Karin Donckers: "Dit is jammer, maar dat is de sport"

Het Wereldkampioenschap eventing zit er op! Net geen medaille voor onze Belgische kampioen Karin Donckers, maar wel een prestatie die hoopvol is voor de toekomst.


Karin Donckers sluit WK af op zesde plaats


Plaats vier in Kentucky in 2010, plaats zes in Normandië in 2014. Het grote verschil met 2010 is dat Karin het dit jaar doet met een pas negenjarig paard dat zijn eerste groot kampioenschap met brio heeft doorstaan. Ter vergelijking: haar vorige topper Gazelle de la Brasserie liep op negenjarige leeftijd op éénsterrenniveau. De WEG 2014 was viersterren.


In haar afsluitend springparcours in het tot de nok gevulde Stade d’Ornano, sprong Karin met Fletcha van ’t Verahof een fantastisch parcours maar op het einde liep het alsnog mis. Fletcha tikte op de laatste hindernis de balk uit de lepels en eindigt zo met 59,9 strafpunten op de zesde plaats: “Dit is jammer! Fletcha sprong zo goed en ik reed volgens mij een goede ronde. Hij voelde ook helemaal niet moe aan na gisteren. Als de laatste balk dan valt, dan vloek je wel even.” Karin had voor aanvang van de WEG een top vijftien plaats vooropgesteld: “Achteraf bekeken ben ik wel tevreden, maar als je zo goed geklasseerd staat na de cross, hoop je natuurlijk op iets meer, maar dat is de sport.” Toch heeft deze ene fout Karin geen eremetaal gekost. Zonder de fout zou ze vierde geëindigd zijn … net zoals in 2010.


Fletcha krijgt nu even rust. Deze winter zal ze hem dressuurmatig verder trainen en dan wordt met de coach bekeken hoe het programma 2015 eruitziet voor hem. Voor Karin staat volgend weekend alweer een CCI4* op het programma, nl. in Burghley met Lamicell Unique.
Over het algemeen is ze zeker tevreden over haar WEG 2014: “De dressuur ging goed, de zware cross was fantastisch en ook vandaag deed Fletcha het prima in de jumping. Hij is tenslotte nog maar negen en ik heb met hem en nog enkele andere paarden zeker mooie projecten voor de toekomst, onder meer het EK 2015 en de Olympische Spelen van Rio in 2016. “


Lara De Liedekerke kijkt tevreden terug op WEG


Lara De Liedekerke moest vandaag als eerste Belgische aan de bak met Ducati van den Overdam. Ze kwam jammer genoeg buiten met twaalf strafpunten: “Van in het inrijden had ik het gevoel dat hij moe was, dus ik heb geprobeerd om de schade te beperken. Hij is nog maar elf en heeft dit jaar echt goed gelopen in Badminton en Aken. Ik mag niet klagen, hij heeft gisteren super gelopen en ik denk dat we die inspanning van gisteren vandaag betalen. Ik ben toch heel tevreden over mijn kampioenschap. Nu krijgt hij rust!”


Lara maakt ook de balans op van deze WEG: “Voor het team was het heel jammer van de uitschakeling van Joris en Constantin gisteren want ik denk dat we zeker een mooi teamresultaat hadden kunnen neerzetten. Wat mij betreft was ik heel tevreden over de selectieve cross en het is nu aan mij om hem nog beter te maken in dressuur en in de jumping. Het was zeker een leerzame ervaring”.
Met een eindtotaal van 83.4 strafpunten werd ze negentiende. In Kentucky 2010 werd ze 43e met Nooney Blue.




[caption id="attachment_70906" align="alignleft" width="300"]Lara de Liedekerke Lara de Liedekerke[/caption]