In de paardensport is het opbouwen van een sterke combinatie tussen ruiter en paard essentieel, vooral in de eventing. Raf benadrukte dat het bereiken van een topniveau in de sport veel tijd en toewijding vraagt. “Om in de eventing een topkampioenschap te rijden, moet je al jaren een combinatie vormen met je paard,” vertelde hij. Hij gaf het voorbeeld van Michael Jung, die met Chipmunk Olympisch goud won, een paard dat al ervaring had op het hoogste niveau en diverse kampioenschappen. “Het heeft een aantal jaar geduurd voordat het echt klikte tussen hen als combinatie,” benadrukt hij.

Op een bepaald moment maakte Kooremans echter de keuze om zich meer op de handel te richten in plaats van zelf te blijven bouwen aan die langdurige combinaties. Hij besloot paarden op te leiden en te verkopen, een financieel aantrekkelijkere keuze op de korte termijn. “Wij hebben ons dan wat meer gericht op de verkoop, waar ook fijne sportpaarden uit voortgekomen zijn."

Het belang van geduld en inschatting

Kooremans staat bekend om zijn vermogen om jonge paarden goed in te schatten en te trainen, zelfs als ze moeilijkheden vertonen. “Mensen brengen niet zomaar een goed paard,” legde hij uit. “Meestal is er iets moeilijks aan dat je moet omscholen of eruit krijgen.” Hij prees zichzelf voor zijn geduld en weet vaak van een moeilijk paard een makkelijker te maken, wat hem een reputatie heeft gegeven als iemand die complexe paarden aankan. Maar dat kan ook een valkuil zijn, want daardoor wordt hij vaak benaderd met paarden die juist extra uitdaging vragen.

Als hij op zoek gaat naar nieuwe paarden, vertrouwt Kooremans voornamelijk op zijn gevoel. Hij stapt liever zelf op het paard om een goed beeld te krijgen van zijn potentie. “Ik vind het moeilijk in te schatten als je het ernaast ziet,” vertelt hij. Dit directe contact met het paard is cruciaal voor zijn beslissing om verder te investeren in de ontwikkeling ervan.

De lange weg naar succes

Hoewel Kooremans geen specifiek type springpaard prefereert, heeft hij wel een duidelijke visie: “Ze moeten van de grond springen,” zei hij, iets wat natuurlijk elke springruiter belangrijk vindt. Hij heeft ervaring met paarden die niet meteen als toppers begonnen, maar die door vertrouwen en geduld toch zijn doorgegroeid. “Als je dat type paarden, die de scherpte wel hebben maar niet per se op dat moment het juiste vermogen, blijft vertrouwen geven en niet te gek mee doet, dan kunnen die zich wel ontplooien tot toppaarden,” legde hij uit.

De meeste paarden verkoopt hij als ze ongeveer zeven jaar oud zijn. Tegen die tijd hebben ze genoeg ervaring opgedaan en kunnen ze door een andere ruiter verder ontwikkeld worden. “Gevoel en geloof is voor mij belangrijk,” legt hij uit. Soms voelt een paard niet meteen perfect aan, maar dankzij zijn geduld en rustige aanpak groeien de paarden vaak in hun rol. “Op een gegeven moment worden die dan minder bang en dan groeien ze als paard. Je moet het geluk hebben dat ze bij de juiste ruiter terechtkomen!"

Risico’s en succesverhalen

Bij het trainen van jonge paarden zijn er altijd risico’s. Kooremans vertelt dat het soms moeilijk is om in te schatten of een paard lichamelijk of mentaal klaar is voor de volgende stap. Het testen van de grens is daarom niet slecht. “Je moet tussendoor wel eens een dieper durven springen,” legt hij uit. “Zeker niet elke maand, maar je moet kijken hoe een paard reageert als je drie keer naar dezelfde hindernis rijdt.”

Sommige jonge paarden zijn sneller dan anderen. Terwijl sommige zes- of zevenjarigen al klaar zijn om met de groep mee te gaan, hebben anderen meer tijd nodig om op dat niveau te komen. Toch heeft hij ook successen gekend, zoals het paard In Time van Kendra Claricia Brinkop, dat hem altijd is bijgebleven. “Als zesjarige sprong die makkelijk over 1m60,” vertelt hij. "Dat paard had een wat moeilijker lichaam, maar met de juiste begeleiding van Kendra kon het toch zijn potentieel waarmaken."

De markt en veranderende tijden

Kooremans kijkt ook terug op de handel en de veranderingen die hij de afgelopen jaren heeft meegemaakt. Zo was er een periode waarin hij veel paarden verkocht, maar de afgelopen jaren is de handel wat stilgevallen. De Olympische Spelen en de nasleep van de coronapandemie hebben de zaken veranderd. “Het is ook niet altijd makkelijk om de paarden nog te vinden,” geeft hij toe.