De Europese Hippische Federatie (EEF) is verheugd Quentin Simonet (FRA) als haar nieuwe voorzitter aan te kondigen. Deze verkiezing vond plaats tijdens een Buitengewone Algemene Vergadering (EGA) op maandag 19 mei 2025 in Frankfurt (GER). Alle 40 lidfederaties van de EEF waren vertegenwoordigd bij de stemming, wat het belang van deze leiderschapsoverdracht voor de EEF onderstreept.
Zijn voorzitterschap loopt door tot aan de Algemene Vergadering in 2026. De verkiezing werd op democratische wijze uitgevoerd, conform de statuten van de EEF, op verzoek van de nationale lidfederaties, na het aftreden van Theo Ploegmakers wegens gezondheidsredenen.
Twee kandidaten stelden zich verkiesbaar voor het voorzitterschap: Quentin Simonet en interim-voorzitter George Dimaras (GRE). Simonet, momenteel 2e vicevoorzitter van de EEF – een functie die hij sinds zijn verkiezing in 2022 heeft – heeft 17 jaar ervaring bij de Franse hippische federatie (FFE) en werd verkozen na twee stemrondes met een overtuigende 28 stemmen tegenover 10 voor Dimaras, met twee onthoudingen.
Simonet, tevens plaatsvervangend voorzitter van de EEF-groep binnen het FEI-bestuur, zal de federatie leiden voor een termijn van 16 maanden. Deze verkorte termijn, eerder in de vergadering goedgekeurd, is bedoeld om de leiderschapscyclus van de EEF te synchroniseren met die van de FEI, wat zorgt voor een gecoördineerde Europese vertegenwoordiging in het FEI-bestuur.
Als ervaren sportbestuurder heeft Simonet gewerkt binnen alle disciplines van de paardensport en leverde hij belangrijke bijdragen aan EEF-werkgroepen op het gebied van ontwikkeling, endurance, mennen en springen. Ook fungeerde hij als Chef de Mission voor de Olympische Spelen en was hij een belangrijke adviseur op het gebied van internationale betrekkingen en institutionele zaken.
In zijn visie voor het voorzitterschap presenteerde Simonet een strategisch plan dat draait om eenheid, dienstverlening en ontwikkeling. Zijn kernprincipes zijn onder meer het versterken van de samenwerking tussen nationale federaties, ondersteuning van officials en trainers in hun opleiding, en het uitbreiden van initiatieven zoals het European Young Leaders (EYLE) programma. Zijn strategische benadering is gericht op het servicegerichter maken van de EEF ten dienste van alle nationale federaties, met nadruk op verantwoordelijkheid, transparantie en onpartijdigheid in het bestuur. Hij wil ook de rol van de EEF in sportontwikkeling versterken en zorgen voor een evenwichtigere focus over de verschillende disciplines heen.
“Onze kracht ligt in eenheid, niet in uniformiteit,” zei Simonet tijdens zijn presentatie. “Ik wil dat de EEF bruggen bouwt in Europa die de identiteit van elke federatie respecteren, terwijl we samen een sterke, gezamenlijke kracht vormen die de Europese paardensport vooruit helpt.”
Simonet benadrukte ook de bredere maatschappelijke verantwoordelijkheden van de EEF, zoals paardenwelzijn, duurzaamheid en veiligheid. Op institutioneel niveau beloofde hij aandacht te besteden aan EU-regelgeving die invloed heeft op de paardensector.
In zijn eerste verklaring na zijn verkiezing zei Simonet: “Dank u voor het kritische en betrokken denken. Ik wil George feliciteren met deze betwiste verkiezing. Ik verzeker u allen, nationale federaties en bestuursleden, dat ik mij volledig inzet en uitkijk naar een constructieve samenwerking. Ik wil dat we samen onze Europese gemeenschap sterker maken, het niveau verhogen én een duurzame structuur opbouwen. Nogmaals, dank u.”
Tijdens de vergadering in Frankfurt bespraken de lidfederaties ook voorgestelde wijzigingen in de statuten van de EEF, die nu doorgaan naar de volgende stap in het consultatieproces, waarbij nationale federaties aanvullend feedback kunnen geven.