Benthe De Houwer: “Het is een mooie afsluiter van mijn super zomerseizoen!”

Benthe De Houwer: “Het is een mooie afsluiter van mijn super zomerseizoen!”
Benthe De Houwer veroverde zondag de nationale titel in de hoogste dressuurklasse met Jus De Pomme. De amazone wist reeds de provinciale titel binnen te halen en mag zich nu ook nationaal kampioen dressuur van de LRV noemen.

Hoe voel je je na je overwinning op het nationaal kampioenschap?

Het is natuurlijk heel speciaal. Dat maken niet veel mensen mee. Het moet nog altijd een beetje doordringen denk ik. Het was een hele mooie afsluiter van mijn super zomerseizoen. Ik werd al provinciaal kampioen in DL2 met Jus. Dan vertrek je wel met een goed gevoel naar het nationaal en hoop je ook stiekem op een nationale titel. Maar een droom en de werkelijkheid ligt soms ver uit elkaar. Uiteraard is het een moment om nooit meer te vergeten en toch ook wel een beetje uniek. Dit is zeker iets om in te kaderen.

Kan je wat meer vertellen over de pony waarmee je gewonnen hebt?

Jus de Pomme is een negenjarige BWP-ruin. Als vader heeft hij Eternity van de N.Ranch. Het is een hele lieve pony! Eigenlijk rij ik hem nog geen volledig jaar, en toch hebben we samen al 3 titels bij elkaar gesprokkeld. Dat hij het bij mij zo goed doet in de dressuur is ook alleen maar mogelijk geweest door het feit dat Jus een zeer goede scholing heeft gehad bij zijn vorige amazone, Lotte Nestor. Zij behaalden immers vorig jaar een 3e plaats in de klasse DL2 op het Nationaal LRV-tornooi. In het springen is het allemaal wel zeer snel gegaan voor Jus. Voor hij bij ons op stal kwam heeft hij meer dan twee jaar niet meer gesprongen. In deze discipline heeft hij ondanks zijn zeer goede resultaten nog maar heel weinig kilometers op de teller en soms voel je dit ook nog wel een beetje. Er is nog genoeg uitdaging voor de komende twee jaar. Hopen dat het nog 2 mooie jaren mogen worden.

Je springt ook? Doe je dressuur en jumping met dezelfde pony? Welke discipline vind je het leukst?

Inderdaad, ik spring zowel met Jus als met Eros D-midden. Uiteraard rij ik ook dressuur met alle twee. Met Eros heb ik deze zomer DL1 gereden maar met hem moet ik nu ook de overstap maken naar DL2. Dus krijg ik mezelf er als concurrent bij. Ik vind alle twee de disciplines erg leuk. Dressuur is uiteraard de basis van alles. Als je goed dressuur kan rijden, kan je er de vruchten van plukken in het springparcours. Ik hoop dat ik springen en dressuur kan blijven combineren, maar zoals het deze zomer was, was het niet gemakkelijk. Telkens 2 pony’s dressuur rijden tussen 13.00u en 14.00u is niet gemakkelijk, zeker niet als er zoals dit jaar ook nog eens overkampen van het Achttal M bijkwam zowel op het provinciaal als het nationaal. Het zou veel gemakkelijker zijn als ik in de voormiddag dressuur zou kunnen rijden.

Wat zijn je verdere doelen in de paardensport?

Met Jus de Pomme ben ik momenteel aan het werken voor de Nationale FEI-dressuurproeven en ik hoop volgend jaar misschien ook in het springen met beide pony’s een niveau hoger te geraken. Maar we gaan eerst ons winterseizoen afwerken en dan zien we wel weer.

Ga je binnenkort over naar de paarden?

Normaal gezien mag ik nog 2 jaar bij de pony’s rijden, dus hoef ik eigenlijk nog niet aan de overgang naar de paarden te denken. Omdat we met spijt in het hart mijn C-pony Elfie Ferrari Engelbertushoeve hebben verkocht, staat er nu een 5 jarig paardje klaar waar ik stilletjes aan op kan beginnen. Ik hoop er deze winter mee te kunnen beginnen zodat we helemaal op niveau zitten tegen het moment dat ik naar de paarden moet overgaan.

Ga je de pony’s missen?

Natuurlijk, de ponytijd vliegt voorbij. Het is misschien wel de leukste tijd binnen de paardensport.

Hoe ben je begonnen met paardrijden ?

Eigenlijk heel toevallig, ik heb voor mijn 6e verjaardag ‘onze Rakker’ gekregen van Opa, ik ben met Rakker dan wedstrijden beginnen rijden en zo verder in de paardensport geraakt. Ik zou voor geen geld van de wereld een andere hobby willen!