Dirk Zagers: "Nergens kan je zoveel jonge hengsten op één avond aan het werk zien"

Dirk Zagers: "Nergens kan je zoveel jonge hengsten op één avond aan het werk zien"
De PAVO hengstencompetitie is de belangrijkste van heel België. Op één avond kan je meer dan honderd hengsten aan het werk zien. Op zaterdag 24 januari vindt de eerste manche van deze competitie plaats in het Azelhof te Lier. Equnews blikt met organisator Dirk Zagers vooruit naar de start van deze competitie. 

Zaterdag is de eerste manche van de hengstencompetitie met meer dan 100 hengsten, welk gevoel hebt U als organisator hierbij?
Ik ben hier uiteraard zeer tevreden mee. Het aantal inschrijvingen geeft aan dat we als organisatie op het juiste spoor zitten. De hengstenhouders vinden de PAVO Hengstencompetitie een meerwaarde voor hun stal en dat is voor mij heel belangrijk.

Kan U het succes van de hengstencompetitie verklaren?
De competitie heeft een eerste “boost” gekregen toen we er een “open” competitie van gemaakt hebben. De eerste jaren waren het enkel BWP gekeurde hengsten die mochten deelnemen en dat was te beperkt in omvang om er echt iets mee te doen, vooral op sportief vlak. Het is moeilijk om mensen te motiveren om naar een proef met 5 zevenjarige hengsten te komen kijken.

Het voornaamste doel van de PAVO Hengstencompetitie is een zo breed mogelijke promotie te voeren voor de deelnemers. De serie moet op termijn het belangrijkste platform worden om reclame te maken voor de deelnemende hengsten via de sport. Daarom is het belangrijk om goede organisaties te hebben met wie de hengstencompetitie een win-win situatie kan opbouwen.

Ook de pers is daarbij heel belangrijk en daarom ben ik ook blij dat we vanaf dit jaar met 4 vaste pers-partners kunnen werken waaronder Equnews.

Zijn er dit seizoen nog enkele andere nieuwigheden?
De eerste nieuwigheid hebben de deelnemers gezien bij de inschrijving van hun hengsten.Vanaf dit jaar doe je nog maar 1 inschrijving voor de licentie en voor de deelname aan alle manches dat is een stuk makkelijker dan 6 keer de voorbije jaren. Ook de afhaling van het prijzengeld behoort nu tot het verleden. Dus geen administratie meer voor de organisator en de ruiter moet er ook niet meer aan denken om het af te halen. Dit gebeurt nu automatisch na de finale.

Vanaf dit jaar is de competitie uitgebreid naar 6 manches en dit om tegemoet te komen aan de vraag om de competitie zo veel mogelijk naar de belangrijkste fokgebieden in België te brengen.
Nieuw hierbij is dat het slechtste resultaat van de eerste  5 manches wordt geschrapt zodat een eventueel “accident de parcours” nog kan rechtgezet worden in de ranking voor de “Emerald bonus”.

De manche in 't Overdijk staat niet meer op de kalender, volgens velen was deze manche qua publiek en sfeer een absolute aanrader. Hoe komt het dat de manche is verdwenen?
Laat ik beginnen om te zeggen dat ik het persoonlijk ook jammer vindt dat er geen manche is in ’t Overdijk omdat de samenwerking met Annick en Herman steeds perfect is verlopen en ook de avond zelf was een fantastisch fokkerij-feest. Maar op een bepaald moment moeten er keuzes gemaakt worden. Iedereen weet ondertussen dat er een principe-overeenkomst is voor de verkoop van ’t Overdijk met een aantal voorwaarden. Is ’t Overdijk er volgend jaar nog voor de competitie? Dat weet vandaag niemand. Ondertussen is er een organisator die in Hulsterlo “Jump4Victory” wil opstarten en die doet een aanvraag voor een manche van de competitie. In eerste instantie dacht ik nog in de richting van 2 manches in Oost Vlaanderen maar wat doe je dan met Limburg?

