‘Ik werd in Shanghai vierde in de kwalificatie van de GP, maar dat ik een dag later zou winnen kwam zelfs niet in mijn dromen voor’, begint Gilles: ‘Luna van het Dennehof springt de laatste maanden heel constant. In januari werden we vierde in de wereldbeker van Amsterdam, in maart vijfde in de 5* GP van Parijs. De vorm was er en dan kan Luna alles foutloos springen, al blijft een GP van de Global Champions Tour winnen exceptioneel. Daarbij komt dat de kaarten niet gunstig lagen in Shanghai. Ik moest als eerste starten in de GP en dat is nooit een voordeel. We sprongen de basisomloop foutloos, dat verbaasde me niet. Dat er finaal slechts 2 foutloos bleven in de barrage, was wel verrassend. Luna ken ik inmiddels al 6 jaar en we begrijpen elkaar. Ze is niet de snelste, maar ik weet wat ik van haar kan vragen. En opnieuw lieten we alle balken liggen. Opdracht volbracht en daarmee hoopte ik op een derde of vierde plaats. Mijn foutloze rit zette evenwel druk op de concurrenten. Om te winnen moesten ze sneller finishen en in de eerste plaats foutloos springen. Dat bleek moeilijker dan gedacht. Wereldkampioen Henrik von Eckermann was bijvoorbeeld sneller, maar niet foutloos. Dat ik finaal zou winnen is nooit in mij opgekomen. Maar één voor één gingen ze in de fout en ik bleef tot mijn verbazing aan de leiding staan. Luna verdiende dit eens. Ze behaalt altijd topklasseringen, maar winnen bleef uit, tot in Shanghai.’

Madrid

Het is zonneklaar dat onze Belgische kampioen in een positieve flow zit en dat straalt hij af op al zijn paarden. Van Shanghai ging het naar Madrid, de volgende GCT manche. Daar sprong Ermitage zijn eerste outdoor 5*. Een belangrijke wedstrijd in functie van de Olympische Spelen. ‘Ik sta met Ermitage op de longlist voor Parijs. In functie van een eventuele selectie werden 3 observatiewedstrijden vooropgesteld: Madrid en de landenprijzen van Sankt-Gallen en Rotterdam.’ Madrid kan hij al afvinken. Wanneer we naar het palmares van Ermitage kijken, stellen we vast dat hij dit jaar nog maar één balk liet vallen, op de laatste hindernis van de 4* GP van de Sunshine Tour. ‘De laatste hindernis is altijd de fout van de ruiter zeker’, glimlacht Gilles: ‘Marc (Van Dijck, red) en ik hebben een planning gemaakt voor Ermitage waarbij we geen enkele stap hebben overgeslagen en zijn programma progressief hebben opgebouwd. Ermitage heeft nog geen enkele keer teleurgesteld, integendeel. Toch is de eerste wedstrijd, zoals de GP van Madrid, altijd spannend. Toch de eerste twee hindernissen, vervolgens voel je dat Ermitage lekker in zijn vel zit en ben je vertrokken.

Dat is het grote voordeel van Ermitage. Hij wordt nu elke wedstrijd geconfronteerd met een hoger level, de laatste 5 of 10 centimeter maken geen verschil voor hem. En toch denk ik elk concours dat het eens fout zal gaan. Het blijft sport en er zal wel eens een balk vallen.
Tot nu blijft Ermitage stoïcijns foutloos springen. In Madrid stond er breed water, een muur, hoge en brede obstakels, Ermitage maalt er niet om. Hij is klaar voor 5*. We zitten in een goede flow, hopelijk kunnen we die lijn doortrekken in Sankt-Gallen en Rotterdam. Zoals ik zei, doen we alles stap voor stap en dan zien we wel waar we uitkomen. Tot nu is de voorbereiding perfect verlopen. Ik ga niet speculeren over de Olympische Spelen, de resultaten zullen voor zich spreken. Ik focus me nu op Ermitage. Over twee maanden gaan we al veel wijzer zijn’, besluit Gilles.


bron: De Zadelkamer / Paardensport Vlaanderen