De maand februari startte met heugelijk nieuws; de organisatie van de The Dutch Masters had ondanks de geldende Corona voorschriften alsnog een manier gevonden om het internationale evenement te laten doorgaan. Ook kondigde Maikel Van der Vleuten aan dat tophengst Verdi TN tijdens dit prestigieuze concours officieel afscheid zou nemen van de sport.

Verder werd Ben Maher's Olympisch kampioen Explosion W tijdens de KWPN Hengstenkeuring uitgeroepen tot Paard van het Jaar, en ontving Joris De Brabander van de stad Sint-Niklaas de "Trophy of Sports Merit" voor zijn fokverdiensten in de internationale springsport. Eric Lamaze werd dan weer aangesteld als nieuwe Chef d'Equipe van het Canadese team, waarmee hij Mark Laskin opvolgde.

De redactie van Equnews besloot deze maand met een CO2-neutrale hosting van zijn servers ook een steentje bij te dragen aan het klimaat, en Alexander Housen veroverde na jaren dromen een plekje in het Young Riders Academy Educational Program. Bij Stal Tops zagen ze het team na twee nieuwe aanwinsten de maand ervoor nu met één ruiter slinken, nadat de Italiaan Alberto Zorzi besloot terug naar zijn thuisland te trekken.

Naast verschillende hoge noten in de loop van februari, zorgden storm Eunice en het toenemende conflict tussen Rusland en Oekraïne voor een somberdere kanttekening. Zo herinneren we ons vast nog allemaal de schimmel wiens rug was geperforeerd door een dikke afgebroken tak. Gelukkig sprong paardenkliniek Equitom mee in de bres, en zorgden zij voor een miraculeus herstel van het ongelukkige dier. Vanuit de FEI kwam er reactie op de invasie van Oekraïne door de Russen. Zij reageerden hierop door al hun geplande evenementen in Rusland en Wit-Rusland tot nader order te schrappen. Ook EEF voorzitter Theo Ploegmakers kondigde aan steun te willen verlenen aan de hippische gemeenschap in Oekraïne.

Nog meer droevig nieuws met het heengaan van de legendarische Selle Français hengst Diamant de Semilly op 30-jarige leeftijd. Het stamboek verloor deze maand eveneens jonge telg Cicava du Talus (10), die overleed aan de gevolgen van koliek. 

Dichter bij huis had in Olmen op het einde van de maand nog een waar drama plaats. Tijdens een stalbrand bij manege en paardenfokkerij De Kempenhoeve overleden zes paarden, en verschillende andere paarden werden met brandwonden en rookintoxicatie opgenomen in de paardenkliniek Via Nova. Een steunactie werd op poten gezet om de getroffen mensen en paarden een hart onder de riem te steken.

Bron: Equnews