Wim Vinckx: "Winnen doe je niet alleen, maar met een heel team"

Wim Vinckx won in Hulsterlo het kampioenschap voor 5-jarige springpaarden binnen de SBB Competitie. Samen met Equnews blikt hij terug op dit kampioenschap.

Wat vind je van het concept van de SBB competitie?
Ik vind de SBB competitie een goed concept. Ik heb de wedstrijden in Antwerpen en Limburg meegereden. Dit waren telkens ruime wedstrijdringen en eerlijke parcoursen voor de paarden. Voor een jong paard kan het leerrijk zijn om twee omlopen te springen per dag. Al vroeg het wel veel energie van de paarden om op sommige van deze wedstrijden twee omlopen meteen na elkaar te springen en onmiddellijk aansluitend een eventuele barrage. Hulsterlo was de perfecte locatie voor de finale. Twee ruime zandpistes met een regenbestendige bodem. Zoals we zondag gemerkt hebben is dat geen overbodige luxe bij dit grillige België-weer.

Je had 4 troeven in de barrage, had je vooraf jouw geld op Jasmijn durven zetten dat je met haar de beste prestatie zou neerzetten of beter nog, kampioen zou worden?
Mijn 4 paarden hebben elk hun eigen kwaliteiten. Van Jasmijn weet ik dat ze heel voorzichtig en erg wendbaar is. Bovendien heeft ze een top ingesteldheid en wil ze alles voor mij doen. Voor aanvang van de barrage wist ik dat ik met Jasmijn het snelst zou kunnen gaan en ik heb dan ook alles op alles gezet. Ik heb er hard voor gewerkt en mijn doel was te pieken op dit kampioenschap. De voorbereidingen liepen vlot, maar om te winnen moet op de dag zelf ook alles perfect verlopen. Jasmijn heeft verdiend gewonnen, maar dat betekent natuurlijk niet dat ik minder fier ben op mijn andere paarden. Ik ben dit seizoen begonnen met 4 groene vijfjarige paarden en zondag wisten ze zich allemaal te plaatsen voor de barrage van het nationaal kampioenschap door 2 omlopen foutloos te springen. Ze hebben alle 4 super gepresteerd!

Voor wie rijdt je paarden?
Ik rijd sinds een half jaar voor de stal van Sven Van Dijck en Ludo Tielen. De sport staat er centraal, de handel is slechts bijkomstig. Ik weet dat de paarden waar ik zoveel tijd aan spendeer voor een langere periode zullen blijven en dat maakt het des te meer motiverend. Ik heb veel respect voor Sven en Ludo, ze hebben oog voor heel het plaatje: ik krijg de tijd om de paarden op te leren en op niveau te brengen, als er in dat proces eens een balk tegen de grond gaat is dat helemaal niet erg. Zo denkt niet iedereen. ’s Avonds rijd ik ook nog mijn eigen paarden en enkele paarden van eigenaars.

Veel vrije tijd heb je niet waarschijnlijk?
Ik sta om 6 uur op en ga rond 24 uur slapen, al die tijd spendeer ik aan het verzorgen van mijn paarden. Het is heel hard werken en er blijft weinig tijd over voor andere dingen. Soms ben ik ’s avonds aan het rijden en besef ik dat ik sinds mijn ontbijt niet meer gegeten heb. Maar hoeveel mensen kunnen zeggen dat hun werk ook hun passie is? Als ik ’s avonds in mijn bed kruip en weet dat mijn paarden goed verzorgd en tevreden in hun stal staan, neem ik de korte nachtrust er graag bij.

Bij wie neem je les?
Op de iets grotere wedstrijden begeleidt Sven mij. Hij geeft mij tips en vertrouwen voor in de ring. Het opleiden van jonge paarden doe ik via mijn eigen systeem. Ik ben al tien jaar beroepsmatig bezig met de paarden en heb al bij verschillende goede ruiters ervaring kunnen opdoen. Het opleiden van jonge paarden bestaat bij mij voor 90% uit het dressuurmatig trainen. Zo hebben mijn paarden voor dit kampioenschap enkele weken wedstrijdrust gekregen. Enkele dagen voor het nationaal heb ik er thuis wat mee gesprongen. Deze manier werkt, anders had ik met Jasmijn nooit de scherpe wending kunnen rijden die mij de overwinning heeft opgeleverd. Het respect dat je aan de paarden geeft, krijg je ook terug.

Wat zijn de plannen nog voor dit seizoen?
Mijn planning liep nog niet verder dan dit nationaal kampioenschap, om maar te benadrukken dat ik hier echt wel mijn zinnen had opgezet. Ik hoop deze zomer nog enkele internationale wedstrijden mee te pikken. Voorts ga ik rustig verder werken aan mijn jonge paarden zodat ik binnen enkele jaren een competitieve stal heb.

Graag nog een woordje van dank ...
Ik zou van dit moment gebruik willen maken om enkele mensen te bedanken. Meer bepaald de families Brosens, Sips en Bartholomeeusen. Ik kom uit een moeilijke periode en zij hebben mij allen wel op Ă©Ă©n of andere manier gesteund. Winnen doe je niet alleen, maar met een topteam. Dus heel hard bedankt en oneindig respect!