Dirk Demeersman: "We zullen maar realistisch blijven voor dit seizoen"

Dirk Demeersman: "We zullen maar realistisch blijven voor dit seizoen"
Deze week wordt in het Franse La Baule de eerste manche van de Nations Cup binnen de eerste divisie afgewerkt. De Belgische equipe won vorig jaar de grote finale hiervan in Barcelona.
Normaal stond de eerste manche twee weken geleden op het programma in Lummen, maar die viel letterlijk in het water.
In Lummen had Equnews een gesprek met de Belgische chef d'equipe Dirk Demeersman over het nieuwe Nations Cup seizoen, de ambities voor dit jaar, de Olympische Spelen en zo veel meer.

Pieter Devos en Dirk Demeersman - verkenning Lummen14Wegens weersomstandigheden is beslist om de Nations Cup hier in Lummen af te lassen. Was dat volgens u een terechte beslissing?
Goh, dat is moeilijk te zeggen. Persoonlijk vind ik dat ze iets langer hadden kunnen wachten voordat het afgelast werd. Nu gezien de weersomstandigheden nadien denk ik dat het misschien toch de juiste beslissing was. Ik denk dat ik weinig ruiters gemotiveerd had gekregen om te rijden.
Nu, als we dan naar het Belgische team kijken, was het dan voor het team ook niet een betere beslissing? Want het team was niet echt op zijn sterkst na last-minute wijzigingen die u noodgedwongen moest aanbrengen, toch? 

Ja, dat klopt. Dat weet je natuurlijk nooit op voorhand. Er is altijd extra druk voor een landenwedstrijd, de bodem is bijvoorbeeld al heel belangrijk. Als die dan niet optimaal ligt, dan worden de combinaties toch wat onzeker, of rijden ze liever niet.


Dirk DemeersmanWat zijn de ambities voor het team dit jaar? 

We zullen maar realistisch blijven. In de eerste plaats proberen in de super league te blijven, en ten tweede ons opnieuw kwalificeren voor de finale in Barcelona, dat zeker en vast.


Je hebt hard moeten bouwen aan een nieuw team, verschillende toppaarden zijn intussen vertrokken. Kan je ruiters en eigenaars begrijpen, die na het missen van een Olympisch team ticket hun paarden verkocht hebben? 

Ja, dat kan ik zeker begrijpen. Niemand kan daar in hun plaats over beslissen, dat moeten ze zelf weten. Het is wel een beetje spijtig. De Belgen zijn verkopers, dat is nu eenmaal zo. Maar ik kan het wel begrijpen.


Rio komt er natuurlijk ook aan. We hebben twee ruiters die mogen gaan dankzij Gregory en Jerome. Voor u wordt dat natuurlijk geen makkelijke keuze om twee ruiters aan te stellen. 

Makkelijk gaat dat zijn, nee was het maar zo simpel. Maar het WOIC heeft ook criteria vereist met daarin alles wat ze moeten doen. We gaan eerst al eens kijken wie die criteria haalt, en wie niet. Maar makkelijk zal het zeker niet zijn.


Dirk Demeersman - Barcelona 15 1Heeft u al combinaties in gedachten?

Nee ik heb absoluut nog geen combinaties in gedachten.


U bent nu bijna anderhalf jaar chef d'equipe, doet u dat nog altijd graag? 

Ja, ik doe het zeker en vast nog graag.


Zijn er zaken die je mist, die beter zouden kunnen of die je liever anders zou zien? 

Dat is altijd zo, maar dat is gelijk waar. Je moet altijd proberen te verbeteren. Er zijn altijd dingen, maar dan komt de groep wel eens samen en dan praten we daarover en dan geef ik mijn mening, of zeg ik hoe ik denk dat het beter zou kunnen. Maar over het algemeen ben ik toch redelijk tevreden.


Wij wensen jou en de Belgische springduivels veel succes toe de komende weken in de verschillende landenwedstrijden.