Back 2 School met Lauren Blommaert

Back 2 School met Lauren Blommaert

In ons vorige Back 2 School artikel gingen we te luister bij de elfjarige Robin Vermeir. Ditmaal is het de beurt aan Lauren Blommaert, regerend Belgisch eventingkampioene bij de pony’s.

Met haar 15 jaar heeft Lauren Blommaert nog slechts één jaar te gaan als ponyruiter. Dat ze in deze resterende tijd nog alles uit de kan wil halen, werd deze zomer meer dan duidelijk. Samen met haar pony Hoppenhof’s Canada Z (Hoppenhof’s Shardon) heeft Blommaert er een schitterend zomerseizoen opzitten. Niet alleen werd het duo begin juli Belgisch Kampioen, maar behaalden ze ook een prachtige zevende plaats tijdens het EK voor pony’s in het Poolse Strzegom. Dit was eveneens de beste individuele eventingprestatie van de Belgische delegatie in Polen.

Geen sportschool, wel een topsport statuut

Natuurlijk geldt voor Lauren, net als voor elke andere 15-jarige, dat ze ook naar school moet. De jonge amazone startte begin deze maand aan haar vierde jaar Latijn in het Sint-Martinus te Asse. Geen makkelijke studie als je naast je schoolwerk ook nog twee pony’s (Hoppenhof’s Canada Z & Gortnalea Dun) op het hoogste eventingniveau uitbrengt. Hoe weet Lauren dit allemaal te combineren?

Aangezien Blommaert niet naar een sportschool gaat, krijgt de amazone vanuit school geen bijkomende ondersteuning wanneer ze lessen mist omwille van haar wedstrijden. Wel heeft ze een topsport statuut, wat maakt dat het missen van schooldagen door wedstrijden is toegelaten. Dit missen van schooldagen proberen ze weliswaar te beperken tot een minimum, maar het blijft toch altijd even moeilijk wanneer ze op eigen houtje de gemiste lessen moet inhalen.

Wanneer we aan Lauren vroegen wat haar favoriete vakken waren, antwoordde de jonge internationale amazone uiteraard “sport en Engels” … Hoe kan het ook anders! Al zullen we haar niet snel op eigen houtje een tripje naar La Douce France zien maken, want Frans studeert Lauren net iets minder graag.

Een kijkje in een doorgaanse schooldag van Lauren Blommaert

Op een doorsnee schooldag begint Lauren haar ochtend met het eten geven van de paarden, waarna ze zich klaarmaakt voor school. Wanneer er na school een training met lesgever staat ingepland, sprint ze van school naar huis zodat ze optijd klaar is voor die les. Daarna doet de amazone eerst weer krachten op bij haar avondmaal, om dan aan haar huiswerk te beginnen. Op de dagen dat Lauren geen les heeft na school, kan ze het wat rustiger aan doen. Dan wordt eerst het huiswerk afgemaakt, en traint ze na het eten.

Lauren heeft haar pony’s aan huis staan, maar helaas is de verlichting op de piste niet optimaal. Daarom is het in de winter toch altijd even goed plannen, zodat ze klaar is met rijden voor het donker.

De jonge amazone volgt ook geen vast schema met haar pony’s, al heeft ze wekelijks wel steeds dezelfde trainingen. Elke week heeft ze sowieso een dressuur- en galoptraining, en om de twee weken ook springtraining. Deze plant ze eerst in in haar week, waarna ze kijkt welke dagen er dan nog vrij zijn om te wandelen en/of longeren. Lauren vindt alles wat ze doet met haar pony’s leuk, eender welke training. Wanneer ze een drukke dag heeft gehad, helpt een wandeling haar het best om te ontspannen. Uiteraard gaat haar absolute voorkeur wel uit naar spring- of cross trainingen, welke meer uitdagend en dus echt haar ding zijn. Elke pony wordt wekelijks 5 tot 6 maal gewerkt, wat maakt dat deze eventingpony’s in topconditie verkeren.

Plannen voor dit schooljaar … en voor later?

Een extra voornemen voor dit schooljaar is dat Blommaert naast school en haar pony’s ook wat meer naar de fitness zou willen gaan. Momenteel is Lauren al even aan het toewerken naar de internationale wedstrijd van Waregem komend weekend, waar we haar alle succes toewensen! Ook de Nations League in Strzegom staat eventueel nog op de kalender. De eerste echt grote afspraak is in Oudkarspel, welke pas volgend jaar in april valt.

Wanneer we Lauren vroegen of ze al plannen had voor na het afstuderen, antwoordde ze dat ze nog geen idee heeft wat ze later zou willen worden. Wel hoopt ze dat ze later een job kan vinden die het toelaat haar sport na de uren te blijven beoefenen, dat zou haar fantastisch lijken. De huidig Belgisch kampioene hoopt ook bij de paarden een mooie tijd te mogen beleven, en zet als doel om toch ook daar misschien een ticket voor een EK te kunnen bemachtigen. Haalbare dromen lijkt ons!

Nog een laatste goede raad van Lauren?

Lauren: Mijn papa zegt altijd “Work hard, play hard”, wat we letterlijk interpreteren als “werk hard, maar speel ook hard”. Soms moet je iets opgeven om je dromen te bereiken, maar ik probeer steeds maximaal te genieten. Ik train hard, maar ga ook soms eens naar een fuif en dan kan het al eens later worden. Toch zit ik de volgende dag weer vol motivatie op mijn pony aan mijn dromen te werken!

F.: © Lauren Blommaert (EK Pony's Strzegom)