Eiken Sato terug van weggeweest: "We focussen ons sterk op de Olympische Spelen"

Eiken Sato terug van weggeweest: "We focussen ons sterk op de Olympische Spelen"

Eiken Sato dook zondagmiddag uitgekiend onder de strakke tijd van Johannes Ehning en won met Saphyr des Lacs (v. Mr. Blue), net als afgelopen zomer op Outdoor Gelderland.

Eiken Sato glunderde van oor tot oor. Hij is op een missie: de Olympische Spelen in Tokyo 2020 samen met nog een handvol gemotiveerde Japanners, die begeleid worden door Paul Schockemöhle en tukker Wim Schröder. De Grote Prijs in Vragender is een eind weg van olympisch niveau, maar de overwinning is welkom. “We hebben een programma opgesteld en willen eigenlijk geen resultaten missen. In Japan telt alleen de uitslag. Ze zien misschien de video’s van onze rondes, maar live kunnen ze niet aanwezig zijn. Ik wil zelf goed presteren, maar zeker ook voor de Japanse federatie die voor ons in paarden investeert en veel kosten vergoed.”

Er worden vele miljoenen gestoken om het Japanse springteam op orde te krijgen. Wie straks in eigen land rijdt, is nog de vraag maar Eiken Sato staat er met meerdere paarden goed voor. “Ja, natuurlijk wil ik daar rijden. Dat is ook waarom ik uiteindelijk ‘ja’ zei om voor de paardensport terug te komen naar Europa. Ik was er vijf jaar helemaal uit. Maar het teambelang staat voorop. Als de anderen betere resultaten behalen dan ik, dan zullen zij moeten gaan.”

“We hebben een strak programma, zonder de paarden te forceren”, gaat Eiken Sato verder. “Ik reed Saphyr des Lacs voor het laatst op vijfsterren niveau in Barcelona in oktober en dit concours in Vragender was de laatste van het jaar. Schitterende wedstrijd trouwens, super georganiseerd en sfeervol. Wim Schröder raadde ons aan om hier te starten, vandaar dat we hier met zes Japanners zijn. In februari vertrekken we naar Spanje voor de Sunshine Tour en dan zal het team in mei wel ongeveer geformeerd worden. Ja, het geeft wel veel druk. Die voel ik al maanden en het zal alleen maar erger worden. Wie die druk oplegt? Nee, de federatie niet, Paul Schockemöhle ook niet, Wim Schröder al helemaal niet. Die druk leg ik op mezelf. Ik wil het graag goed doen voor ze.”

bron: Persbericht