodems, maar ook voor hun persoonlijke service.

Ivan, hoe ben je op het idee gekomen om GEOPAT® te ontwikkelen?

Ik wou in de paardensector werk vinden, maar ik was geen goede ruiter of handelaar genoeg om daar een toekomst in te kunnen hebben. Ik ben dus een tak in de paardensport gaan zoeken, zodat ik toch de kost kon verdienen met paarden.Tijdens mijn legerdienst kwam ik in contact met trainingsmolens. Al gauw maakte ik deel uit van een montageploeg, die over de ganse wereld bekend werd voor het plaatsen van trainingsmolens. Wij zijn de verdeler van de Molenkoning in België. Als tweede product gingen we van start met GEOPAT®.

Er was toen heel veel nood aan een goede bodem. Vroeger deden ze houtblokjes en varkensleder in de bodem. Toevallig ben ik een recyclagebedrijf (Akzo Nobel in Nederland) tegengekomen dat dacht een goed product te hebben. Wij hebben dat geprobeerd en het was een succes.

Ik hou me voornamelijk bezig met het selecteren van de zandsoorten, het aanleggen van de paardensport bodems en het zoeken naar mogelijke mengtoepassingen. Als je zelf paard gereden hebt, dan is natuurlijk eenvoudiger om te weten wat nodig is om een goede paardensport bodem samen te stellen. Het is de knowhow die ik op 25 jaar opbouwde, die ik nu overbreng naar mijn klanten.

Iedereen zweert bij GEOPAT® waarom?

GEOPAT maakt de bodem stabieler en veerkrachtiger. Vaak willen mensen hun bodem extra stabiel hebben.Dit is vooral zo bij jumpings en kleine paddocks waarin veel vrij gesprongen wordt.

Hoe wordt GEOPAT® opgebouwd of samengesteld?

GEOPAT is een textielsnipper die afkomstig is uit diverse polyestervezels. Deze vezels worden gemengd in de zandbodem. De aanbevolen hoeveelheid GEOPAT is 2 à 3 kg per m². De hoeveelheid GEOPAT is afhankelijk van de kwaliteit van de zandbodem. Als de kwaliteit van het zand goed is, heb je minder GEOPAT® nodig. Met GEOPAT® kan je een slechte zandbodem grondig verbeteren.

Zijn er verschillende types GEOPAT® voor binnen- en buitenpistes?

De GEOPAT voor binnen- en buitenpistes is hetzelfde. Om een bodem nog meer draagkracht te geven kunnen we er ook fibres aan toevoegen. Fibres zijn dunne getrokken vezels van 3 à 4 cm. Deze dienen niet om vocht vast te houden maar om een nog betere samenstelling tussen zand en GEOPAT te creëren. Fibres zorgen ervoor dat de bodem nog stabieler wordt, bijvoorbeeld om vele combinaties op concours te weerstaan zonder tussendoor te moeten slepen.

Welk onderhoud vereist een GEOPAT® bodem?

Een GEOPAT bodem is vrij gemakkelijk in onderhoud. Ook al is er minder onderhoud aan dan aan een traditionele zandbodem, toch moeten alle bodems verzorgd worden.Elke bodem moet tijdig besproeid en gesleept worden. Een GEOPAT® bodem neemt 7% tot 20% vocht op en zal dit voor een lange tijd vasthouden afhankelijk van de temperatuur.

Slepen gaat eenvoudig en snel omdat er weinig oneffenheden ontstaan op onze bodems. De bodem egaliseren en vlak houden is dan ook het enige wat er moet gebeuren. Hiervoor moet er een bodemsleep gebruikt worden zonder zware en lange tanden want onze bodems zijn zelden te hard en blijven veerkracht geven. Als service voor onze klanten verkopen wij ook bodemslepen.

Wat is de levensduur van een GEOPAT® bodem?

De levensduur is eigenlijk oneindig. Natuurlijk vermindert de hoeveelheid zand en GEOPAT door het mest van de paarden op te kuisen en het blijft ook onder de hoeven van de paarden hangen.De levensduur van een bodem hangt ook af van de hoeveelheid GEOPAT die erin vermengd wordt.Een goed gemengde bodem moet minsten een levensduur hebben van 8 tot 10 jaar.De prijs van een textielbodem dient dan ook vergeleken te worden met de hoeveelheid GEOPAT.

Moet de bodem dan volledig vervangen worden of enkel bepaalde componenten?

Na 8 à 10 jaarmoet de hoeveelheid GEOPAT® in de bodem bijgevuld worden.De kwaliteit van een textielvezel is ook van groot belang in de levensduur van de bodem. Minder kwalitatieve vezels worden stuk gelopen of verteren met als gevolg dat de levensduur van de bodem snel verkort.Op het eerste zicht lijken veel snippers op elkaar, maar in de praktijk is dit anders.