Gilles Thomas is de 'Freejump ruiter v/h concours'

Gilles Thomas is de 'Freejump ruiter v/h concours'
Na de 5e manche van de Gouden Laars werd junior ruiter Gilles Thomas uitgeroepen tot de 'Freejump ruiter v/h concours'. De organisatie van de Gouden Laars beloond op die manier de ruiter die het beste presteerde op de laatste manche. Met Equnews, de mediapartner van de Gouden Laars, blikt Gilles Thomas terug op zijn deelname aan de vorige manche bij Dena Stables en kijkt hij ook vooruit naar het komende EK.

Hoe was jouw dag bij Dena Stables verlopen?
Het was voor mij een drukke dag want ik had 10 paarden mee om te rijden, waaronder vooral jonge paarden en twee oudere paarden met Cantario en Cambio. Met Cambio won ik uiteindelijk de 1m40 reeks. Verder sprongen al mijn paarden die dag goed.

Met welke ambities ben je dit Gouden Laars seizoen gestart?
Ik ben dit jaar niet met zo'n grote ambities gestart omdat ik vooral in de Gouden Laars competitie met jonge paarden rijd of paarden die ik nog niet lang onder het zadel heb.
De Gouden Laars wedstrijden zijn altijd mooie jumpings om paarden ervaring te laten op doen en ook omdat ik er altijd veel paarden op een dag kan rijden, dat maakt deze competitie voor mij heel interessant.

Waarom is de Gouden Laars competitie voor de jeugd zo belangrijk?
Ik ben van mening dat elke jeugd ruiter de Gouden Laars eens moet gereden hebben. Het zijn altijd hele mooie pistes en de sfeer is altijd goed.

Volgende maand is er het EK, je start er als uittredende vice-kampioen, met welke ambities zal je daar starten?
Het resultaat van vorig jaar evenaren zal moeilijk worden omdat het paardensport is en blijft en waar een fout snel gemaakt is. Mijn doel is om net zoals vorig jaar de finale proberen te halen. Daar mogen steeds de dertig beste in terug komen en dan zien wel waar we uitkomen. Al zal ik er alles aan doen om een top prestatie neer te zetten.

Je won de voorbije 2 jaar de Beker van België, het Belgisch kampioenschap en werd ook vice-Europees kampioen, heeft dat meer druk met zich mee gebracht?
Mensen zullen door deze prestaties misschien meer van mij gaan verwachten maar voor mezelf probeer ik rustig te blijven en probeer ik op elk kampioenschap er het beste van te maken! Daarom wil ik mijn verwachtingen voor het komende EK niet te hoog stellen zodat ik niet te veel druk op mijn eigen schouders leg.

Tot slot, lijkt verder studeren jou iets na jouw middelbare studies of ga je de focus volledig op de paardensport leggen?
Volgend schooljaar ga ik naar het 6e middelbaar wat er nadien volgt weet ik nog niet goed, maar de kans is heel groot dat ik eerst nog enkele jaren zal blijven verder studeren. Dit zal niet met de volle goesting zijn, maar moest er mij nadien iets overkomen of het lukt niet echt in de paardensport, dan heb je nog altijd iets om op terug te vallen.