In de Stockholm editie van vorig jaar was het Abdel Saïd die voor de beste Belgische prestatie zorgde. In het zadel van Bandit Savoie (v. Qlassic Bois Margot) kon hij zich nog net plaatsen met z'n notering op twaalf. Van de zes paarden in de barrage dat jaar, waren twee ervan Belgisch gefokt. Deze twee domineerden de uitslagen, met winst voor de Zangersheide Dominator 2000 Z! Onder von Eckermann volgde de BWP'er King Edward op twee. 

De titel van 2022 werd veroverd door Christian Ahlmann aan boord van de indrukwekkende Dominator 2000 Z, die hun tweede Longines Global Champions Tour Grand Prix van het seizoen won na de meest legendarische barrage.

Thuisheld Henrik von Eckermann moest genoegen nemen met de tweede plaats in de LGCT Grote Prijs van Stockholm door slechts 0,11s te winnen met King Edward, nadat hij tot nu toe alle drie andere CSI5* rubrieken had gewonnen dat weekend. Hij ging echter niet met lege handen naar huis, want Ahlmann had zich al gekwalificeerd voor de LGCT Super Grand Prix in Praag en gaf daarmee het prestigieuze gouden ticket aan de Zweed. De bronzen plaats op het podium werd veiliggesteld door Marcus Ehning en zijn superhengst Stargold.

Ahlmann glimlachte nadat hij in 2022 het leeuwendeel van de prijzenpot van €334.000 in ontvangst had genomen: "Het was ongelooflijk, alle mensen hier zijn paardenmensen en kennen de sport, ze staan achter elke ruiter en het voelt geweldig - ik ben meer dan gelukkig. Dominator is een absolute superster. Deze overwinning is een grote stap voor het kampioenschap."

In 2023 strijden de ruiters opnieuw voor een gouden ticket voor de GC Praag Playoffs, waar elke individuele winnaar een plaats verdient in de Longines Global Champions Tour Super Grand Prix - de ultieme confrontatie in november waar de winnende ruiters van het seizoen zullen strijden voor het leeuwendeel van €1,25 miljoen euro.


Bron: LGCT