Dirk Demeersman: "Na Hickstead maak ik het EK team bekend"

Dirk Demeersman: "Na Hickstead maak ik het EK team bekend"

Op 19 augustus start in Aken het EK jumping. Twee weken eerder, op 4 augustus, zal chef d'équipe Dirk Demeersman zijn selectie voorleggen aan de Koninklijke Belgische Ruitersportfederatie (KBRSF).




Demeersman wil nog de Furusiyya Nations Cup van Hickstead in Engeland op vrijdag 31 juli afwachten om de laatste conclusies te kunnen trekken. "Een aantal paarden is net op tijd uit blessure gekomen en dus wil ik Hickstead nog even afwachten om met de sterkste ploeg naar het EK te kunnen trekken. Het brengt mij in de comfortabele positie dat ik over een ruim potentieel aan combinaties beschik. De paarden die in de eerste Landenprijzen de kar hebben getrokken, hebben al een poosje rust kunnen nemen. De paarden die uit blessure komen, hebben dan weer geen overdaad aan wedstrijden in de benen."

Dat Demeersman schijnbaar het laatste moment afwacht om zijn ploeg voor Aken kenbaar te maken, wil hij niet gezegd hebben. "Met de ruiters die in aanmerking komen voor het EK, heb ik regelmatig en duidelijk overleg gepleegd. Ik speel trouwens altijd kort op de bal. Als ik ergens een gerucht van ontevredenheid opvang, tracht ik dat met een goed gesprek in de kiem te smoren. Anders escaleert dat probleem en daar is niemand mee gediend."

In zijn keuze neemt Demeersman een aantal belangrijke criteria mee. "Nul rijden in de Landenprijzen is uiteraard prioritair maar de combinaties die in aanmerking komen voor Aken hebben bovendien allemaal op een tijdspanne van twee dagen nul gereden in de Landen- en Grote Prijs. Dat betekent dat de paarden over meerdere dagen top kunnen zijn en dus het potentieel van een kampioenschapspaard in zich hebben." Het EK in Aken loopt van woensdag 19 tot zondag 23 augustus.

"Ook de snelheid van het paard is een belangrijke parameter", vult Demeersman aan. "De eerste proef op het EK is een jachtparcours op tijd. Daar mag je dus al niet te veel achterstand oplopen en verder is Aken bekend en geroemd om zijn scherpe tijdslimieten." 

"Ik neem als enige de verantwoordelijkheid voor de selectie maar ik ga de KBRSF wel heel duidelijk uitleggen waarom ik iemand wel of niet mee neem naar dit belangrijke EK, waar we de kwalificatie voor de Olympische Spelen van Rio de Janeiro moeten afdwingen."