De rijhelm is GEEN overbodige luxe

De rijhelm is GEEN overbodige luxe
Eerder deden we al een rijhelmen test (klik hier voor het artikel). Onze collega's van equnews.com publiceerden enkele weken terug een leuk artikel over de rijhelm. Hierbij de Nederlandse vertaling. Veiligheid blijft voor Equnews een belangrijk onderdeel. Maar al te vaak zien we ruiters op wedstrijd, langs de weg of gewoon op training zonder een rijhelm op het hoofd. Heel wat ruiters hechten veel aandacht aan de veiligheid van hen geliefde viervoeter, maar de eigen veiligheid wordt vaak over het hoofd gezien. Hoeveel maal betrapte je jezelf al zonder helm?

Op 12 juli organiseert Riders4Helmets opnieuw de international “Helmet Awareness Day”.  Hoewel je in België's webshop je helm al aan sterk verlaagde prijzen kan kopen. Is nu zaterdag een dag waar je rijhelmen met een leuke korting kan aankopen, hoewel in België geen deelnemende winkels zijn.  Belangrijker is echter even de aandacht vestigen op het nut van de rijhelm. Vaak gebruiken ruiters de meest creatieve excuses die helm niet op te moeten zetten. Bovenaan het lijstje staat zonder twijfel dat de helm oncomfortabel is... toch hoor je ook :

BPF_6952

1.: "Ik ben ervaren genoeg". Zonder twijfel weet je perfect hoe je paard te controleren. Toch is er geen garantie dat je ervaren ruiter-skills voldoende zijn.  Een rijhelm is een extra nodige bescherming.

2.: "Ik krijg hoofdpijn van mijn helm". Hoofdpijn kan veroorzaakt worden door twee redenen. Een eerste is dat je helm niet past. Het probleem is dan eenvoudig aan te passen. Toch is het meerendeels te wijten aan dehydratatie na het zweten. Zorg dus dat je genoeg te drinken hebt. Indien de hoofdpijn blijft, kijk dan voor een luchtige helm met een goede ventilatie.

CromoMattBlauw23.: "Ik rij al lang genoeg". Wel als je de statistieken er op na gaat zal je zien dat het meeste aantal ongevallen gebeurd met ruiters die gemiddeld 27 jaar in het zadel zitten. Dankzij de Universiteit van Alberta, Canada, is ook dit excuus niet langer geldig.

4.: "Een rijhelm is enorm duur". Laat ons even kijken naar de prijzen. Je hebt al een degelijke rijhelm voor 70 euro. Een rijhelm die de schok absorbeert en je hoofd en nek voldoende beschermt. Wil je die 70 euro vlug even vergelijken met de ziekenhuis rekening?

Een paar leuke redenen om de rijhelm juist WEL op te zetten gaven we eerder al mee in onze rijhelmen -test: klik hier voor het artikel


Het origineel artikel lees je HIER