In ieder geval zijn ze allemaal grote fans van John Whitaker en zijn rijkunst. De ruiterlegende uit Groot-Brittannië had 35,55 seconden nodig voor het barrageparcours met de 14-jarige ruin Unick Du Francport, een paard van zijn vrouw Clare: Koel als altijd, met een ruk naar de sprong, strak gereden wendingen en een geweldig overzicht over het parcours, dan een blik op de klok en een korte groet met zijn linkerhand aan het publiek toen hij het parcours verliet. Volkomen ongeagiteerd en sympathiek, zo presenteerde de nu 66-jarige springruiter zich voor de eerste keer op Riesenbeck International.

En omdat het hem zo goed bevallen is, en omdat hij al tientallen jaren bevriend is met gastheer Ludger Beerbaum, zal John Whitaker zijn paarden volgend weekend ook op het volgende CSI** zadelen. Gerrit Nieberg werd derde met zijn Ben (0/36,34). Sönke Fallenberg en Mario Stevens werden vierde en vijfde met elk één drop.

Parcours directeur Peter Schumacher had de 50 startende paren een zeer zware noot te kraken gegeven. Zoals altijd bouwde hij een moeilijke ronde, maar fair om te rijden, met een dubbele combinatie, een triple, veelvuldige handwissels, een steilsprong met plank direct bij de in- en uitgang, en een overbouwde watersteilsprong als laatste hindernis.

Het duurde tot de 16e ruiter voordat het volkslied voor de eerste nul-fout-rit door de drukbezochte arena klonk en het publiek applaudisseerde. Geritt Nieberg, een regelmatige deelnemer aan de Riesenbeck International en woonachtig in Münster, loodste zijn 11-jarige Westfaalse ruin Ben mooi en succesvol door het parcours. Daarna volgden nog vier duo's. Philip Rüping en de Nederlandse ruiter Teddy Van De Rijt misten de barrage met elk een tijdfout.

Niet al te veel foutloze rondes, goede sport, spannend tot het einde - dat beviel de parcoursdirecteur en zijn staf, de organisatoren en de toeschouwers wel!

Slotdag in Riesenbeck, op de CSI** concoursen is het dit jaar zaterdag. De finalewedstrijden van de Small, Medium en Grand Tour, evenals de Fundis Youngster Cup, vinden plaats voor de welverdiende toernooivrije zondag, die de deelnemers en hun staf thuis kunnen doorbrengen.

In de finale van de Fundis Youngster Cup toonden de zevenjarige paarden hun trainingsvoordeel op hun zesjarige collega's en legden beslag op de topplaatsen. Winnaar in deze springwedstrijd in twee fasen werd de merrie Diacontina ( Diacontinus x A Conto As) met haar ruiter Sönke Fallenberg (0/23. 67) voor de hengst Kentucky (Crespo VDL x Kashmir van Schuttershof), gereden door Jaroslaw Skrzyczynski (0/23. 98), en de hengst Zalando Royal (Zinedine x Cornet Obolensky), gereden door Hannes Ahlmann, die 24,43 seconden nodig had voor de foutloze rit.

In de Lichte Tour won Benjamin Wulschner, die met vier overwinningen en zeer goede klasseringen een zeer goed concours neerzette, met de 12-jarige ruin Quidditsch (0/28,22) in de afsluitende tweefasen springwedstrijd. Sarah Nagel-Tornau reed haar Chili H naar de tweede plaats (0/28,96). De derde plaats ging naar de winnaar van de tweede kwalificatie voor de Grote Tour, Philip Rüping op Medarco PS (0/30,20).

Alexa Stais, sinds kort werkzaam als amazone in de stal van Meredith Michaels-Beerbaum en Markus Beerbaum, liet in de finale van de Medium Tour zien hoe snel ze zich kan aanpassen aan nieuwe paarden. Ze won met Lucato Mad Jo (0/24,27) voor Benjamin Wulschner, die met Bangkok Girl PP (0/24,29) heel dicht bij zijn vierde overwinning kwam. De Nederlander Albert Zoer werd derde op Jackpot (0/25,03).

Bron: Persbericht

Foto: Riesenbeck International