Anouk De Proft: "Ik heb heel de winter naar het kampioenschap toe gewerkt"

Anouk De Proft: "Ik heb heel de winter naar het kampioenschap toe gewerkt"
Anouk De Proft won begin deze maand de nationale LRV titel bij de pony's. De Proft kwam met haar pony Thai Roun als laatste aan de start in de barrage en gaf alle andere ruiters het nakijken. De nieuwe nationale kampioene maakte graag wat tijd vrij voor Equnews om over haar overwinning en toekomstplannen te spreken.

Had je zelf verwacht dat je het kampioenschap zou winnen?
Heel de winter heb ik naar het Nationaal Kampioenschap toe gewerkt, dus verwacht misschien niet echt, gehoopt wel. Ik heb vijf van de zeven indoors gewonnen in barema A met mijn 2 pony’s. Op het provinciaal kampioenschap heb ik de stijlproef met Korina Van Het Puttenhof gewonnen en in barema A won ik met Thai Roun. Als kers op de taart kwam er dan die langverwachte nationale titel. Het was een mooi kampioenschap waar de laatste vijf combinaties in barema A de provinciale kampioenen waren. Zo bleef het spannend tot op het einde!

Je kwam als laatste aan de start in de barrage. Had je zelf verwacht dat je zo een scherpe tijd zou neerzetten?
Toen ik de barrage aan het verkennen was, wist ik meteen dat dit wel een goede barrage voor Thai Roun kon zijn. Hij is erg snel en super voorzichtig. Hierdoor kon ik in de laatste lijn blijven galopperen en was ik er bijna zeker van dat hij geen fout zou maken.

Wat je kan ons vertellen over je pony Thai Roun?
Thai Roun komt uit Oostenrijk. Hij is een vosse ruin van 12 jaar. Hij is in eigendom van Anke De Breucker. Sinds oktober staat de pony bij ons om te rijden omdat Anke nog te jong en niet sterk genoeg is. In het begin was hij ook vrij moeilijk te rijden, heel sterk...  Maar nu begrijpen we elkaar zeer goed en hebben we veel vertrouwen in elkaar gekregen.

Wat verwacht je van het buitenseizoen?
Ik blijf tot september met Thai Roun rijden. Ik zal met hem vooral deelnemen aan nationale en internationale wedstrijden. Dan zien we wel hoe ver we daarmee geraken.

Wat zijn je dromen en verwachtingen voor de toekomst?
Door deze mooie afsluiter hebben we besloten om de overgang naar de paarden in de LRV te maken. Mijn ouders hebben vorig jaar twee paarden voor mij gekocht. Hedurige is een 9-jarige Winningmood merrie en Eleonore Blue is een 7- jarige Mister Blue merrie. Hiermee rijd ik meestal VLP-wedstrijden. Deze zomer ga ik samen met mijn zus Inez ook deelnemen aan LRV-wedstrijden. Ik hoop dat ik ook mag deelnemen aan de provinciale en nationale Kampioenschappen. Ik hoop dan natuurlijk ook bij de paarden eens een provinciale of nationale titel te behalen.

Naar welke ruiter kijk je zelf op?
De ruiter waar ik naar opkijk is Thomas De Wit. Ik neem al enkele jaren les bij hem met zowel mijn pony’s als met mijn paarden. Hij heeft mij ook al veel geleerd.