De springwedstrijden bij de Brussels STX Masters (28 augustus tot 1 september) vinden plaats op grasarena's die zelfs de zwaarste regenval en een uitzonderlijk aantal rondes per dag kunnen weerstaan.

Regen en storm

Toen de Brussels STX Masters in 2022 aankondigde dat het evenement zou overstappen op gras, waren de ruiters enthousiast. Het is nu de enige 5-sterren show in België die op gras wordt gehouden.

In 2023 werd het gras meteen aan de ultieme test onderworpen: een week van onophoudelijke regen en stormen. Maar de competitie ging door. Nog indrukwekkender: de beste ruiters ter wereld waren verbaasd over de kwaliteit en veiligheid die de ondergrond nog steeds bood na de stortbuien. Dit alles was mogelijk dankzij de expertise en toewijding van het team dat verantwoordelijk is voor de grasarena. Hoe kan een arena als deze in topconditie blijven gedurende de hele competitie, zelfs met honderden paarden die elke dag op het gras springen?

Zand, en veel wortels

Voor het beheer van de grasarena werkt de Brussels STX Masters nauw samen met een Belgisch bedrijf dat gespecialiseerd is in sportgrasvelden en ook het perfecte veld onderhoudt in het Koning Boudewijnstadion en RSC Anderlecht. 

Onder de grasarena ligt een geavanceerd drainagesysteem dat zorgt voor efficiënte waterafvoer zonder verlies. Het gras is geplant in speciaal ontworpen zandgrond, waardoor het sterk genoeg is om belastingen tot 2 ton per vierkante meter te weerstaan zonder te scheuren of glad te worden. De grasblend wordt zorgvuldig gekozen op basis van een grondige bodemanalyse, het seizoen en het klimaat.

Voortdurende verbetering: een must voor zowel paard als ruiter

Michel: “De drainagecapaciteit is ongelooflijk. In 2023 viel er meer dan 60 liter regen per vierkante meter in slechts een paar minuten. Iedereen dacht dat de competitie voorbij was, maar kort daarna werd deze hervat. Gezien het feit dat er dagelijks honderden rondes worden gereden, is dat echt opmerkelijk.”

Dagelijks maaien

Het onderhouden van de perfecte grasarena vereist regelmatige zorg. Na Michels grondige analyses wordt de uitvoering verzorgd door Stef De Smedt, die de aanbevelingen implementeert. De belangrijkste taken zijn maaien om een dikke grasmat te creëren, bemesten en ervoor zorgen dat er voldoende zuurstof in de bodem zit.

Stef: “Het onderhoud is intensiever in de periode voorafgaand aan de Brussels STX Masters dan gedurende de rest van het jaar. Het is vooral belangrijk in de zes weken voor het evenement, wanneer de arena dagelijks moet worden gemaaid. We strooien ook lavakorrels op het oppervlak, die meer stabiliteit bieden en veel water absorberen. De meest intensieve onderhoudsperiode is direct na de Masters, omdat het gras op veel plekken beschadigd is.”

Duurzaam

Extreme weersomstandigheden, zoals zware regen of intense hitte, zijn de grootste uitdagingen. Grote hoeveelheden water moeten in korte tijd worden afgevoerd of toegevoegd, wat mogelijk wordt gemaakt door het drainagesysteem.

Ziekten zijn ook een risico voor het gras, dus regelmatige inspecties zijn cruciaal. Door het gebruik van organische producten is het gras minder kwetsbaar voor schadelijke ziektekiemen. Er worden ook geen pesticiden gebruikt, wat goed is voor de wortelontwikkeling en het proces duurzamer maakt!