DSP Chakaria werd geboren onder de naam Carelia. Dhr. Jürgens denkt met liefde terug aan haar als veulen. Hij vertelt: "Ze was geen opvallend veulen, maar ze was heel braaf en makkelijk in de omgang, net als nu. Ze was niet bijzonder wild, maar als het op rijden aankwam, was ze aanvankelijk erg uitdagend." Haar moeder Askaria 3 (Askari - Levisto Model x Levisto, fokker: Hans-Joachim Wegt) is ongelooflijk speciaal voor Martin Jürgens: "Askaria 3 was altijd een speciale merrie. Als je haar (Askaria) reed was ze aangenamer en makkelijker in de omgang. Ze had een opmerkelijke en snelle carrière bij ons. Ze kreeg twee veulens bij ons, waaronder DSP Chakaria. Ook DSP Chakaria kreeg twee veulens voordat zij verder werd opgeleid. Askaria 3 nam op zevenjarige leeftijd succesvol deel aan 1.40m wedstrijden - ze werd verkocht aan Heiko Schmidt, die haar vervolgens doorverkocht aan Pius Schwizer. Met Pius ging ze snel vooruit en nam ze deel aan wedstrijden in Parijs onder de Eiffeltoren. Later werd ze verkocht aan Dubai. Askaria 3 was eenvoudiger te rijden dan DSP Chakaria, maar ze bracht haar krachtige achterhand over op haar dochter. Met Chap I werd de voorbeentechniek van DSP Chakaria verbeterd - Askaria 3 had een iets lang voorbeen bij het springen."

Jürgens vertelt verder over waarom hij Chap I gebruikte voor Askaria: "Destijds was Chap I gestationeerd in de Prignitz fokkerij van de Brandenburgse Staatsstoeterij in Neustadt/Dosse. De manager van de fokkerij was een goede vriend van mij. Chap I stond hoog aangeschreven in de springwereld en zijn dekgeld was heel redelijk, dus besloten we hem te gebruiken. Askaria 3's tweede veulen werd verwekt door de hengst Cellestial (Cantus - Wilett x Windesi xx, fokker: Hauke Seemann). Hij was ook een heel goed paard, maar lang niet van hetzelfde kaliber als DSP Chakaria."

Deze lijn begon met Askaria 3, Martin Jürgens herinnert zich hoe hij haar kocht: "Ik had haar willen kopen toen ze nog een veulen was, maar het was toen gewoon niet mogelijk. Ze was een zeer elegant paard en had de titel van staatspremiemerrie gekregen. Toen belde mijn vriend Christian Lehmann om me te laten weten dat de fokker haar wilde verkopen. Zonder aarzelen pakte ik een transporter en wat geld, ging erheen, kocht haar en nam haar mee naar huis. Zo is ze bij ons gekomen."

Martin Jürgens wist dat deze stam het potentieel had voor grootsheid. Askaria 3 was een uitzonderlijke merrie. Hij kocht ook Askaria 3's moeder, Levisto Model (Levisto Z - Kalifornia x Kolibri, fokker: Hans Joachim Wegt). Hij herinnert zich: "Meneer Wegt werd onwel en ik had al eerder meerdere paarden van hem gekocht. We waren altijd blij met die paarden; ze waren van goede kwaliteit. Ik kon haar kopen en ook een paar merrieveulens van haar fokken, zodat de lijn bij ons blijft. Levisto Model heeft een goed maar sterk karakter; ze laat zich niet wegjagen van de voerbak in de kudde. Ze heeft alleen als driejarige een merrietest gedaan en heeft zelf nooit aan springen gedaan. Toch heeft ze nakomelingen gebracht met een succesvolle sportcarrière. Ze heeft haar ambitie en stoerheid doorgegeven en haar nakomelingen waren allemaal heel mooi."

Jürgens kende de moeder van Levisto Model niet. Hij had haar alleen in het veld gezien. Tragisch genoeg was Kalifornia's leven kort. Ze was samen met een paar andere paarden ontsnapt uit de wei en betrokken geraakt bij een auto-ongeluk, dat ze niet overleefde. Ze had maar twee veulens, waaronder het merrieveulen Levisto Model.

