Het is voor de organisatoren van de hippische vijfdaagse in Hoofddorp, waarin de Nederlandse Kampioenschappen dressuur werden verreden, te hopen dat het talrijke publiek zich net als in een restaurant het dessert het beste herinnert. Het dessert van dit NK was in één woord zinderend. Patrick van der Meer reed zich uiterst overtuigend met Uzzo naar de bronzen medaille. Anky van Grunsven had met Salinero weer de ouderwetse vorm te pakken, bezorgde de 3.000 toeschouwers kippenvel en veroverde het zilver, en Edward Gal toverde met Undercover een werkelijk magistrale Kür uit de hoed, goed voor het goud. Met deze drie combinaties die de Nederlandse Kampioenschappen afsloten kregen de organisatoren het toetje dat ze verdienden.

Edward Gal kreeg Glock's Undercover half januari van dit jaar in zijn stal en ook Gal zelf stond te kijken van de progressie die zij in amper een half jaar hebben gemaakt. "Qua intelligentie lijken Totilas en Undercover op elkaar en vanaf het allereerste moment heb ik een heel goed gevoel over dit paard gehad. Hij pakt alles heel goed aan, maar is in de ring nog behoorlijk onervaren. Dit was voor het eerst dat we op een drie dagen durende wedstrijd waren en dan moet je afwachten hoe een paard dat verwerkt. Voor mijn gevoel is hij deze drie dagen van een zeer goede vorm naar topvorm geklommen. In draf kan ik hem nog niet zo laten draven als ik zou willen, maar ook de draf wordt steeds beter. De Kür die ik vandaag reed is een oude Kür, maar we gaan nu hard aan het werk om een nieuwe te maken. Dat heeft hij wel verdiend! Voor Rotterdam zal dat wel niet meer lukken, maar als de bondscoach beslist om ons mee naar Londen te nemen hebben we die Kür klaar. Voor mij is het een verrassing te moeten constateren dat we pas een half jaar bezig zijn en nu al Nederlands Kampioen zijn geworden", aldus een blije Edward Gal. Francis Verbeek die voorzitter was van de jury had de combinatie Edward Gal en Undercover nog nooit in actie gezien. "Hij is net zo zwart als Totilas en Edward flikt het hem weer. Mijn complimenten, maar ook voor het feit dat hij met drie paarden van start is gegaan in dit kampioenschap en over alle drie paarden de meeste controle had van alle ruiters", aldus Verbeek.

Bondscoach Sjef Janssen stelde vast dat Edward Gal als enige van het deelnemersveld in alle drie onderdelen van dit Nederlands Kampioenschap top heeft gepresteerd. "Dit Nederlands Kampioenschap heeft mij zeker niet wijzer gemaakt. Ik hoop dat Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival zo snel als mogelijk is weer in de wedstrijdbaan verschijnen. Ik heb moeten vaststellen dat Undercover geen fouten wil maken en dat Uzzo voor mij de verrassing van dit kampioenschap is geworden".

Anky van Grunsven, die in het Nederlands Kampioenschap als tweede eindigde, vertelde dat dit NK voor haar een emotionele achtbaan was geweest. "In de Grand Prix liep het niet, in de Special wilde ik te veel en nu in de Kür hadden we de balans weer gevonden. Vandaag lukte werkelijk alles, maar voor mij is het credo nu wel 'pluk de dag'. Na de Kür ben ik weer megatrots op Salinero. Natuurlijk heb ik het ook gehoord dat men dacht dat hij te oud zou zijn om nog top te presteren. We hebben vandaag laten zien dat hij nog topfit is en nog lang niet is afgeschreven! We waren in staat om bij het publiek weer emotie te weeg te brengen", aldus Van Grunsven.

Francis Verbeek was ook zeer enthousiast over de Kür van Anky. "Het was een Kür op zeer hoog niveau, die de grootse vorm van een paar jaar geleden heel dicht benadert. In mijn ogen won Undercover nipt van Salinero door een net iets betere piaffe en passage reprise alsmede een net iets grotere elasticiteit", aldus Verbeek.

De meest gelukkige van de drie podiumklanten was zonder meer Patrick van der Meer. "We hebben ten opzichte van het vorig jaar veel progressie weten te boeken en ik zou er van te voren voor hebben getekend om derde te worden. Het is een Olympisch jaar en dan verwacht je de sterkst mogelijke concurrentie. Dat ik me daartussen heb kunnen manifesteren maakt me verschrikkelijk blij. Ik heb me, net als in de eerste twee onderdelen van dit kampioenschap, volledig geconcentreerd op mijn eigen ding en me door niets laten afleiden. Dat heeft me enorm geholpen nu een topprestatie neer te zetten", aldus Van der Meer.Het goede gevoel van Patrick werd onderstreept door jurylid Verbeek. "Patrick en Uzzo waren in de juiste vorm om een topprestatie neer te zetten. Uzzo werd fantastisch voorgesteld en heeft zich sinds ik hem de laatste keer heb mogen jureren een enorme progressie doorgemaakt".

Rogier van Iersel, die als wedstrijdleider verantwoordelijk was voor het wedstrijdverloop, was een opgelucht mens. "We zijn als organisatie erg gelukkig met deze stralende zondag en een uitverkocht huis. Daarnaast hebben we van schitterende sport kunnen genieten. Een geweldig slot van een kampioenschap, dat dit jaar met vele tegenslagen te maken heeft gehad. Volgend jaar zijn de Nederlands Kampioenschappen weer op deze lokatie", aldus Van Iersel.

Eindstand Nederlands Kampioenschap Dressuur Senioren:

1) Edward Gal - Glock's Undercover (Ferro x Donnerhall) - 235.838 2) Anky van Grunsven - Salinero (Salieri x Lungau) - 229.863 3) Patrick van der Meer - Uzzo (Lancet x Indoctro) - 224.620

Uitslag NK Senioren, 3e onderdeel (Kür):

1) Edward Gal - Glock's Undercover - 83.650% 2) Anky van Grunsven - Salinero - 82.900% 3) Patrick van der Meer - Uzzo - 79.325% 4) Imke Schellekens-Bartels - Hunter Douglas Toots (Jazz x Havidoff) - 78.875% 5) Marlies van Baalen - BMC Miciano (Medici x Dialekt) - 76.150% 6) Stephanie Peters - Unlimited (Jazz x Winckenburg) - 70.625%

bron: KNHS.nl - foto: Archief, Gal-Totilas