Wat betekent het CSIO Spruce Meadows 'Masters' toernooi voor jou als Canadese ruiter?

Ik ben opgegroeid in Calgary, Alberta, en dus ligt Spruce Meadows praktisch voor de deur. Al sinds mijn kindertijd bewonder ik Spruce Meadows en droom ik ervan om deel te nemen aan het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Tournament. Ik voel me ongelooflijk gelukkig dat ik nu al een paar jaar de kans krijg om dat te doen.

Het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Tournament is buitengewoon. Als Canadees en Calgarian ben ik erg trots op de show, op wat ze hebben neergezet en op de gemeenschap die ze door de jaren heen hebben samengebracht. Het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Tournament is een ongelooflijk evenement en de beste springpaarden en ruiters naar Calgary brengen is iets wat ongelooflijk speciaal is voor mij, mijn familie en vele Calgarians.

Het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Tournament is een van de toonaangevende shows ter wereld en heeft zijn prestigieuze status al vele jaren behouden. De week van de 'Masters' is een spektakel geworden en om daar te mogen deelnemen is echt geweldig. Ik kijk er elk jaar naar uit en probeer mijn jaar er omheen te plannen. Ik ben dol op het Masters-toernooi, het is mijn favoriete spektakel!

De arena op het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Tournament is heel uniek; moet je daar anders rijden dan in andere arena's?

Ik denk dat Spruce Meadows grote vooruitgang boekt in het moderniseren van de faciliteiten, van de parcoursontwerpen tot de materialen die ze gebruiken; ze gaan mee met de springtrends. De Internationale Ring is een grote grasarena, waar ruiters moeten galopperen en ervoor moeten zorgen dat hun paarden snel reageren en vertrouwen hebben.

De barrages die daar plaatsvinden behoren tot de beste ter wereld. Ruiters kunnen hun paarden echt laten gaan en galopperen over het parcours. Als je op dit niveau meedoet, moet je paard je vertrouwen, moedig zijn en zich op zijn gemak voelen in zo'n ongelooflijke atmosfeer.

Kun je ons vertellen hoe belangrijk jouw team is voor uw succes?

We hebben een ongelooflijk team achter ons staan met geweldig personeel dat ontzettend hard werkt, maar ook mede-eigenaren en eigenaren. Ik zou iedereen kunnen blijven noemen die Matt en mij heeft geholpen om op het punt te komen waar we nu zijn. We zouden hier zeker niet kunnen zijn zonder het harde werk, de toewijding en de liefde voor de paarden van ons team. Het klinkt cliché, maar als dingen goed gaan, is dat niet alleen het succes van mij of Matt, maar van ons hele team.

Welke kwaliteiten moeten een paard en ruiter volgens jou hebben om een Rolex Grand Slam of Show Jumping Major te winnen?

Er zijn maar vier Rolex Grand Slam of Show Jumping Majors per jaar, dus om er een te winnen is veel planning nodig en je ziet zelden een nieuw partnerschap er een winnen. Combinaties van paard en ruiter moeten genoeg tijd samen hebben doorgebracht op het hoogste niveau van de sport voordat ze een prestigieuze wedstrijd als de Rolex Grand Slam of Show Jumping Major kunnen winnen.

Een ruiter moet zijn paard volledig kennen en het hele team moet het plan en de voorbereidingen voor de Major door en door kennen. Zelfs als alles perfect is, werken we in de springsport met levende dieren, dus er kan van alles gebeuren. Naast hard werken en toewijding is er ook een beetje geluk nodig om een Rolex Grand Slam of Show Jumping Major te winnen.

Onze sport is een levenslange sport en daar is een reden voor - het kost veel tijd om alles in elkaar te zetten en paarden te ontwikkelen zodat ze hun beste kunnen bereiken. Er komt zoveel kijken bij onze sport, dus ik denk dat het winnen van een Rolex Grand Slam of Show Jumping Major gevierd moet worden omdat het niet vaak gebeurt in de carrière van een ruiter.

Kun je ons iets vertellen over je huidige groep paarden en denk je dat er paarden zijn die in staat zijn om een Rolex Grand Slam of Show Jumping Major te winnen?

Ik heb momenteel een hele goede groep paarden. Ik ben er nog steeds een aantal aan het ontwikkelen, waaronder een aantal jongere paarden in Europa waarvan we denken dat ze veel potentie hebben. Mijn beste paard op dit moment is Igor GPH en we zijn nu ongeveer twee jaar samen. We hebben aan een aantal vijfsterren Grands Prix meegedaan en goede resultaten behaald, en we hebben ook een paar driesterren Grands Prix gewonnen.

Je weet nooit echt of je paard in staat is om een Rolex Grand Slam of Show Jumping Major-titel te winnen totdat je op het moment zelf bent, maar Igor GPH heeft absoluut een enorm potentieel en ik denk dat hij de gelegenheid zou aangrijpen.

