Gudrun Patteet: "We moeten ons op de positieve aspecten focussen en daar het voordeel uithalen..."

Gudrun Patteet: "We moeten ons op de positieve aspecten focussen en daar het voordeel uithalen..."

Hoe houdt Gudrun Patteet haar paarden fit? Al heel wat topruiters hebben hun mening gedeeld.  Zo gaven we oa. al trainingsadvies van Damien Haelterman, Sofia Westborg, Niels Bruynseels, enz., maar hoe gaat Gudrun Patteet om met de gewijzigde COVID-19 situatie? Voor Patteet ligt de focus nu alvast even op de jonge paarden en misschien ook de fokkerij.

Patteet was haar seizoen sterk begonnen met oa. twee Grand Prix overwinningen tijdens de Sunshine Tour. "De paarden die in Spanje aan het werk waren worden nu slechts licht gewerkt. De andere paarden moesten nu volop in wedstrijdrimte zitten.  Dat probeer ik zo goed mogelijk na te bootsen met een gestructureerde training."

"Eenmaal per week focus ik me op gymnanstiek door bijvoorbeeld een lijntje te springen. Als dat goed loopt volstaat dat. Indien niet, dan spring ik de paarden nog een tweede maal."

Variatie

"Zoals bij de meeste ruiters is het doel zoveel mogelijk variatie te brengen. De paarden moeten voornamelijk mentaal gezond blijven.  Ik heb het geluk dat ik over een perfect ontwikkelde accommodatie beschik om voldoende variatie in het werk te brengen."

Volgens Patteet is het een bizarre situatie. "Er zijn geen inkomsten van wedstrijden, ook de verkoop is stilgevallen en lesgeven mag ook niet. Als je geen sterke sponsor achter je hebt is dit zeker geen eenvoudige periode als ruiter, immers blijven de kosten gewoon doorlopen."

"Een ander vraagteken is hoe alles opnieuw opgestart zal worden. Zullen we meteen op hoog niveau springen? Dat zou onverantwoord zijn, want de paarden missen nu het wedstrijd ritme.  Ik spring bijvoorbeeld nooit hoog thuis."

Maar er zijn ook voordelen aan de situatie. "Je moet overal positief op kunnen reageren. Zo kan ik me nu meer focussen op de jonge paarden en ze beter ontwikkelen voor een sportieve carrière. Alles kan gemoedelijker en met meer zorg. Verder overwegen we om de focus even te verleggen naar de fokkerij. Als deze situatie aanhoudt willen we met onze topmerrie fokken. Normaal doen we dit niet. Als ze op hoog niveau springen verstoor ik niet graag de cyclus van de merries."