Dit is een gratis EQU+ artikel. Meer EQU+ artikels ontdekken? Abonneer je vandaag via je favoriete artikel. Klik hier

"Paarden zijn geen machines, het zijn levende wezens. Dat is de eerste les die je als ruiter en paardenmens moet leren. Er is geen handleiding die universeel bij elk paard past." vertelt Michael Jung. "Je leert elke dag bij als je dat wil. Je kan niet alleen van je paarden leren maar ook door gewoon aan de zijlijn te staan van een warm-up piste. Kijken hoe andere ruiters de paarden voorbereiden of leren door een gesprek aan te gaan met andere ruiters en open te staan voor hen visie over het trainen en rijden van paarden. Onze sport is geen wetenschap, ze is enorm eigenwijs... dat maakt ze ook zo interessant."

Jung is één van de meest veelzijdige springruiters. De Duitse ruiter springt op een hoog internationaal niveau maar is eveneens actief als Olympisch eventing ruiter. "Onze sport is in feite niet te categoriseren in disciplines," licht Jung toe. "Bovendien de eventing evolueerde de afgelopen jaren enorm. De indoor-cross deed zijn intrede, een concept waar internationale ervaring op springconcoursen zonder meer en plus is. Want je begeeft je op een terrein dat per definitie niet voor cross country parcours gemaakt is. Ik bekijk de cross meer en meer als het rijden van een barrage, of omgekeerd."

Dressuur blijft de basis

"We vergeten het vaak als ruiter, maar de dressuur sport is en blijft de basis." gaat Jung verder. "In feite is dit enorm uitdagend om goed te kunnen. De paarden gaan er dansend vooruit en tonen ten volle hun beweging. Het is echt fantastisch als je dat kan realiseren. Helaas vergeten we vaak dat onze sport een sport is die tijd vraagt. We moeten durven tijd investeren in de ontwikkeling van een combinatie."