Kippenvel tijdens LRV-Kurkentrekker CHIO Aken

Kippenvel tijdens LRV-Kurkentrekker CHIO Aken
De 54 LRV-ruiters en amazones die in Aken eenLRV-Kurkentrekker, op de tonen van ā€˜Alors on Danceā€™ (Stromae) reden, Ā tijdens de openingsceremonie ā€˜Pferd & Sinfonieā€™ van CHIO Aken, Ā hebben indruk gemaakt. Circa 5000 toeschouwerszagen in een uitverkocht dressuurstadion een knap groepsnummer waarbij hetĀ groepsaspect van LRV duidelijk naar voor kwam.ā€˜Pferd & Sinfonieā€™ is de openingsceremonie van CHIO Aken dat afgelopen weekend plaatsvond. Begin januari kwam vanuit Aken de vraag of LRV opnieuw een 'Kurkentrekker' konĀ rijden om BelgiĆ« te vertegenwoordigen in een openingsshow die in het teken van Europa stond. Het thema 'Europa' werd niet Ā toevallig gekozen. In Augustus staat immers het Europees Kampioenschap jumping, dressuur en eventing op het programma in Aken.


Kippenvel_MG_9563


In aanloop naar het optreden in Aken werd er verschillende malen gezamenlijk geoefend, met en zonder muziek. Op donderdagavond, voor het optreden op vrijdag was er de generale repetitie en op vrijdagochtend volgde nog een laatste oefenmoment, waarop de puntjes op de ā€˜iā€™ werden gezet. Ā ā€œAangezien de meeste van onze deelnemers, mensen zijn die nog studeren of moeten gaan werken, was dat echt wel een huzarenstukje. Het overgrote deel van de ruitersĀ komt uit LRV Limburg omwille van de geografische ligging met betrekking totĀ Aken. Maar we hadden ook ruiters en amazones uit al onze LRV-provincies, zelfs uit LRV-West-Vlaanderen! Voor die mensen was de afstand naar de oefenmomenten in de Breugelhoeve en naar Aken echt niet evident. Verschillende deelnemers hebben er een meerdaagse van gemaakt met overnachtingen in de buurt. Er zijn nieuwe vriendschappen ontstaan en banden gesmeed. Iedereen was enthousiast en bijzonder gemotiveerd. De zeven minuten in de piste voor een uitverkocht stadion was de bekroning van het hele traject. Het leverde een onvergetelijk kippenvelmoment op. Ik wil iedereenĀ nog eens van harte bedanken die hieraan heeft bijgedragen, ook AVEVE als partner en de Breugelhoeve in Peer voor de oefenmomenten die er konden plaatsvinden!ā€ Ā AldusĀ een ontroerde LRV-Directeur Inge Vandael.



Administratief


Bij de verhuis van 54 paarden en hun ruiters en paarden komt ook administratief heel wat bij kijken. Er waren de toegangsbewijzen en parkingkaarten voor deelnemers en begeleiders. Maar ook de inentingen voor Influenza en RhinopneunomieĀ die up to date moesten zijn.Ā Bovendien moet elk paard dat Duitsland binnenkomt, over een gezondheidsattest beschikken dat door een dierenarts van hetFAVV is afgeleverd. Op het laatste oefenmoment in de Breugelhoeve werden alle administratieve formaliteiten vervuld. "De mensen van het FAVV hebben daar toen echt met ons meegedacht, want 54 paarden vervoeren in verschillende vrachtwagens en trailers, valt niet onder de alledaagse procedures. We zijn het FAVV daar dan ook bijzonder dankbaar voor". Weet Inge Vandael.



Eerbetoon aan Jean SymonsĀ 





IMG_9825In 2009 was LRV al eens te gast met een 'LRV-Kurkentrekker' in het hoofdstadion van Aken. Toen waren de twee Limburgse LRV-commandanten/monumenten, Jean Symons (LRV Peer) en Antoon Loos (LRV Overpelt) de grote ā€˜trekkersā€™ van hetĀ  project. Jean Symons overleed in het najaar van 2014. Zijn vriend Antoon twijfelde geen moment toen hem gevraagd werd om zijn hulp en ervaring bij de Kurkentrekker van 2015. ā€œIk ben er zeker van dat Jean ons van hierboven uit een handje geholpen heeft en ervoor gezorgd heeft dat alles veilig is verlopen. Ik beschouw dit echt als een eerbetoon aan Jean.ā€ Aldus ā€˜kopmanā€™ Antoon Loos die meteen ook de oudste deelnemer was.


 


Kurkentrekker

 

Een LRV-Kurkentrekker is een demonstratienummer dat vooral op provinciale of nationale LRV-tornooien wordt verreden met een groot aantal deelnemers waarbij het groepsaspect van LRV duidelijk naar voor komt.Ā  In principe wordt er een grote cirkel gereden, die alsmaar kleiner wordt. Op een bepaald moment, als de cirkel echt klein wordt, verandert ā€˜de kopmanā€™ van hand en wordt de cirkel terug groter. Ā De benaming ā€˜kurkentrekkerā€™, komt dus van de draaiende beweging die wordt gemaakt.