Marc Rigouts nieuwe coach Eventing

Marc Rigouts nieuwe coach Eventing

Tijdens het persmoment eind december stelde de KBRSF haar nieuwe topsportstructuur voor.  Bovendien werd er aangekondigd dat begin 2015 – na het ontslag van Mark Phillips – een nieuwe eventingcoach zou aangeduid worden.  De technische commissie van de vernieuwde topsportstructuur van de KBRSF, die bestaat uit Wendy Laeremans (directrice KBRSF), Evi Vereecke (topsportverantwoordelijke VLP) en Marcel Nejszaten ( directeur LEWB) heeft de voorbije weken in nauw overleg met de Belgische eventingruiters uit de verschillende kaders en BOIC, een profiel opgemaakt waaraan de nieuwe coach van het Belgische eventingteam zou moeten voldoen.


Op basis van verschillende competenties, zoals de ervaring, technische kennis, bereikbaarheid en beschikbaarheid, communicatie, horsemanship en affiniteit met de Belgische Eventingwereld, is de keuze gevallen op Marc Rigouts om deze rol van bondscoach in te vullen.


Marc, die nu 56 is, werd, nadat hij op 10-jarige leeftijd voor het eerst in het zadel kroop bij de familie Desmedt in Minderhout, niet minder dan 4 keer Belgisch Kampioen. Verder won hij meerdere grote internationale wedstrijden, was hij in 1993 en 1994 coach van het Nederlandse team, en nam hij zelf deel aan de Olympische Spelen van Londen.


Marc verdiende ook reeds zijn sporen voor België toen hij het Belgische team leidde tijdens de Olympische Spelen van Atlanta, Sydney en Athene.


Het directiecomité van KBRSF heeft gisteren samen met Marc Rigouts de besprekingen afgerond.  Vanaf vandaag draagt hij de volledige verantwoordelijkheid over de seniorruiters, van het laagste tot het hoogste niveau. Dé doelstelling voor 2015 is natuurlijk de selectie voor de Olympische Spelen van Rio, die we zullen moeten afdwingen op het EK in Blair Castle (GBR).


Marc Rigouts en de technische topsportcommissie plannen een eerste overlegmoment met de ruiters op 28 januari, om de strategie voor het komende jaar te bespreken.  “Enkel de lat hoger leggen, doet niemand hoger springen. Ik zal proberen de nodige tools aan te reiken, om die lat, die steeds hoger ligt, te bedwingen via modern management en coaching”, luidt het motto van de kersverse bondscoach eventing.


Naast een nieuwe coach, opteerde de technische commissie tevens voor een andere chef d’equipe. Alec Van Den Abeele, die onze Belgische ploeg in het verleden reeds meermaals ondersteunde als chef d’equipe, en die jarenlang zetelde als voorzitter van de Nationale Eventingcommissie, is de man die vanaf vandaag als chef d’equipe de Belgische eventingruiters samen met bondscoach Marc Rigouts zal ondersteunen en begeleiden op hun weg naar Rio!


We wensen deze beiden heren veel succes in hun nieuwe functie.