Vlaamse Liga Paardensport hervormt Vlaams dressuurlandschap

De VLP-dressuurcommissie heeft in samenwerking met alle Vlaamse provinciales besloten om het Vlaamse dressuurlandschap te herwerken en vereenvoudigen.

  • Hierin stonden 2 grote peilers voorop:

  • - Nieuwe dressuurproeven op provinciaal niveau

  • - Herwerken van verschillende cups/ rankings/ stageprojecten tot een
    eenvoudiger concept


Sinds 2015 werd hieraan gewerkt en een aantal zaken zijn intussen reeds ingeburgerd in het landschap: de stages binnen "Dressuurproject" werden onder 1 grote noemer geplaats "Dressage For All". Deze stages zijn steeds druk bevolkt en zo ook een succes. In 2017 zullen er zowel voor nationale, als provinciale ruiters stages georganisseerd worden binnen dit project.

DeĀ nieuwe dressuurproevenĀ zijn een maand geleden gepubliceerd en ook hier ontving de VLP-dressuurcommissie positieve reacties. Een aantal onder deze proeven zijn reeds licht aangepast. De definitieve proeven zullen vĆ³Ć³r de start van de beschermde periode (15/03/2017) online gezet worden.
Er wordt nog gewerkt aan een provinciale proef voor 6-jarige paarden, die eerstdaags wordt toegevoegd aan de nieuwe proeven.

De VLP-commissie heeft op voorstel van de Vlaamse provinciales besloten om deĀ Youngsters CupĀ met bijhorende finales enkel nog te organiseren voor pony's. Ponyruiters zullen vanaf 2017 niet meer kunnen starten op hetĀ Interprovinciaal kampioenschap, dit is enkel voor paardruiters. Iedere provinciale bepaalt zelf de selectieprocedure voor het Interprovinciaal kampioenschap. Verder kunnen paardruiters nog terecht in de Cavalor Cup en verschillende rankings en kampioenschappen georganiseerd door de provinciales.
Voornaamste reden voor de hervorming van het landschap is versnippering tegengaan. In het verleden moesten ruiters vaak kiezen welke cup/kampioenschap zij als doel voor ogen stelden. En zoals het spreekwoord zegt is kiezen altijd een beetje verliezen. Bovendien waren het ook vaak dezelfde ruiters die in de verschillende rankings/ Cups deelnamen. Deelname aan verschillende cups, kampioenschappen,... maakt het seizoen soms onnodig heel zwaar, met meer kans op blessures.

In hetĀ VLP-dressuurreglement 2017Ā zullen bovenstaande vernieuwingen opgenomen worden en verduidelijkt worden. Op dit moment is deze versie nog niet gepubliceerd, maar raadpleeg deze zeker voor de start van de beschermde periode.