Aan het begin van 2020 haalde verschillende ruiters hun Olympisch ticket binnen waaronder Emanuele Gaudiano en Mathilda Karlsson. Over dat Olympisch ticket van Karlsson zou achteraf nog heel wat discussie zijn. Oekraïne verloor dan weer zijn Olympisch ticket terwijl dat van Marokko in vraag werd gesteld.  Op dat moment was er wat betreft de Spelen nog geen vuiltje aan de lucht. 

Sterke sportieve prestaties waren er voor Niels Bruynseels, die in de Grand Prix van Bazel op het podium sprong, Andres Vereecke die in Münster naar de overwinning sprong, Thibeau Spits sprong op zijn beurt op het podium in de Grand Prix van Lier

Helaas moesten we in januari ook afscheid nemen van Mieke Adriaensen die tijdens een trainingsconcours spijtig ten val kwam en daarmee het leven liet. De Vlaamse paardensport verloor ook een groot supporter van de sport: Philiep Cracco die de strijd tegen kanker verloor. We moesten in januari 2020 ook afscheid nemen van Peter de Vries

Ander slecht nieuws kwam er van de Ranch in Aalter dat haar deuren moest sluiten. De Global Champions Tour kreeg een nieuwe aandeelhouder en CHIO Aken verhoogde haar prijzengeld.

Laura Graves stuurde dan weer haar Verdades met pensioen, net als Lizziemary van Danielle Goldstein. Thibeau Spits kreeg Isolde van de Heffinck onder het zadel. Kim Emmen kon ook op een nieuw talent rekenen en ook Stephan Conter investeerde in nieuw talent. Ook Andres Vereecke moest afscheid nemen van één van zijn toppaarden. Emma Augier de Moussac werd geschorst, later zou blijken dat haar dieetpillen een verboden substantie bevatte.

Ook werden er voor het eerst vraagtekens bij een wedstrijd gesteld omwille van het Coronavirus.