Fassaert laat vergiftiging Donnerfee onderzoeken

Fassaert laat vergiftiging Donnerfee onderzoeken
Dressuuramazone Claudia Fassaert wil achterhalen hoe onverklaarbaar hoge dosissen fosfor in het bloed van haar toppaard Donnerfee zijn terechtgekomen. Op het BK begin augustus moest de combinatie de strijd staken omdat Donnerfee ziek werd.

De niet-deelname aan het BK in Meerdonk kostte Claudia Fassaert de selectie voor het Europees kampioenschap, dat woensdag in Aken van start gaat en waarvoor de combinaties Jeroen Devroe/Eres DL,Laurence Vanommeslaghe/Avec Plaisir, Fanny Verliefden/Annarico en Jorinde Verwimp/Tiamo werden weerhouden.

"Ik wil niets of niemand in een negatieve context plaatsen en ook de prestaties van mijn collega's op het EK niet beïnvloeden, maar ik wil op de eerste plaats de gezondheid van mijn paard waarborgen", benadrukt Claudia Fassaert nu de bloedonderzoeken van tijdens het BK hebben aangetoond dat de 15-jarige merrie last heeft gehad van abnormaal hoge fosforwaarden in het lichaam.

Donnerfee bleek bij de dag van aankomst op het BK helemaal fit maar een dag later kon ze nog maar moeilijk ademen. In de maand juni ter gelegenheid van het internationaal concours van Rotterdam had Donnerfee last van kleine wondjes aan de benen en volgens bondsarts Jeroen Declercq had dat mogelijk te maken met een minder goed functioneren van de lever. Om die reden vond er toen een eerste bloedonderzoek plaats waarbij alles in orde bleek te zijn. Een paar weken later, na de wedstrijd in Arnhem, bevestigde een volgend bloedonderzoek dat Donnerfee nog steeds helemaal gezond was.

"Deze eerder toevallige medische onderzoeken komen nu goed van pas om een volledig beeld te kunnen vormen van de gezondheidstoestand van mijn paard", legt Claudia Fassaert uit. "Het laatste medisch rapport sluit weer volledig aan op dat van Rotterdam en Arnhem. Enkel de bloedanalyse van het BK gaf extreem hoge fosforgehalten. Wij staan momenteel voor een volledig raadsel en dat willen we uiteraard uitgeklaard zien. Na het EK ga ik een en ander met bondscoach Sjef Janssens bespreken, maar voorlopig moet hij zich volledig kunnen concentreren op het EK."