Mijn andere paard, Quidamo F, is wat ouder. Ik heb hem sinds zijn zevende, dus we zijn nu ongeveer zeven jaar samen. We hebben twee keer eerder meegedaan aan de CPKC 'International' Grand Prix, presented by Rolex op het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Tournament, waarvan één keer met een plaats en de andere keer helaas met een fout. Hij is zeker in staat om een Rolex Grand Slam Major te winnen, maar tegenwoordig zijn we vanwege zijn leeftijd selectief in voor welke wedstrijden we hem inschrijven. Spruce Meadows past perfect bij hem en hij heeft daar ongelooflijke resultaten behaald, dus ik ben altijd van plan om hem daar te springen.

Ik geloof dat beide paarden in staat zijn om een Rolex Grand Slam of Show Jumping Major te winnen, de echte vraag is of ik het kan! We hopen dat onze jongere paarden ooit ook dit niveau zullen bereiken. Het is een spannende tijd en ik ben blij dat ik niet alleen de paarden heb die ik nu heb, maar ook de paarden die in de toekomst komen.

Je vriend, Matt Sampson, is ook een topspringruiter - wat hebben jullie van elkaar geleerd?

We leren elke dag iets van elkaar! Matt is een felle concurrent en ongelooflijk getalenteerd, ik zou me geen betere partner kunnen wensen. Hij kent paarden zo goed en is een begenadigd ruiter. We kaatsen dagelijks ideeën van elkaar af en dat is ongelooflijk nuttig. Het is geweldig om iemand aan je zijde te hebben die alle ups en downs met je doormaakt. Bovendien is het echt geweldig om iemand te hebben die alles begrijpt zonder dat je woorden nodig hebt om iets uit te leggen.

Het is echter niet altijd makkelijk om je partner tegen je op te laten boksen. Soms heb ik een geweldig weekend en Matt niet, of andersom, dat kan moeilijk zijn. Desondanks is het een geweldige relatie om te hebben en ik prijs me gelukkig dat ik Matt als partner heb in deze sport. Het kan soms erg emotioneel zijn en iemand hebben om mee te praten is van onschatbare waarde.

Het parcours op het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Tournament wordt vaak beschouwd als een van de zwaarste in de sport. Hoe bereid je jezelf en je paard voor op de uitdaging?

Ik denk dat voorbereiding komt door ervaring in de ring. Spruce Meadows organiseert een zomercircuit en degenen die daar in de zomer wedstrijden rijden, doen het meestal goed op het Masters Tournament omdat hun paarden vertrouwd zijn met de arena en de hindernissen. Als ruiters aan deze evenementen kunnen deelnemen, is dat een uitstekende voorbereiding. Deelnemen aan andere Rolex Grand Slam of Show Jumping Majors zoals het CHIO Aken, of aan andere grote grasstadions, is een goede voorbereiding op deelname aan Spruce Meadows. 

Het parcours dat gebouwd is voor de CPKC 'International' Grand Prix, gepresenteerd door Rolex, is een van de meest uitdagende die combinaties het hele jaar moeten rijden. Ook al is de Grand Prix pas 's middags, het parcours wordt meestal 's ochtends opgezet. Het is heel interessant om te zien hoe ruiters het parcours vier of vijf keer lopen en analyseren wat het beste plan is voor henzelf en hun paard - dat zie je niet vaak. Het lopen van het parcours creëert echt een coole sfeer met alle ruiters die samen proberen het parcours te benaderen, onzeker over wat er komen gaat. Het is super spannend, en zoals ik al zei, het CSIO Spruce Meadows 'Masters' toernooi is een van de beste ter wereld.

Jumping is een van de weinige sporten ter wereld waar mannen en vrouwen het tegen elkaar opnemen - hoe bijzonder is dat?

Omdat ik al zo lang in deze sport zit, vergeet ik gemakkelijk dat het ongebruikelijk is dat mannen en vrouwen het tegen elkaar opnemen. Ik denk dat we de mannen echt waar voor hun geld geven. We worden elk jaar sterker en krijgen meer kansen om vooruit te komen. Ik ben ongelooflijk trots dat ik een vrouwelijke atlete ben in de springsport en ik hoop dat ik andere vrouwelijke ruiters kan inspireren om hetzelfde te doen. In deze sport werken we met paarden op een gelijk speelveld en dat is geweldig.

Wat betekent de Rolex Grand Slam of Show Jumping voor jou en hoe belangrijk denk je dat het is geweest voor de sport?

De Rolex Grand Slam of Show Jumping betekent alles. Het winnen van een Rolex Grand Slam Major is vergelijkbaar met het winnen van een Olympische medaille. Het gebeurt niet vaak en als het gebeurt, moeten ruiters zich realiseren wat ze hebben bereikt. Ik hoop er zeker niet één te winnen, maar vele. Gelukkig hebben we de tijd om dit doel te bereiken, want veel ruiters van in de zestig doen nog steeds mee op topniveau, dus de tijd staat aan onze kant!