Eliah Pieters: "Ik zit voor op schema"

Eliah Pieters: "Ik zit voor op schema"
Na een korte 'examen break' werd afgelopen zondag de draad weer opgenomen van de Gouden Laars competitie. Voor de volgende manche trok de jeugd naar de Katershoeve in Loenhout. Na elke manche wordt de meest regelmatigste ruiter van de wedstrijd uitgeroepen tot 'Freejump ruiter van het concours'. Cedric Poets won dan misschien drie reeksen, maar hij werd een wedstrijd eerder al uitgeroepen tot beste ruiter. De organisatie was van mening dat die eer dit keer toe kwam aan Eliah Pieters. Equnews had een gesprek met de 17-jarige Oost-Vlaming.

Hoe verliep jouw dag in Loenhout?
De resultaten op zich waren beter dan de vorige manche , maar net de laatste afwerking ontbrak om vooraan mee te spelen in elke proef. Ik ben wel tevreden met de progressie die de paarden en ikzelf maken. Sinds de eerste manche lopen we toch al 10 cm hoger. Hoewel er bij ons niet zuiver op resultaat gereden wordt, maar vooral op de manier van rijden.

Eliah Pieters - Fetiche - GL Diepenbeek 15Met welke ambities was je dit jaar de Gouden Laars competitie gestart?
De grootste ambitie was om ervaring op te doen en te kijken hoe ver ik sta ten opzichte van mijn leeftijdsgenoten. Maar als ik iets kan rapen zal ik het zeker niet laten. Ook was het nog niet de bedoeling dat ik 1m40 al zou starten, maar mijn vader volgde zijn gevoel en kijk, mijn tweede rit in 1m40 zit erop.

Wat maakt de Gouden Laars competitie zo ideaal voor de jeugd?
De exclusiviteit voor de jeugd. Er is de mogelijkheid meerdere paarden te rijden op verschillende niveau’s, dit op mooie pistes en goed georganiseerde wedstrijden. We gaan ook steeds met een leuk team van onze manège op pad en er heerst ook steevast een goede sfeer.

IMG_3437Op welke paarden doe je beroep voor de Gouden Laars?
Mijn beste paard is natuurlijk Atoile Padebo, een merrie van 15 jaar. Ze presteerde reeds sterk op hoog niveau met mijn vader. De eerste wedstrijden gingen niet vanzelf (Atoile is een Heartbreaker merrie en is best wel speciaal om te rijden), maar ondertussen heb ik haar handleiding gevonden.

Daarnaast heb ik Fetiche v/h Weyteveld, een 10-jarige merrie. Zij is eigenlijk een handelspaard van mijn vader. Vorig jaar gaf zij nog een veulen en had ze enkel maar ervaring tot 1m10. Zolang het in stijgende lijn blijft gaan mag ik ze blijven rijden.

Jully is een jonge 6-jarige merrie van een eigenaar die ik oorspronkelijk ben gestart in 80 cm. Ze liep inmiddels al mooie resultaten in 1m en 1m10. Afgelopen zondag heb ik haar de eerste keer in 1m20 gereden, wat ze netjes deed.

Eliah Pieters - Hulsterlo14Door wie wordt je getraind?
Een doorgedreven kennis en verfijning dressuur vinden we heel belangrijk. Voor de dressuurtrainingen doe ik een beroep op mijn nonkel Peter Pieters. Mijn vader Benjamin Pieters staat me bij in het springen en hij begeleidt me eveneens op wedstrijd.

Welke is jouw mooiste overwinning tot nog toe?
Ik heb recent nog de 1m20 proef nationaal in Duisburg gewonnen, maar mocht ook al eens het 1m25 nationaal in Hulsterlo op mijn naam schrijven. Voorlopig zijn dat mijn mooiste overwinningen.

Wat wil je later doen, aangezien jullie thuis een manege hebben?
Op termijn gaan lesgeven en kennis doorgeven lijkt me wel wat, maar nog niet meteen. Ik hoop nu vooral verder mee te kunnen evolueren in de springsport , maar ik besef dat ik hiervoor de nodige kwaliteit ter beschikking moet hebben. Iets met paarden sowieso, die microbe heb ik goed te pakken. Een sportstal lijkt me wel wat …