Josie Eliasson, groom van Jessica Springsteen: "Neem de tijd om je paard te leren begrijpen!"

Josie Eliasson, groom van Jessica Springsteen: "Neem de tijd om je paard te leren begrijpen!"

Josie Eliasson is de groom van de Amerikaanse amazone, Jessica Springsteen. Eliasson werkt reeds enkele jaren op het hoogste niveau. "Ik heb geleerd dat je best luistert naar mensen met meer ervaring." vertelt ze in een exclusief interview van de Rolex Grand Slam. "Om een paard zijn welzijn te garanderen moet je eerst de moeite doen om het te begrijpen... mijn advies is dus de tijd te nemen om je paard te kunnen lezen!"

Hoe ben je begonnen in de paardenindustrie?

"Ik ben beginnen rijden toen ik vijf of zes jaar oud was. Ik was meteen verliefd op 'het paard'. Toen ik wat ouder was, nam ik met mijn eigen paard deel aan wedstrijden in Zweden. Ik hielp toen de staleigenaar, regelmatig op wedstrijden. Die gaf me het compliment dat ik het groomen nog zo slecht niet deed. Moedigde me aan, en zo ben ik er wel wat ingerold..." lacht de Zweedse.

"Toen ik mijn vriendin in Zwitserland bezocht, die werkte voor een lokale stal, was ik meteen verkocht. Mijn introductie kreeg ik meteen bij Romain Duguet en ik was vertrokken. Uiteraard had ik ook nog steeds mijn eigen paard. De oplossing? Ik kon haar leasen, waardoor voor mij de stap snel was gemaakt om permanent in Zwitserland te blijven. Dat heb ik ongeveer één jaar gedaan. Later ben ik me verder gaan specialiseren, door oa. mijn vrachtwagen rijbewijs te halen. Nadien kwam ik bij Jessica Springsteen terecht."

Als je terug kon gaan in de tijd naar het begin van je carrière, welk advies zou je jezelf geven?

"Ik zou mezelf vertellen om te luisteren naar degenen die meer ervaring hebben. Wat ik leuk vind aan dit beroep is dat je altijd nieuwe dingen leert. Dit komt door twee redenen - omdat de sport evolueert en omdat elke persoon zijn eigen systemen en technieken heeft. Ik zeg altijd om meer vragen te stellen - zo leer je."

Je maakt vaak de lange reis over de Atlantische Oceaan voor wedstrijden, hoe zorg je ervoor dat de paarden nog steeds fit zijn voor de competitie na de reis? Heb je nog topadvies voor hun welzijn?

"Het belangrijkste is om je paard echt te kennen en te begrijpen, zodat je de kleine tekenen kunt opmerken dat er iets mis zou kunnen zijn. Hoe eerder je een probleem kunt zien, hoe meer je kunt doen om hen te helpen met wat ze nodig hebben. Het kan gemakkelijker zijn om dit op te merken bij je kampioenspaarden, omdat je zoveel tijd met ze doorbrengt en hun gewoonten zo goed leert kennen. Je kunt de kleinste veranderingen in hun gedrag zien en er iets aan doen voordat het een probleem wordt."

Heb je bijgeloof of een bepaalde routine die je moet volgen bij een belangrijke wedstrijd?

"Ik denk dat iedereen zijn eigen unieke bijgelovigheden heeft," steekt ze van wal. "Wat er ook gebeurt, ik vertel altijd mijn ruiter om plezier te hebben, en ik geef het paard een klein klopje. Natuurlijk doe ik dit tijdens de grotere rubrieken rustig, zodat ik de concentratie en focus van mijn ruiter niet onderbreek - maar ik doe het nog steeds.

Hoe zorg je ervoor dat ze op de belangrijkste momenten van het jaar kunnen pieken?

"We proberen vanaf een specifieke competitie of doelstelling terug te werken om ervoor te zorgen dat we het best mogelijke schema hebben voor dat individuele paard. Als we weten dat een paard beter springt tijdens zijn tweede week van competitie, zorgen we ervoor dat het twee weken achter elkaar zal deelnemen."

"Als groom probeer ik hun routines zoveel mogelijk hetzelfde te houden als wanneer ze thuis zijn, omdat ik denk dat het paard daar troost en comfort uit haalt. Natuurlijk zul je op grotere wedstrijden meer gebruik maken van dingen zoals massagedekens, maar ik probeer het zo eenvoudig mogelijk te houden en ze paarden te laten zijn."

F. © Privé