Het seizoen van ... Cedric Poets

Het seizoen van ... Cedric Poets
Met het einde van het jaar in zicht blikt Equnews elke week terug op het seizoen van een ruiter. Deze week blikken we terug op het seizoen van Cedric Poets. Hij won dit jaar o.a. twee nationale LRV titels en twee criteriums binnen de Gouden Laars.

Welke was jouw beste prestatie van het voorbije seizoen?
Dat was twee weken geleden tijdens de finale van de Gouden Laars. Die prestatie was toch wel speciaal. Zowel in 1m20 als in de 1m30 de finaleproef en het eindklassement van de Gouden laars winnen, dat was toch wel één van de hoogtepunten. Maar ook de 12 overwinningen op de LRV-tornooien, de 5 overwinningen bij de Gouden laars en winnaar van de derby tijdens de Groentenjumping waren mooi.

Cedric Poets - GL Finale14 1Welke was de tegenvaller van het seizoen?
Het nationaal tornooi van LRV viel tegen. Ik was met een aantal paarden geselecteerd, maar kon die dag geen enkele overwinning veroveren.

Welke was de tofste jumping waar je aan de start verscheen?
Ik kan van elke wedstrijd genieten. Er is overal wel iets positief te vinden. Mooie parcours, een goede dag met een aantal overwinningen, goed gezelschap, ... Voor mij sprong de Groentenjumping er dit seizoen wel uit. Ik was daar voor het eerst en de sfeer daar was echt top. Op het einde van de dag werd er een supermooie derby gebouwd van 1m30. Na een goede rit in een snelle tijd kon ik de overwinning op mijn naam schrijven. Derby rijd ik bijna nooit, dus dit was voor mij een unieke prestatie.

Welk paard van jou heeft je het meest verrast of eerder bevestigd wat je ervan verwacht had?
Valiena van het gildenhof, zij wil altijd voor mij werken. Ze is niet meer van de jongste, maar haar plezier in de wedstrijden is enorm. Toen ik bij Tony, een neef van mijn papa, begon te rijden, hadden we eerst niet in gedachten om ze terug op wedstrijd uit te brengen. Maar ze stond daar en toen ik vroeg of ik ook haar mee mocht nemen, was dat goed. Het is een schot in de roos geweest want ook met haar heb ik al heel veel overwinningen behaald.

Welk paard stelde teleur dit seizoen?
Er is echt geen enkel paard dat tegen is gevallen. Het is niet zo dat ik met één of twee paarden alle titels behaalde. Als je de resultaten nakijkt, zie je dat elk paard dat ik mee op wedstrijd heb genomen goed gepresteerd heeft.

Cedric Poets - GL Finale 14 2Wie is voor jou de doorbraak van 2014?
Er zijn veel jongens die ik bewonder. Jos Verlooy en Jeroen Appelen zijn er twee van. Maar ook Bertram Allen heeft zich in de kijker gereden. Maar ik denk dat er veel jongeren in de paardensport een pluim verdienen want het is niet gemakkelijk om de top te bereiken. Het moet dan allemaal meezitten; goede paarden, begeleiding, inzet, ...

Hoe combineer je paardrijden met je studie?
Het is inderdaad niet altijd even gemakkelijk. Ik ben nu ook bezig aan mijn eindwerk voor school en dat slorpt wel wat tijd op. Straks beginnen de examens en dat is ook een tijd van stress. Ik hou de paarden graag in conditie en dan moet er toch heel regelmatig getraind worden. Dat worden dus weer een paar hectische weken, maar over het algemeen krijg ik het nog wel gecombineerd. Ik zou toch nog graag zeker een jaar specialisatie doen voor ik volledig met school stop. We zien wel wat de tijd brengt.

Wie is je grote voorbeeld in de paardensport?
Naar de familie Philippaerts kijk ik erg op. Ze zijn van bij ons in de streek en al van kleins af aan hoor ik mensen over hen spreken en volg ik de prestaties. Het is tof als je ziet dat de hele familie zo actief is in de sport.

Welk paard, niet van jezelf, zou je ooit eens willen rijden op concours?
Och, ik ben niet zo een dromer. Ik hoop gewoon ooit een paard te mogen berijden dat het grote werk zou aankunnen. Alleen op die manier kan ik erachter komen of ik dat ook zou kunnen. Je moet daar de kans voor krijgen natuurlijk.

Cedric Poets - Valiena van het Gildenhof - GLHulsterlo14Cedric Poets - Germano - Tielen14 1Cedric Poets - Davina - GL Finale 14Cedric Poets - Davina van de heuvelhoeve 1