Olympische Spelen: waarom krijgen alle winnaars naast een medaille ook bloemen?

Olympische Spelen: waarom krijgen alle winnaars naast een medaille ook bloemen?


Het winnen van een Olympische medaille is een groots moment voor elke atleet, maar wist je dat het boeket bloemen dat elke winnaar in zijn of haar handen krijgt tijdens de medailleceremonie ook een speciale betekenis heeft? 



Meer dan 5.000 boeketten worden overhandigd aan atleten op de Olympische en Paralympische Spelen.De ceremoniële bloemen zijn voornamelijk geteeld in drie districten in het noordoosten van Japan die in 2011 werden verwoest door een aardbeving en tsunami, en de daaropvolgende meltdown van drie reactoren in de kerncentrale van Fukushima. Bij de ramp die de prefecturen Iwate, Fukushima en Miyagi trof, kwamen bijna 20.000 mensen om het leven. De boeketten gele, groene en blauwe bloemen die tijdens de Olympische en Paralympische Spelen aan de medaillewinnaars worden overhandigd, werden bijna volledig in die drie districten gekweekt.

De felgele zonnebloemen die de boeketten domineren, werden in Miyagi gekweekt door ouders wier kinderen bij de ramp omkwamen. De ouders kozen een helling waar hun kinderen hun toevlucht hadden gezocht voor de gevolgen van de tsunami. Delicate witte en paarse eustoma's en salomonszegels werden in Fukushima geteeld - in het kader van een initiatief zonder winstoogmerk dat werd opgezet om te trachten de plaatselijke economie nieuw leven in te blazen na de ramp, die de landbouwproductie ernstig had beschadigd.

De gentianen, een kleine helderblauwe bloem, worden geteeld in Iwate, een kustgebied dat tijdens de ramp van 2011 door enorme golven werd verwoest. Om het boeket compleet te maken, zijn er sterke groene aspidistras, geteeld in Tokio, en gekozen om de gaststad te vertegenwoordigen.


Foto: Libby Law

Bron: BBC News