Eigenaar zijn haarspray veroorzaakt een positieve dopingtest

Eigenaar zijn haarspray veroorzaakt een positieve dopingtest
Een positieve test bij een verboden stof bij een internationale spring wedstrijd werd veroorzaakt door een product dat gebruikt werd door de eigenaar van het paard op zijn haar.

De chemische stof, gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk, is een verboden stof onder FEI regels, d.w.z. een stof die niet legitiem gebruikt mag worden bij paarden. Een verslag inzake het tribunaal stelt dat de Slades "natural horsemanship, waar zij ernaar streefden om alleen hoogwaardige producten van biologische en natuurlijke oorsprong te gebruiken. Ze waren heel voorzichtig over wat de paarden te eten kregen en hadden geïnvesteerd in een specifieke gerst gras systeem, en ervoor gezorgd dat de paarden nooit blootgesteld waren aan commerciële en externe feed".

In het verslag staat: "Mijnheer Slade verklaard dat sinds 1999 – als zijn haar dun begon te worden –  hij op advies van een apotheker het product Regaine gebruikt, en later de generieke versie van dat product gewoon bekend als Minoxidil 5%, beide met Minoxidil. Hij had nooit met zijn vrouw gesproken over de samenstelling van het product, en het was nooit bij hem opgekomen dat het product schadelijk zou zijn voor de paarden.

".. eens het gedroogd was,  had Minoxidil een kleverige textuur die op de hoofdhuid bleef tot hij afgewassen werd; als het in contact kwam met vochtige texturen kon het gemakkelijk worden overgedragen door de handen.

Op de dag van de dopingtest gaf hij zijn paard een handvol met gerst, een baan die normaal zijn vrouw gedaan zou hebben. Dit Leidde tot de positieve test.