Micheline Jankelevitch: "We zullen nu zorgen dat de uitgestelde opening zal 'knallen'..."

Micheline Jankelevitch: "We zullen nu zorgen dat de uitgestelde opening zal 'knallen'..."

Deze periode zou de heropleving zijn van de Breugelhoeve. Maar wat als je net een manege had overgenomen, een drukke agenda op de planning had staan en nu alles in het water ziet vallen? Wij spraken met Micheline Jankelevitch, die recent de Breugelhoeve in Peer heeft overgenomen nadat ze jarenlang manege M&M in Diepenbeek uitgebaat had, over wat deze situatie nu precies voor haar betekent en wat haar plannen voor de toekomst zijn…

Deze manier van starten is waarschijnlijk niet meteen de start die je in gedachten had?

“Nee, klopt. We hebben de manege in Peer sinds 1 december officieel overgenomen en het was sowieso de bedoeling om eerst enkele verbouwingen en veranderingen uit te voeren voor we effectief van start zouden gaan. De bedoeling was dat we tegen april zo goed als klaar zouden zijn om onze deuren voor het grote publiek te openen maar daar steekt het Coronavirus nu dus een stokje voor. Onze eerste jumping stond op 12 april gepland maar die hebben we dus alvast moeten afgelasten. We hebben hiervoor wel een horseball wedstrijd gehad omdat het voor deze wedstrijd niet nodig was dat de accommodatie al volledig af was. Deze wedstrijd is gelukkig wel nog kunnen doorgaan maar daarna hebben we eigenlijk alles in het water zien vallen.

Toch blijven jullie niet bij de pakken zitten…

We willen het beste van deze situatie maken door alles in één keer in orde te maken. Het oorspronkelijke plan was dat we enkele kleine klusjes nog zouden afwerken terwijl de accommodatie al geopend was maar nu hebben we dus besloten om de tijd die we hebben te benutten om alles af te werken. Het blijft wel moeilijk want we hebben veel geïnvesteerd in deze accommodatie en nu zijn er geen inkomsten… Toch bijven we er positief onder en bekijken we alles dag per dag. We hebben nu tijd om alles in detail af te werken dus dan zal alles tip top in orde zijn als we eenmaal echt open kunnen gaan. We zijn momenteel ook bezig met het aanleggen van een nieuwe buitenpiste en ik kijk nu alvast uit naar het moment dat die in gebruik genomen zal kunnen worden.

Jullie zijn er klaar voor als jullie open mogen….

Uiteraard. Het voordeel van deze accommodatie is dat ze een erg breed publiek kan aanspreken, onze agenda voor het seizoen was dus ook al goed gevuld. Zo volgen bijvoorbeeld verschillende mindervaliden hier paardrijles en ligt de accommodatie middenin een trainingsgebied van de LRV. Ik wil dus zeker ook deze ruiters blijven aanspreken. De wedstrijden die op de planning stonden waren ook heel uiteenlopend. In de eerste plaats waren er verschillende jumpings gepland, van regionaal tot nationaal silver niveau. In juli staat er een internationale dressuurwedstrijd gepland maar ik twijfel of die wel zal kunnen doorgaan omwille van het virus. Daarnaast wil ik onze deuren ook openstellen voor voltige en endurance.

Horseball, jumping, dressuur, voltige en endurance, je wil precies een breed publiek aantrekken?

(lacht) Klopt. Dat is eigenlijk het grootste opzet van de accommodatie hier en dat is ook de reden dat ik van Diepenbeek naar Peer ben verhuisd. In Diepenbeek waren de mogelijkheden beperkt terwijl ik hier veel meer verschillende takken van de paardensport verder kan helpen. Zo komt het team voor het EK mennen hier trainen in de zomer. Zij nemen hun parcoursbouwer mee en dan zullen we met hem bekijken wat de mogelijkheden voor de toekomst zijn. Misschien kunnen we wel een ‘vast’ parcours voor de menners bouwen zodat ze hier vaker terecht kunnen. Daarnaast zal er ook een brasserie komen waar iedereen, paardenliefhebber of niet, terecht kan.

Wat vind je van het idee om internationale wedstrijden dit jaar enkel voor nationale ruiters in de vorm van een Euregio te organiseren?

Ik denk dat dit voor de jumping een oplossing kan zijn. Sowieso zullen de paarden, als dit virus eenmaal gepasseerd is, terug op niveau moeten komen en ze direct starten in een internationale rubriek is daarvoor misschien niet meteen geschikt. Een euregio zou hiervoor misschien een oplossing kunnen zijn. Ik denk dat organisatoren van internationale wedstrijden sowieso zullen moeten bekijken of dit soort wedstrijden dit jaar überhaupt nog mogelijk zijn. Een nationale Euregio voor dressuurruiters inleggen is volgens mij dan weer geen oplossing. Er zijn in België simpelweg niet genoeg ruiters die hieraan kunnen/willen deelnemen. Als je een Euregio organiseert, wil je natuurlijk ook een ‘hele dag kunnen vullen’ en ik denk niet dat dit in de dressuur mogelijk is.

Je waagde je afgelopen week nog eens op een paard. Tijd voor een carrièreswitch?















































(lacht) Haha nee. Mijn dochters zeiden dat paardrijden mij niet meer zou lukken en ik wilde hun ongelijk even bewijzen. Nee, mijn hart ligt bij het organiseren van wedstrijden voor zo veel mogelijk takken van de paardensport. Die sport zelf beoefenen, is mijn ambitie niet meer.

f. Houou Tomita, on request