Belgische Junioren: "De Belgen zijn nu eenmaal niet te onderschatten... ook bij de jeugd!"

Belgische Junioren: "De Belgen zijn nu eenmaal niet te onderschatten... ook bij de jeugd!"

Dit weekend gaat in Vilamoura het EK voor de jeugd van start. De zenuwen staan hoog gespannen en we polsten bij drie ruiters van het Juniorenteam hoe zij naar dit EK hebben toegeleefd.

Bart Jay Juniorn Vandecasteele: “Toen ik hoorde dat ik deel mocht uitmaken van het Juniorenteam was ik natuurlijk enorm blij. Op dit moment is er een erg sterke lichting Junioren maar we hebben hard gewerkt om dit mee te mogen maken. Het EK valt ook nog eens samen met mijn verjaardag dus eigenlijk is het een heel groot cadeau. Toen de selectie bekend raakte, mocht ik kiezen tussen Kadee van het Heikanthof en Mac Jack Courtier maar ‘Jack’ maakte enorm veel processie en is de afgelopen maanden in topvorm. Ik heb dan ook beslist om hem mee te nemen naar het EK. Ik heb hem nu exact drie maanden en samen hebben we enorm veel progressie gemaakt. Ik herinner mij nog dat ik de eerste keer dat ik hem reed geen 1m10 durfde springen omdat hij enorm gevoelig was en gespannen liep. Ik voelde echter wel dat er een klik tussen ons was en op sommige hindernissen was er toch een enorm goed gevoel. Een paar dagen later zijn ze nog eens langsgekomen en ik was verschoten hoeveel hij al had bijgeleerd van één training. Tijdens onze tweede training sprongen we al direct wat hoger en ik voelde hij Jack toch al klaar was om mee op wedstrijd te gaan. Hij reisde onmiddellijk mee af naar Opglabbeek waar hij aan de Nations Cup deelnam (die we ook gewonnen hebben). Hij deed voor de eerste keer 1m35 en liet alle balken in de lepels, in het 1m40 kreeg hij twee keer één balk achter zijn naam.


Omdat mijn andere paarden er al lastige weken hadden opzitten, heb ik dan besloten om Jack mee te nemen naar de CSI Youth in Lier waar ik de tweede dag met hem naar de tweede plaats sprong. Ik wilde mijn ander paard in de U25 Grand Prix rijden waardoor ik Jack in de Junior Grand Prix startte, die we wonnen. Toen wist ik dat ik een heel speciaal paard gevonden had. Hij leerde elke keer wat meer en sprong naar een vierde plaats in de ranking. Hierdoor werd ik met hem geselecteerd voor de Nations Cup in Cabourg waar we één foutje kregen in de eerste ronde. Toen stond voor mij wel al vast dat als ik voor het EK geselecteerd zou worden, ik Jack mee zou nemen. En hier staan we dan. Ik ben enorm blij dat we deze schitterende kans gekregen hebben”.


Broer en zus Tristan en Aurelia Guisson maken ook deel uit van het team. Ze komen met twee zelfgefokte paarden aan de start van dit EK. Tristan vertelt: “Mijn merrie Naturelle is een 9-jarige merrie met wie ik ondertussen al drie jaar rijd. Als 6-jarige is ze met mijn oom, Alexander Liefsoens, naar het WK voor 6-jarige paarden gegaan en ik ben vorig jaar tweede met haar geworden op het BK. Toen ik hoorde dat ik naar het EK mocht, was ik natuurlijk super blij, zeker toen ik hoorde dat mijn zus ook geselecteerd was. Dat maakt het dubbel zo leuk!”, besluit hij.


Aurelia pikt in: “Mijn paard is No Limit vh Legitahof. Ze is een dochter van mijn andere toppaard Berlini waarmee ik in 2018 aan het EK voor de Scholieren heb deelgenomen. Ze heeft veel knappe prestaties behaald, zo schopte ze in het BK voor 5-jarige paarden tot de finale, in datzelfde jaar bepaalde ze ook de finale voor 5-jarige paarden en ook bij de 7-jarige paarden veroverde ze een finaleplek. Ze heeft eind april met mij de Grand Prix van de U25 gewonnen. Ze is nog maar acht jaar dus dit was een hele prestatie, aangezien ze dat weekend ook voor de eerste keer op 1m45 niveau sprong. We fokken ook vaak met haar en ze heeft al enkele veelbelovende nakomelingen. Ook ik was natuurlijk super blij om te horen dat ik in het team zat. Zeker toen duidelijk werd dat ik dit samen met mijn broer Tristan kon doen en dan ook nog eens met onze twee eigen fokproducten”. besluit ze.