Paardenhouderij blijft een volwaardige economische sector in het agrarisch gebied

Paardenhouderij blijft een volwaardige economische sector in het agrarisch gebied
De successen van absolute toppaarden als Darco en Vigo d'Arsouilles, maar ook de vele successen van hun nakomelingen, hebben ervoor gezorgd dat onze Vlaamse paarden een gegeerd exportproduct geworden zijn. De paardensector zorgt in Vlaanderen niet langer alleen voor een veel beoefende sport (de twee grote federaties tellen samen ongeveer 45.000 leden), maar is ook een belangrijke economische actor geworden. Deze sector zorgt voor 220 miljoen euro toegevoegde waarde in de economie en zorgt voor meer dan 3500 fulltime arbeidsequivalenten, verspreid over ongeveer 1750 bedrijven. In Vlaanderen alleen al lopen er ongeveer 175.000 paarden rond.

Voor die professionele paardenhouderij zijn er echter ook stallingen nodig en dus een kader voor het afleveren van bouwvergunningen, wat bleek uit het "Actieplan paardenhouderij" dat Minister Peeters afgelopen legislatuur lanceerde. Hierop kwam het Departement Landbouw en Visserij  einde 2012 met een technische brochure "Paardenhouderij en stedenbouwkundige vergunningen in het agrarisch gebied", met daarin een nauwkeurige beschrijving van welke activiteiten er precies kunnen in het agrarisch gebied.

Het gaat hierbij om activiteiten die behoren tot de zuivere beroepslandbouw (paardenfokkerij, hengstenhouderij, productie van paardenmelk …), landbouwverwante activiteiten (paardenpension, centra voor winnen/opslaan van paardensperma en inseminatie van merries, paardenpension, hippotherapie …) en recreatie met paarden (maneges, plattelandstoerisme) in agrarisch gebied.

Vorige maand, op 20 februari, trekt het Departement Landbouw en Visserij deze technische brochure zondermeer in en stelt het enkel nog zuivere fokkerij gunstig te adviseren.

Dit zou niet meer of niet minder betekenen dan het einde van een belangrijke economische actor in Vlaanderen: geen opleidingsstallen meer, geen handelsstallen, geen sportstages, geen pensionstallen, geen centra voor kunstmatige inseminatie …

Vlaams Volksvertegenwoordiger Lode Ceyssens vroeg in het Vlaams Parlement aan minister Schauvliege dan ook een onmiddellijke rechtzetting: “Een administratie kan toch niet zomaar dergelijke beslissing nemen.”

Minister Schauvliege was duidelijk: "Professionele paardenhouderijen kunnen vandaag perfect vergund worden in agrarisch gebied. Voor wat betreft de stallingen voor niet-professionele paardenhouders is er vandaag een probleem doordat de omzendbrief, die dit vroeger mogelijk maakte, recent werd vernietigd door de Raad van State." De Minister stelt daarom voor dat het Vlaams Parlement hiervoor een nieuwe wettelijke regeling uitwerkt. Zij zal haar administratie daar op deze manier ook verder instructies over geven.