Nicola Phillipaerts: "Ik heb dit jaar toch wel mijn zinnen gezet op Katanga"

Nicola Phillipaerts: "Ik heb dit jaar toch wel mijn zinnen gezet op Katanga"

Nadat Nicola Philippaerts begin januari vertrok naar de Verenigde Staten is hij sinds kort terug thuis. Hij blikt terug op die lange periode van huis en op zijn sportieve resultaten. Intussen is 2022 flink opgeschoten en werkt hij met Katanga v/h Dingeshof toe naar de volgende doelen. De eerstvolgende opdracht van Katanga en Nicola zijn de landenprijs in Rome eind deze maand. Maar hét doel blijft natuurlijk het WK dat in augustus in Denemarken georganiseerd wordt. De concurrentie is stevig, maar Nicola en Katanga gaan er alles aan doen om een plaats proberen af te dwingen in de selectie. 

Het voorbije weekend was je actief in het Sentower Park. Hoe is het daar verlopen? 

Nicola Philippaerts: "Klopt, ik ben vorig weekend in het Sentower Park gaan rijden en het ging zeer goed. Gijs won er de Grote Prijs Kwalificatie op vrijdag. We kregen een kleine fout in de Grote Prijs zelf, maar hij heeft goed gesprongen en de paarden voelden ook goed aan voor volgende week." 

Hoe voelt het om terug thuis te zijn na al die tijd op Amerikaanse bodem? 

"Ik ben blij om terug thuis te zijn. Ik ben lang van huis weg geweest maar het is altijd fijn om terug in België te kunnen rijden." 

Een vijf sterren concours winnen in Amerika, heeft dat dezelfde impact als een vijf sterren wedstrijd in België winnen? Is dat even belangrijk voor jou? 

"Ik denk zeker en vast de vijf sterren daar ook belangrijk zijn. Je hebt heel goede Amerikaanse ruiters daar die ook in de top tien van de wereld staan. Dus het is daar ook zeker topsport. Het prijzengeld is ook heel goed daar. Ik denk dat het zeker niet gemakkelijk is om de vijf ster in Amerika te winnen. Hier in Europa zijn er misschien iets meer ruiters die kunnen winnen maar in Amerika zijn er toch altijd tien tot vijftien ruiters die de Grote Prijzen kunnen binnen slepen en is het zeker ook niet makkelijk om er te winnen." 

Kan je de balans eens opmaken van het verhaal in Amerika? 

"Ik denk zeker en vast dat we dit jaar ook een goed jaar hebben gehad. Op vlak van sport zijn we zeer goed geweest. Katanga heeft goed gesprongen, ze was eens vijfde en derde in de Grote Prijs. Moya heeft ook buiten verwachting gesprongen. Zij was eens derde in de vier ster Grote Prijs en dat is toch ook wel een paard voor de toekomst. Ik denk dat we over het algemeen terug een goede tour hebben gehad. Het is toch het plan om dat de komende jaren te blijven doen." 

Welk paard heeft je het meeste verrast? 

"Zeker en vast Katanga, die heeft heel mooi gesprongen in Amerika. Van de drie Grote Prijzen was ze twee keer geklasseerd. Dan hebben we Moya die ook echt heeft opgetreden als Grand Prix paard en ik denk dat we met Moya dit jaar ook echt een nieuwe troef hebben. Hopelijk kunnen we die goede vorm nu doortrekken." 

Wat zijn de plannen dit jaar nog met Katanga? 

"Als ze in vorm blijft is Katanga een goed paard voor mij. Op Katanga heb ik wel dit jaar mijn zinnen gezet. Binnen een paar weken gaan we naar Rome voor de landenprijs, hopelijk zal ze daar goed springen. Natuurlijk is het Wereldkampioenschap nog vrij ver weg. Maar we proberen het in de gaten te houden dat ze goed in vorm blijft." 

Waar liggen jouw doelen dit jaar? 

"Het grootste doel is om de paarden in vorm te hebben en proberen op de juiste wedstrijden een klein beetje te pieken met Katanga. Dan zullen we wel zien of ik in aanmerking kom voor het Wereldkampioenschap of niet. In België is het natuurlijk niet makkelijk omdat we vrij veel sterke combinaties hebben. Ik weet niet of het zal lukken maar ik ga mijn best doen. We hebben ook Stockholm Hearts nu, dat door H&M is aangekocht en ik hoop dat we daar ook wel een paar mooie resultaten kunnen neerzetten dit jaar." 

Je zal binnenkort je eerste landenwedstrijd van het jaar rijden. Afgelopen weekend was het voor de Belgen in La Baule meteen raak. Wat verwacht je van die landenwedstrijd in Rome? 

"Ik denk dat België enkele zeer sterke combinaties heeft op dit moment. Rome is een fantastische concours. Ik kijk ernaar uit want normaal springt Katanga heel goed op gras. We gaan zien wat het geeft en vooral ons best doen. Hopelijk kunnen we daar nog een paar goede resultaten neerzetten." 

Wat brengt het komende weekend? 

"Dit weekend gaat eerder een rustiger weekend zijn. Ik ga waarschijnlijk een oefenjumping doen in het Sentower Park met wat jongere paarden. Ik ben lang weg geweest dus ik ga vooral nu de paarden rijden die hier zijn blijven staan." 


Bron: Philippaerts We Live Horses