Overleven bij -70°C ?

Overleven bij -70°C ?
In deze gure tijden genoemd de winter duffelen we ons in als echte Eskimo’s. Contradictie we scheren ons paard om ze daarna te overladen met dekens ….

Door de aanpassing van het klimaat vroegen we ons af, hoe een paard overleeft bij -70°C ?

“In 800 jaar tijd aangepast aan een minimumtemperatuur van -70 graden Celsius”. Dat zijn de indrukwekkende cijfers van de Jakoet, een paardenras dat voornamelijk in Siberië voorkomt. Deense onderzoekers hebben daar achterhaalt hoe de Jakoet zich DIE koude wapent.

 

800 jaar, op onze tijdslijn lijkt het amper een duim dik. Toch heeft de Jakoet zich in deze relatief korte tijdspanne aan de barre koude aanpast. Dit is al een unicum voor een zoogdier.

Tussen de 13de en 15de eeuw migreerden de Jakoet, een van oorsprong Turks volk, naar Siberië, in het noorden van het huidige Rusland. De paarden speelden toen een belangrijke rol in hun economie en migreerden dus mee samen met de mens.

Wetenschappers die verbonden zijn aan de Universiteit van Kopenhagen vergeleken het genoom
(alle erfelijke informatie die zich in één cel bevindt, de totale erfelijke aanleg) van het Jakoetpaard met een 5.000 jaar oud paardengenoom van een uitgestorven ras. Beiden hebben hun vroegste voorouders pas zo’n 150.000 jaar geleden.
Die studie wijst uit dat veranderingen aan genen zoals TGM3 aan de basis liggen van de koude bestendigheid van de paarden. TGM3 is betrokken bij de haarontwikkeling, en inderdaad kweekt het Jaokoetpaard ’s winters een extreem dikke vacht. Daarnaast spelen ook genen die antivrieseigenschappen stimuleren een grote rol.

 

Zo paard, zo mens

Opvallend is dat soortgelijke genen ook bij de Jakoetmensen terug te vinden zijn. Zo heeft zowel paard als mens een gen dat zorgt voor koude rillingen.
Hoofdonderzoeker Pablo Librado noemt dat een “een overtuigend voorbeeld van evolutionaire convergentie”, het fenomeen waarbij niet-verwante groepen die aan dezelfde omstandigheden blootstaan soortgelijke adapties ontwikkelen.

 

Nog enkele tips voor je paard in de winter


 

Kijk uw drinkbakken na, laat je paard geen bevroren water drinken.
De kans op koliek is heel groot !

 

Praat met uw dierenarts over de juiste hoeveelheid voeding in de winter.
Sommige paarden verbranden meer calorieën om warm te blijven.

 

Bewegen, bewegen, bewegen
Een "sportpaard" of een paard die gewoon is veel te werken hou je best in het werk tijdens de wintermaanden.
Anders ligt "De maandagziekte" op de loer.

 

Laat een paard niet overwinteren in zijn stal
Op zonnige dagen is het gezonder om een paard even op de paddock of weide te laten.
Hierdoor blijven ze fit en alert.

 

Het weerbericht
Hou het weerbericht in het oog, als de temperatuur plots daalt met 5 graden moet er een belletje rinkelen.
Misschien heeft je viervoeter een extra of dikker deken nodig ?

Hoefverzorging
Winter, zomer, blootsvoets of vierkant beslag, sportpaard of recreatiepaard, elke viervoeter heeft elke 6 à 8 weken een hoefsmid nodig, PUNT, THE END !

Schoonheidssalon
Zelfs tijdens de winter heeft je paard een goede verzorging nodig op regelmatige basis, dagelijks zelfs als het mogelijk is.
Dekens eraf, solarium aan en poetsen maar, zo kan je uw paard ook controleren op drukplekken of schuurwonden van je dekens.

 

Ook paarden hebben honger op kerst en nieuw
Hoe gezellig en warm het in je woonkamer is, vergeet je paard niet om op hetzelfde tijdstip eten te geven aub !
Ook bij het afknallen van vuurwerk ga je best even een kijkje nemen in de stallen, paarden kunnen hier behoorlijk schrik van hebben.

 

Google