De basisomloop van de Grote Prijs-kwalificatie in Gent leverde twaalf combinaties in de barrage. Harrie Smolders mocht op Monaco NOP (v. Cassini II) de spits afbijten. Snel maar beheerst legden ze de lat hoog, met een foutloze ronde in een tijd van 36,15. Daarna kwam Tom Sneppe om de Belgische eer hoog te houden. Op Jade van het Groene Dak (v. Nabab de Reve) aasde de Belg op Smolders' tijd en volgde het parcours in z'n voetsporen. Even leken ze foutloos te blijven maar de laatste hindernis bracht daar verandering in. De balk viel op de grond, de tijd stopte op 39,07. 

Voor Cono Drain en Covehill Archie (v. Diamant de Semilly) was er een foutloze ronde in een tijd van 39,00. Na de Ier kwam opnieuw een Nederlandse combinatie in de piste. Tim Franssen reed Gambler Z (v. Glasgow vh Merelsnest) op een voorzichtig tempo door het parcours, maar de twaalfjarige hengst tikte de balk van eerste sprong van de combinatie aan waardoor ze met vier strafpunten en een tijd van 40,97 eindigden.

De Belgische hoop werd verlegd naar de schouders van Christophe Vanderhasselt. Met Arthuro de Sarlar Z (v. Breemeersen Adorado) zat hij vastberaden achter Smolders' tijd aan én met succes! Het duo nam de leiderspositie over van met een scherpe tijd van 35,87 voor de rest om te kloppen. 

Eric van der Vleuten en Dreamland (v. Sunday de Riverland) startten heel rustig aan hun barrage en leek z'n zinnen op een foutloze ronde gezet te hebben. Zonder enige moeite ging de twaalfjarige hengst over de 1.45m hoge hindernissen en het duo slaagde in hun opzet: Foutloos in 37,88. Daarna mocht landgenote Sabrina van Rijswijk de piste betreden in het zadel van Cobalt vd Bisschop Z. De vierde sprong gooide roet in het eten, ze eindigden met vier strafpunten en een tijd van 40,83. Nog meer Nederlands geweld volgde met Jeffrey Schmitz en Kaviaar Delta Mossel Z (v. Kannan) in de piste, zij bleven foutloos in een tijd van 39,85. 

Chanel de Baets zat in het zadel van I Am Elvis (v. Elvis ter Putte) om haar barrage aan te vatten. De tienjarige KWPN ruin deed z'n uiterste best geen enkele balk te raken terwijl de Baets hem begeleidde over de sprongen. Een succesvolle combinatie zo bleek, met een foutloze ronde in een tijd van 40,17, goed voor een voorlopige zesde plaats. 

De winst was nog steeds in Belgische handen met Vanderhasselt die het klassement leidde. Maar ook Sacha Beghuin was uit op winst en had het gaspedaal van Elcup Van Beek II Z (v. Elvis ter Putte) volledig ingedrukt. Helaas verlieten ze de piste met acht strafpunten maar in een snelle tijd van 35,30. Daarna kwam Anthony Wellens als laatste Belg aan de start. Danger Civil vh Lindenhof Z (v. Diamant de Semilly) trok gretig naar elke sprong maar op de laatste sprong viel de balk uit de lepels, de tijd stopte op 35,18. 

Nog een poging voor Nederland met Amber Fijen op de Zangersheide ruin Dali van 't Prinsenveld Z (v. Diamant de Semilly). Geen snelle ronde en een vroege springfout zorgden ervoor dat hun strafpunten opliepen. Ze finishten als laatste. 

Volledige uitslag


TOP VIJF 

  1. Christophe Vanderhasselt - Arthuro de Sarlar Z (v. Breemeersen Adorado)
  2. Harrie Smolders - Monaco NOP (v. Cassini II) 
  3. Eric van der Vleuten - Dreamland (v. Sunday de Riverland)
  4. Conor Drain - Covehill Archie (v. Diamant de Semilly)
  5. Jeffrey Schmitz - Kaviaar Delta Mossel Z (v. Kannan)