Ook in beroep rijverbod nadat paard meisje in gezicht stampt

Ook in beroep rijverbod nadat paard meisje in gezicht stampt


Ruiter Jeroen D.C. uit Erembodegem, wiens paard een achtjarig meisje met de achterpoten vol in het gezicht stampte, is ook in beroep door de politierechter veroordeeld. Opnieuw kreeg hij drie maanden rijverbod en een boete van 2.750 euro. De man had de vrijspraak gevraagd, maar ook de beroepsrechter acht hem schuldig aan onopzettelijke slagen en vluchtmisdrijf.






De feiten dateren ondertussen al van 26 juni 2011. De achtjarige Francine speelde buiten op straat toen Jeroen D.C. en een andere ruiter met hun paard passeerden. D.C.'s paard stampte het meisje frontaal in het gezicht met een achterpoot. De ruiter stopte echter niet en vervolgde gewoon zijn weg, zonder zich te bekommeren om het kind. Naar eigen zeggen had hij niets gemerkt van de stamp die zijn paard had uitgedeeld. D.C. werd door het parket gedagvaard voor het ongeval en stond terecht voor toebrengen van onopzettelijke slagen en verwondingen en vluchtmisdrijf.





Gevallen


De man beweerde eerst dat het meisje geen stamp gekregen had, maar gevallen was. Maar de gerechtsgeneesheer was formeel dat de verwondingen van Francine wel degelijk afkomstig waren van de stamp van een paard.





Ouders verantwoordelijk


D.C. werd door de politierechter van Aalst in januari 2013 veroordeeld tot drie maanden rijverbod en een boete. De man ging in beroep en ging immers voor de vrijspraak. "Omdat hij het ongeval niet gemerkt had en omdat het de verantwoordelijkheid is van de ouders om hun kind op straat te laten spelen", klonk het bij de verdediging. Ook in beroep maakt de rechter echter brandhout van die stelling. Hij moet ook zijn theoretisch en praktisch rijexamen opnieuw afleggen. Een psychologische test moet bepalen of hij nog rijgeschikt is. Expliciet wordt vermeld dat er geen verantwoordelijkheid bij de ouders van Francine ligt. Aan de burgerlijke partij wordt een schadevergoeding van 10.000 euro provisioneel toegekend