War Horse, de theatervoorstelling

War Horse, de theatervoorstelling
Elke paardenliefhebber kent waarschijnlijk de film War Horse, van Steven Spielberg. Velen onder ons zullen hierbij ook een traantje laten vallen hebben. Nu is er een theatervoorstelling op basis van deze film.
Voor zij die de film nog niet gezien hebben, hierbij een korte samenvatting. Het verhaal gaat over een jongen, Albert, die gehecht is aan zijn paard Joey. Maar wegens de behoefte aan paardenkracht tijdens de Eerste Wereldoorlog moeten eigenaars hun paarden verkopen en hierdoor verliest Albert zijn geliefde paard. Albert en zijn paard vechten beiden op het veld, maar elk apart, zonder het van mekaar te weten. Het is een van de eerste films die de hachelijke situatie van paarden toont tijdens de oorlog. Het verhaal is gebaseerd op de roman van Michael Morpurgo.
war_horse_0414De theatervoorstelling is niet met echte paarden, maar met prachtige paardenpoppen. Het zijn eigenlijk kunstwerken op zich, gemaakt door de vernieuwende Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company. De voorstelling ging in première in Londen in 2007 en reist de wereld rond. Nu is de show in Nederland.
De voorstelling heeft 7 Tony Awards gewonnen en krijgt alleen maar goede commentaar. Zo zegt Time Magazine dat het ‘A landmark theatre event’ is, terwijl de New York Times het ‘theatrical magic’ noemt.
Of het theaterstuk evenveel traantjes zal doen rollen is nog de vraag.
Bekijk alvast een filmpje van de velen die de ronde doen waar echte paarden de paardenpoppen van War Horse ontmoeten, hier een voorbeeld.