Dit was 2021: De comeback van Ludo Philippaerts

Dit was 2021: De comeback van Ludo Philippaerts

Het was een bewogen jaar voor Ludo Philippaerts. Hij maakte zijn comeback in de wedstrijdring en verzamelde meteen klasseringen in Oliva tijdens zijn debuut. Hij startte in de Nations Cup van de Sunshine Tour en ook de eerste weredbekerwedstrijd sinds 2013 stond op de agenda voor Ludo dit jaar. Naast zijn vele successen moest de familie Philippaerts ook het plotse verlies van Chilli Willi verwerken. Zoals een sterke familie dat doet, steunden ze elkaar en zetten ze hun ambities in de sport verder. Ludo’s zonen boekten meerdere successen afgelopen jaar en sleepten titels binnen zoals onder andere Belgisch Kampioen Young Riders en GCL Super Cup Winners. “We hebben een waanzinnig seizoen gehad, dat moeilijk te evenaren zal zijn”, aldus Ludo.

We blikken graag samen met u terug op de hoogtes en laagtes van het heftige maar mooie jaar dat Ludo Philippaerts beleefde in 2021. 

Ludo gaat opnieuw paardrijden

Op 28 april 2015 nam Ludo officieel afscheid van de sport. Op zijn 51-jarige leeftijd zette hij een punt achter zijn uiterste succesvolle carriĂšre in de sport waarin hij vier keer deelnam aan de Olympische Spelen, zeven wereldbekerwedstrijden wist te winnen, zilver won op het EK in 2001 en zes keer Belgisch Kampioen werd. Toen hij in oktober opnieuw plaats nam in het zadel begon het weer te kriebelen en deed het hem opnieuw zin krijgen in meer.  

Puur voor het amusement

De paardensport stond op hete kolen toen ze te horen kregen dat Ludo Philippaerts voor een comeback ging zorgen. “Ik ben gemotiveerd om terug te beginnen rijden. Ik heb dat de voorbije vijf jaar gemist. Toen ik in oktober opnieuw op een paard kroop vond ik het plezier van het rijden terug. Eigenlijk amuseer ik me geweldig”, aldus Ludo. 

Hij maakte wel van in het begin duidelijk dat hij het niet meer voor de topsport wou doen maar puur voor het amusement. Zijn focus blijft op het coachen van vooral zijn zonen. “Met fijne paarden op wedstrijd gaan, mezelf amuseren en tegelijk mijn zonen bijstaan. Dat is het doel dat ik nastreef.” Met deze instelling maakte Ludo zich op om zijn witte rijbroek terug uit de kast te halen en in Oliva officieel terug van start te gaan in de wedstrijdring! 


Een succesvolle start in Oliva 


De eerste weken in Oliva waren alvast een succes voor Ludo. Hij behaalde verschillende topklasseringen in de 1.30m en 1.40m proeven. Hij reed voor het eerst terug Ranking rubrieken en Grote Prijzen, en met succes! “Ik merkte dat ik snel weer in een goede ‘flow’ zat. Ik had nooit gedacht dat ik na enkele dagen terug de feeling te hebben om hogere proeven te rijden, maar kijk
 Dat draaide even anders uit”, vertelde Ludo over zijn eerst weken in Oliva.


Afscheid nemen van Chilli Willi 


Naast het verrassende nieuws dat Ludo terug in de piste te zien was, moest familie Philippaerts ook moeilijk nieuws verwerken. Het jaar startte met de tragische melding dat Nicola Philippaerts’ toppaard H&M Chilli Willi was overleden. Nicola en Chilli Willi waren een legendarisch duo die meerdere successen boekten samen. Zo werden ze bijvoorbeeld in 2017 Belgisch Kampioen bij de Senioren. Maar in 2021 sloeg het noodlot toe.  


Chilli Willi kwam met Ludo’s zoon, Nicola aan de start op de wedstrijd in Wellington, Florida. Daar zou het duo zo’n drie maanden vertoeven om zich voor te bereiden op de Olympische Spelen in Tokio. Aan het einde van hun omloop struikelde Chilli Willi en kwam daarbij ongelukkig ten val. Het resultaat was een zware breuk in het linker voorbeen. Ludo Philippaerts stond samen met mede-eigenaar Frans Lens voor een hartverscheurende keuze. Chilli Willi zou het niet halen en moest worden ingeslapen. Team Philippaerts ging in diepe rouw door dit groot verlies. Nicola Philippaerts: “Chilli Willi zal altijd een special plekje in mijn hart hebben.” 


Ludo trekt opnieuw zijn rode jas aan


Op de Sunshine Tour in oktober haalde Ludo Philippaerts zijn rood jasje terug boven en ging van start in de Nations Cup wedstrijd. Met Mr. Idol S mocht hij als eerste van het team de ring betreden. Met Maartje Verberckmoes (Jugano vd Vosberg), Arnaud Doem (Edgard de Prefontaine) en Pieter Clemens (Akara's Hero Z) kon Ludo rekenen op een sterk team. Ze haalden nipt de tweede ronde niet maar maakten wel een sterke indruk. 


Eerste Wereldbekerwedstrijd sinds 2013


Om zijn jaar in glans af te sluiten, maakte Ludo ook voor het eerst in acht jaar zijn rentree in de wereldbeker van La Coruna, Spanje. Het was een spannende gebeurtenis voor Ludo maar hij keek er enorm naar uit. “Ik ben zelf niet meer nerveus. Ik rijd nu met minder spanning dan vroeger en ga vooral met veel goesting de ring binnen. Maar adrenaline is er natuurlijk wel. Wat komt dat komt”, vertelde Ludo aan Equnews. 


En of die adrenaline heeft gestroomd door zijn lijf
 Hij sprong met zijn Laurier meteen naar een negende plaats in deze wereldbekerwedstrijd van La Coruna. De topklassering was een hoogtepunt voor Ludo, hij had nooit verwacht dit ooit nog te doen. “Ik ben ook enorm fier dat ik met mijn twee zonen Olivier en Nicola Ă©n met mijn neef Pieter Clemens aan de start ga in La Coruna. Dat maak je natuurlijk niet elke dag mee. Ik had nooit gedacht dat ik dit ooit nog zou doen, maar als dan ieder van ons in vorm is en de juiste paarden heeft valt het mooi samen en is het vooral genieten.”


A family affair in 2021 


Wat betreft sportprestaties was het op zijn minst gezegd een uiterst succesvol jaar voor heel de familie Philippaerts. Een van de hoogtepunten was de winst van de GCL Super Cup in Praag waar Olivier en Nicola met hun team The London Knights de overwinning grepen. Katanga vh Dingeshof en Nicola en Olivier in het zadel van Le Blue Diamaond van het Ruytershof sprongen naar het goud in deze Longines Global Champions League Super Cup Finale. Daarnaast boekten Anthony en Thibault Philippaerts ook grote successen. De jongere broers Philippaerts wonnen tijdens het Europees Kampioenschap bij de Junioren en Young Riders goud in teamverband. Tot slot kroonde Thibault Philippaerts zichzelf tot Belgisch Kampioen bij de Young Riders met Derby de Riverland. 


Ludo is op zijn minst gezegd een trotse coach, ruiter en vooral trotse vader. “We hebben een waanzinnig seizoen gehad, dat moeilijk te evenaren zal zijn met bijvoorbeeld de winst van Olivier en Nicola in de GCL Super Cup en Thibault die Belgisch kampioen werd. We kunnen tevreden de deuren van dit competitief jaar sluiten”, besluit Ludo Philippaerts.