Christian Lehmann is zeer vertrouwd met de eerste vier generaties. Hij kende de fokker van Askaria 3 goed en zegt: "Hans-Joachim Wegt was een vooruitstrevende fokker met een scherp oog voor kwaliteitshengsten. Hij was vooral dol op de hengst Levisto Z (Leandro - Chica Bay x Carolus I, Stamm 4965, fokker: Klaus Peter Wiepert). Hij geloofde echt in het fokpotentieel van Levisto Z. Zijn carrière als dekhengst begon na zijn goedkeuring in 1999 in Holstein, aanvankelijk bij de staatsstoeterij Neustadt/Dosse. Wegt kocht Kalifornia, de overgrootmoeder van DSP Chakaria, op een paardenmarkt. Ze was een grote hoekige merrie. Haar vader, Kolibri (Kobold I - Lorelei x Lapis), had aanzienlijk bijgedragen aan de kwaliteit en kracht van de paarden in hun fokprogramma. Levisto Z ging nog een stapje verder door de paardentypes te moderniseren en rijdbaarheid toe te voegen. Zijn rijdbaarheid bleek al toen hij net vier jaar oud was en begon deel te nemen aan hengstenparades. Hans-Joachim Wegt herkende dit potentieel en fokte Levisto Z vakkundig met Kalifornia tot het Levisto Model. Met Askari 3 voegde hij energie toe aan de merrielijn."

DSP Chakaria als fokmerrie

Voordat DSP Chakaria aan haar springcarrière begon, bracht ze twee nakomelingen. Ze werd gekoppeld aan de hengst Diarano (Diarado - Parjella x Patrick xx, fokker: Martin Jürgens). Anna Ebel-Jürgens, de dochter van Martin Jürgens, vertelt over de nakomelingen van DSP Chakaria: "Deze beslissing werd beïnvloed door het feit dat hij onze eerste zelfgefokte goedgekeurde hengst was. Hij stamt af van onze stammoeder Parjella (ook gefokt door mijn vader). Parjella had al verschillende paarden voortgebracht waarmee ik succesvol wedstrijden reed tot 1.40m en verder. We wilden onze twee basisbloedlijnen combineren."

Dackaria was de eerste uit deze lijn, vervolgt Anna: "Ze heeft veel vermogen en is voorzichtig. Ze is niet zo levendig als DSP Chakaria zelf, maar vertoont wel enige gelijkenis met haar. Ze zal zeer waarschijnlijk weer een fokmerrie worden." Dackaria sprong 1.40m.

Waarom Chacoon Blue?

Anna legt uit: "Hij geeft energie en een uitstekende voorbeentechniek door. Daarnaast was hij zeer gewild als vader en wilden we zijn bloedlijn in de onze opnemen. We hebben de kans gemist om Chacco Blue te gebruiken toen hij nog leefde. Omdat Chacoon Blue bekend staat om zijn vergelijkbare en sterke fokkwaliteiten, kozen we voor hem. De volle broer van Dackaria, Dackario, liep 1.40m onder het zadel van Ulf Ebel en is nu negen jaar oud."

Geschiedenis van deze Oost-Duitse bloedlijn

De moederlijn van DSP Chakaria is een oude Oost-Duitse bloedlijn. Christian Lehmann is goed bekend met de oudere generaties, omdat hij 40 jaar voor de Neustadt-Dosse State Stud heeft gewerkt. Hij legt uit: "Ik beheer nu het hengstenstation in Prignitz voor de Neustadt-Dosse State Stud. Ik ben in dienst van hen en ik ondersteun fokkers in een straal van 60 tot 100 km met het merriemanagement. De hengsten in de moederlijn, vanaf Kurioso tot en met de eerdere generaties, waren allemaal gestationeerd in Deckstelle Prignitz en kwamen in de periode van 1958 tot 1990 van de staatsstoeterij Redefin. Deze praktijk werd gedurende meerdere generaties voortgezet. Daarvoor werden de hengsten van de staatsstoeterij Neustadt-Dosse naar Deckstelle Prignitz gestuurd. De reden hiervoor is dat na de Tweede Wereldoorlog, toen we in de Sovjetbezettingszone zaten, de administratieve districten werden gereorganiseerd. We hadden de districten Schwerin, Magdeburg en Potsdam. Deze districten waren iets kleiner dan de deelstaten, waardoor onze regionale aansluiting soms maar 10 km verschoof. Als gevolg daarvan viel ons gebied onder de jurisdictie van de Redefin State Stud in plaats van Brandenburg, waar de Neustadt-Dosse State Stud is gevestigd. In de tijd van Kurioso en Gladiator lag de focus niet op sport, omdat deze paarden voornamelijk voor het werk werden gebruikt. De verschuiving naar sport in deze lijn begon met Kolibri en werd verder versterkt door Levisto Z."

De combinatie van uitstekende genetica en zorgvuldig management heeft paarden voortgebracht met uitzonderlijke capaciteiten, wat bewijst dat er met groot succes is voortgebouwd op het fundament dat door eerdere generaties is gelegd. DSP Chakaria's verhaal, verrijkt door de bijdragen van haar nakomelingen en de mensen die haar talenten koesterden, staat als een testament voor de blijvende kracht van doordachte en strategische fokkerij in de wereld van de springsport.