Wat inspireerde je om groom te worden in de paardensport en hoe ben je begonnen?

Mijn grootvader zorgde vroeger voor paarden, en wij hebben altijd paarden gehad in Spanje, waar ik ben opgegroeid. Ik begon zelf te rijden, maar ik had een ernstig ongeluk en lag lange tijd in het ziekenhuis. Daarna besloot ik te stoppen met rijden en ben ik begonnen als groom, omdat ik niet meer kon rijden. Het vak als groom was daarom een natuurlijke volgende stap voor mij – het stelde me in staat om met paarden te blijven werken.

Werken met een Canadese ruiter, Spruce Meadows moet een heel bijzondere ervaring zijn, kun je ons vertellen hoe speciaal het is om hier te zijn?

Het is heel bijzonder. We willen altijd dat de paarden goed presteren, maar hier bij het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Tournament, wanneer Erynn de ring in gaat, klapt en juicht iedereen voor haar – dat is een geweldig gevoel.

Spruce Meadows is mijn favoriete wedstrijd op het circuit, en natuurlijk is het nog beter als we goed presteren.

Kun je ons iets meer vertellen over de faciliteiten hier bij het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Tournament?

De faciliteiten hier zijn uitzonderlijk – ik heb er niets slechts over te zeggen. Er zijn paddocks voor de paarden, veel weidegang, veel pistes om vlak te rijden, longeerbanen, en de stallen zijn geweldig – er zijn overal waterpunten, goede ventilatie in de stallen en 's ochtends warm water. Ik zou echt nog wel even door kunnen gaan over de hoeveelheid faciliteiten hier.

Hoe ziet een typische dag eruit voor jou tijdens een wedstrijd op Spruce Meadows?

We hebben een routine die altijd hetzelfde blijft – hoewel we de tijden voor het rijden aanpassen afhankelijk van de klasse, blijft de routine altijd hetzelfde. Ik kom binnen, controleer de paarden, geef ze hooi en voer. We proberen alles zo consistent mogelijk te houden. Naar mijn mening is consistentie de sleutel! Als je dingen begint te veranderen, zullen de paarden niet zo goed presteren. We proberen alles eenvoudig te houden.

Kun je iets delen over de unieke persoonlijkheidskenmerken of eigenaardigheden van de paarden waarmee je werkt?

We hebben drie paarden deze week. Eén is een lief hengst genaamd De Flor 111 Z Santa Rosa, hij is erg vriendelijk, aardig en beleefd – hij doet eigenlijk nooit iets verkeerd. Dan hebben we een negenjarige ruin genaamd Fave D'Authuit. Ze zijn allemaal mijn favorieten, maar hij is speciaal. Hij is echter wel fris – als het een koude dag is, kan hij een beetje eigenwijs en ondeugend zijn. En dan is er nog de leider van de groep – Gakhir. Hij is nummer één – iedereen houdt van hem, en hij kan niets verkeerd doen – wat hij ook doet, het is altijd goed. Hij is de speciale.

Wat is Erynn’s aanpak in het werken met het team en de paarden, en wat maakt haar zo getalenteerd?

Erynn is de aardigste ruiter waar ik ooit mee heb gewerkt! Ik kan niets slechts over haar zeggen. Ze is perfect! Ze zorgt voor iedereen. Ze vraagt altijd naar de paarden, maar ook naar het hele team, hoe het met ons gaat, of onze vlucht goed was, of we een huurauto hebben – ze denkt aan elk detail.

Wat vind je het meest bevredigend aan het werken bij de Rolex Grand Slam of Show Jumping Majors zoals Spruce Meadows?

Als je dag in dag uit met de paarden werkt, is het zo bevredigend om hun vooruitgang te zien. Bijvoorbeeld met onze voshengst, De Flor 111 Z Santa Rosa, die we nog niet zo lang hebben en waarmee we in de kleinere klassen hebben gesprongen, en gisteren sprong hij foutloos in de grote klasse. Het is een fijn gevoel wanneer je ziet dat de paarden steeds beter worden.

Welke vaardigheden of eigenschappen zijn volgens jou essentieel voor iemand in jouw rol?

Ik denk dat het passie en liefde is – je moet houden van wat je doet. Je moet veel dingen opgeven voor dit werk en dus moet je er volledig toegewijd aan zijn. Je moet een harde werker zijn – er zijn zoveel uren bij betrokken, en je zit altijd in het volgende vliegtuig of in de truck naar de wedstrijden. Ik denk dat hard werken de sleutel tot alles is.

Hoe blijf je leren en jouw vaardigheden als groom verbeteren?

Je moet vragen stellen! Als je een vraag hebt, moet je altijd de andere grooms vragen, en zij zullen je helpen. Dat is wat zo speciaal is aan onze gemeenschap – mensen zijn altijd bereid om te helpen omdat we allemaal van de paarden houden. Het is ook altijd belangrijk om het bredere team te raadplegen, de dierenartsen, grooms, hoefsmeden en trainers.

Je leert natuurlijk ook een beetje door je eigen ervaringen – je ziet wat goed werkt bij het ene paard en probeert dat dan toe te passen op een ander paard. De paarden leren je veel! Als je denkt dat je alles weet, dan zul je niet beter worden!