Nederland met Wereldkampioenenteam naar Barcelona

Nederland met Wereldkampioenenteam naar Barcelona
In Barcelona wordt van 9 tot en met 12 oktober de finale van de Furusiyya FEI Nations Cup verreden. Bondscoach Rob Ehrens doet voor deze finale een beroep op zijn gouden WK team, bestaande uit Jur Vrieling (Holwierde) met VDL Bubalu, Maikel van der Vleuten (Someren) met VDL Groep Verdi TN N.O.P., Gerco Schröder (Tubbergen) met Glock's London N.O.P. en Jeroen Dubbeldam (Weerselo) met Zenith SFN. Ook Frank Schuttert (Ommen) met Winchester HS, reserve in Caen, gaat mee naar Barcelona.

 

Nederland plaatste zich voor deze finale via de Furusiyya FEI Nations Cup wedstrijden in Rome, Rotterdam, Falsterbö en Hickstead en beëindigde deze competitie samen met Frankrijk op 345 punten.

Op donderdag 9 oktober is de kwalificatiewedstrijd, waarin 15 landen van start gaan. De beste negen landen uit deze wedstrijd gaan door naar de finale, die op zaterdagavond 11 oktober verreden wordt. De landen die zich niet onder deze negen landen hebben weten te scharen rijden op vrijdagmiddag 10 oktober hun laatste wedstrijd.

 

Bondscoach Rob Ehrens gaat er voor om de vierde plek die het Nederlandse team vorig jaar behaalde dit jaar te verbeteren: "Dat we dit jaar een sterk team hebben werd duidelijk tijdens de wereldkampioenschappen en we gaan deze keer nadrukkelijk voor de overwinning". Of Ehrens het team dat goud won in Caen in takt laat is nog niet zeker. "Alle vijf de ruiters hebben kans op een plaats in het team. Wie uiteindelijk de reserve wordt, dat beslis ik pas ter plekke".

 

Deelnemers

Naast Nederland komen uit Europa België, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje en Zweden aan de start, terwijl Italië en Noorwegen zich voor deze finale hebben weten te plaatsen via de 'tweede divisie'. De USA en Canada vertegenwoordigen Noord-Amerika en Brazilië en Venezuela het Zuid-Amerikaanse continent. Voor het Midden Oosten komt Qatar aan de start, terwijl Australië Azië vertegenwoordigd.

De finale is niet meer van invloed op promotie of degradatie uit de Furusiyya FEI Nations Cup. Italië en Noorwegen mogen na hun resultaten van afgelopen seizoen in de tweede divisie volgend jaar van de start in de eerste divisie van de Furusiyya FEI Nations Cup. Ierland en de Oekraïne zijn uit de eerste divisie gedegradeerd. De finale van de Furusiyya FEI Nations Cup is gedoteerd met 2.3 miljoen euro.