Er zijn heel wat factoren waar ik rekening mee moet en wil houden. Vandaag is de PAVO Hengstencompetitie een goede ondersteuning in de programmatie van de hengstenkeuringen van BWP en sBs en dus doen we die 3 manches sowieso.

De WEN is ook een fantastische wedstrijd waar de fokkers massaal op af komen, maar door een onverwachte wijziging in de programmatie van BWP zitten we week op week in het Azelhof. Voeg daar dan Hulsterlo en Bocholt aan toe en dan is de kalender rond.

Vat eens kort samen waarom het publiek zeker naar de hengstencompetitie moet komen kijken?
De PAVO hengstencompetitie is met 120 hengsten de grootste hengstencompetitie in Europa. Nergens kan je zoveel hengsten tussen 4 en 7 jaar op één avond aan het werk zien.
Iedereen is uiteraard welkom maar het zijn vooral de actieve fokkers die de doelgroep zijn. Als je een beeld wil krijgen hoe de fokkerij vandaag evolueert en je wil een doordachte keuze maken voor je eigen fokkerij dan ben je haast verplicht om meerdere keren te gaan kijken naar de competitie. En dan is er nog iets en dat heet passie. Fokkerij is één en al passie die je ook wil delen met andere fokkers en daarom is het ook zo gezellig vertoeven aan de toog op de PAVO Hengstencompetities.

Diegene die niet kunnen komen kunnen via de livestream volgen. Hiervoor werken jullie dit jaar met 2 partners, vanwaar de keuze om niet alle manches op hetzelfde kanaal te streamen?
We hebben in de voorbije jaren goed samengewerkt met “Horse-live” en je zag ook een kwalitatieve evolutie in de uitzendingen. De keuze om tevens met “Clipmyhorse” te gaan samenwerken is dan ook niet ingegeven doordat we Frederik en Klaas niet meer zagen zitten. Tot vorig jaar was een partnership met “Horse-live” de enige optie in België.

Het internet TV aanbod is in 2015 veranderd toen de Duitse “Clipmyhorse” hier op de markt kwam.  “Clipmyhorse” heeft een zeer groot kijkerspubliek over heel de wereld en is daarom interessant om de hengsten te promoten in het buitenland. Ook de sponsors en de stamboeken waren hierover enthousiast.  Voor een stamboek als BWP was “Clipmyhorse” ook interessant vanuit het oogpunt van de keuring en de Top Stallion Auction. Elke organisator heeft vandaag de vrije keuze. Voor de ene zal het “Clipmyhorse” zijn en voor een andere kan “Horse-live” dan weer een interessante keuze zijn. Het media landschap is constant in beweging en kan er volgend jaar weer anders uitzien. Persoonlijk zou ik het mooi vinden indien de 2 aanbieders van vandaag morgen een gezamenlijk aanbod kunnen doen. Als ik een bepaalde aanbieding krijg dan probeer ik altijd te denken in functie van wat het beste is voor de PAVO Hengstencompetitie en de promotie van de hengsten. Daarnaast kijk ik ook in de richting van de sponsor en de organisator en dat is niet altijd de gemakkelijkste weg voor mezelf maar het blijft elk jaar boeiend.

Nog iets dat U graag meegeeft?
De PAVO Hengstencompetitie heeft in zijn omvang een beetje de grens van het werkbare bereikt. Dus kwantiteit is niet de challenge als dusdanig voor de toekomst. De uitdaging heeft meer te maken met de kwaliteit van de promotie en organisaties.

Als we er in slagen om meer fokkers en kopers uit binnen- en buitenland te overtuigen van de kwaliteit van de Belgische jonge hengsten dan zal de PAVO Hengstencompetitie nog vele jaren in de lift zitten.

En tenslotte wil ik langs deze weg nog PAVO en EMERALD bedanken voor hun trouwe support aan de competitie.